110 χρόνια από την απελευθέρωση της νήσου του Αγίου Ευστρατίου

Κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με το πλοίο «Κανάρης» κατέλαβε το πρωί της 18ης Οκτωβρίου 1912 το νησί του Αγίου Ευστρατίου χωρίς κάποια σύγκρουση, αφού δεν υπήρχαν Τούρκοι στο νησί και ο πληθυσμός του ήταν πάντα αμιγώς ελληνικός.

Εκατόν δέκα χρόνια αργότερα, οι κάτοικοι και οι αρχές του νησιού εόρτασαν πανηγυρικά την επέτειο της απελευθερώσεώς τους.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Τρίτης, 18 Οκτωβρίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδος Μυρίνης, τελέστηκε πανηγυρική Δοξολογία, στην οποία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευσταθίου κ. Ιερόθεος, πλαισιούμενος από κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος υπογράμμισε τη σημαντικότητα της επετειακής ημέρας, αναφερόμενος στην αξία του πολύτιμου αγαθού της ελευθερίας που απολαμβάνουν οι κάτοικοι.

Τέλος, εξέφρασε θερμότατες ευχαριστίες προς τους παρόντες Δήμαρχο, εκπροσώπους Επάρχου και Ταξιάρχου και άλλων πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και φορέων, και προς τους πιστούς, που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της τοπικής Εκκλησίας, προσήλθαν να τιμήσουν την επετειακή ημέρα. Εξέφρασε δε την ανάγκη συμμετοχής όλων στον πανηγυρισμό των κατοίκων της νήσου του Αγίου Ευστρατίου, οι οποίοι λόγω δυσμενών και απαγορευτικών καιρικών συνθηκών εόρτασαν μόνοι.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....