Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Άγια Θεοφάνεια σε όλο τον κόσμο

Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Άγια Θεοφάνεια σε όλη τη χώρα και με την πολιτική ηγεσία της χώρας να στέλνει ευχές και μηνύματα για τη νίκη του φωτός ενάντια στο σκοτάδι.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ταξίδεψε για τον αγιασμό των υδάτωνστη Γαύδο σε μια «κίνηση υψηλού συμβολισμού» από όπου διαμήνυσε έμπρακτα τόσο στους Έλληνες πολίτες όσο και στην Τουρκία ότι καμία γωνιά της χώρας δεν θα μείνει ανυπεράσπιστη, όσο ακριτική και αν είναι.

«Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για τα κυριαρχικά της δικαιώματα», δήλωσε από τη Γαύδο ο πρωθυπουργός.

 

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας για πρώτη φορά μετά το 2015 παρέστη στο Λιμάνι του Πειραιά, όπου τελέστηκε ο Καθαγιασμός των Υδάτων και η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού χοροσταντούντων του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και του Σεβ. Μητροπολίτη Πειραιώς κ.  Σεραφείμ.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης και ο υφυπουργός Παναγιώτης Λαζάρου, ενώ παραβρέθηκαν εκπρόσωποι και της αντιπολίτευσης, ο Περιφερειάρχης Αττικής καθώς και οι φορείς της πόλης, όπως ο δήμαρχος Πειραιά και ο Πρόεδρος του Ολυμπιακού.

Την ίδια ώρα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέστη στον Αγιασμό των υδάτων στη Μύρινα της Λήμνου.

 

94233BF0-EC9C-476A-B930-8BEEAB9E9AE1

BD74319C-7D06-4795-8294-95CE872589B9

81C0C946-26D6-4B81-9FEF-B4BE0B3F73CE

DBD9B76F-61E7-48B7-8C33-892DB68F795A

 

Ο εορτασμός των Θεοφανείων στη Θεσσαλονίκη

 

Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα εορτάστηκαν τα Άγια Θεοφάνεια και στη Θεσσαλονίκη.

Στην επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Γρηγορίου Παλαμά το παρών έδωσαν ο υφυπουργός Εσωτερικών τομέα Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, καθώς και εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων της Θεσσαλονίκης.

Την τελετή καθαγιασμού των Υδάτων τέλεσε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος.

 

Στην τελετή ρίψης του Σταυρού που έγινε κάτω από ιδανικές καιρικές συνθήκες συμμετείχαν 28 άτομα, ανάμεσά τους μία γυναίκα και ένα παιδί 13 ετών.

Τον Σταυρό έπιασε για 18η φορά ο 39χρονος Μιχάλης Αποστολίδης, ο οποίος δήλωσε υπερήφανος. Όπως είπε, βουτάει από το 1996 συνεχώς, εκτός από δύο φορές λόγω του κορωνοϊού και από ότι είπε κάθε φορά που καταφέρνει να πιάσει τον Σταυρό, η χρονιά πάει καλά.

 

 

 

Δ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ὅτε τῇ ἐπιφανείᾳ σου ἐφώτισας τὰ σύμπαντα, τότε ἡ ἀλμυρὰ τῆς ἀπιστίας θάλασσα ἔφυγε, καὶ Ἰορδάνης κάτω ῥέων ἐστράφη, πρὸς οὐρανὸν ἀνυψῶν ἡμᾶς. Ἀλλὰ τῷ ὕψει τῶν θείων ἐντολῶν σου, συντήρησον Χριστὲ ὁ Θεός, πρεσβείες τῆς Θεοτόκου, καὶ σῶσον ἡμᾶς.

Ανήμερα της Δεσποτικής Εορτής των Θεοφανείων, Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας ιερούργησε και τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος κ.Βαρνάβας αναφερόμενος στο νόημα της εορτής των Θεοφανείων, κάλεσε όλους τους πιστούς «να γεννηθεί και να στεριώσει μέσα μας το φως του Χριστού και της αγάπης, ώστε ενωμένοι να εορτάσουμε πραγματικά Θεοφάνεια».

Εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος πραγματοποίησε την τελετή της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού, παρουσία του Δημάρχου Νεάπολης και Συκεών κ. Σίμου Δανιηλίδη και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

 

 

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

 

Με κατάνυξη και λαμπρότητα τελέστηκαν το πρωί της Παρασκευής στην Κρήτη οι τελετές Αγιασμού των Υδάτων για τα Θεοφάνεια.

Στο Ηράκλειο η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον ιερό ναό του Αγίου Τιτου, όπου χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος ενώ ακολούθησαν οι ρίψεις του σταυρού στο λιμάνι του Ηρακλείου.

 

ΧΑΝΙΑ

Με την δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε στην Μητρόπολη μας η μεγίστη εορτή των Θεοφανείων, με πλήθος κόσμου να συρρέει στους Ιερούς μας Ναούς, κλείνοντας έτσι τις γιορτές του Δωδεκαημέρου.

Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο Μητροπολιτικός  Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου, που τελέσθηκε Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος  του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Δαμασκηνού και εψάλη η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού των Θεοφανείων.

Πλήθος κόσμου ακολούθησε την λιτανευτική πομπή από τον ναό προς το λιμάνι της πόλεως μας υπό τους ήχους της μπάντας του Στρατού και στρατιωτικού αγήματος, όπου και πραγματοποιήθηκε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, παρουσία των Αρχόντων του τόπου μας, των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών.

Τέλος να σημειωθεί ότι για τον Τίμιο Σταυρό στα καταγάλανα νερά βούτηξαν προσκυνητές όλων των ηλικιών για να πιάσουν και να ασπαστούν τον Σταυρό  ως ευλογία. Από την εξέδρα ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλο τον κόσμο καλή και ευλογημένη χρονιά, καλά ταξίδια στους ναυτικούς υγεία και ειρήνη.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

ΡΕΘΥΜΝΟ

Με πάνδημη συμμετοχή εορτάσθηκε η Μεγάλη Δεσποτική Εορτή των Θεοφανείων στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

 

Το πρωί της Παρασκευής, 6ης Ιανουαρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου της πόλεως Ρεθύμνης, περιστοιχούμενος υπό των εφημερίων του Ναού. Σε αυτούς προσετέθησαν και όλοι οι ιερείς της πόλεως Ρεθύμνης, παρουσία των οποίων ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον Μεγάλο Αγιασμό, με την συμμετοχή της Αντιπεριφερειάρχου Ρεθύμνης κ. Μαίρης Λιονή, του Δημάρχου Ρεθύμνης κ. Γεωργίου Μαρινάκη, Αντιδημάρχων, Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων, όλων των τοπικών προκρίτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθους κόσμου.

 

Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, εν πομπή μετέβησαν άπαντες στον Ενετικό Λιμένα της πόλεως, όπου έγινε η ακολουθία της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας συνεχάρη τους 25 κολυμβητές, οι οποίοι έπεσαν στο νερό για την τελετή της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού, και ευχήθηκε σε όλο τον κόσμο να είναι διαρκής η χαρά των Θεοφανείων και ο φωτισμός του Θεού στη ζωή καθενός ανθρώπου. Με αφορμή δε το γεγονός ότι τον Τίμιο Σταυρό ανέσυραν ταυτόχρονα περισσότεροι του ενός κολυμβητές, ο Επίσκοπός μας έδωσε το μήνυμα της ανάγκης όλοι μας να είμαστε συγκυρηναίοι, ο καθένας στον σταυρό του άλλου, προτρέποντας η χρονιά αυτή να είναι για τον τόπο μας χρονιά ενότητας και αγάπης.

 

Μετά το πέρας της τελετής, ο Σεβασμιώτατος, κατόπιν προσκλήσεως του κ. Λιμενάρχου, μετέβη στο Λιμεναρχείο Ρεθύμνης, όπου, παρουσία όλων των τοπικών αρχών και φορέων, ευλόγησε την αγιοβασιλόπιτα.

 

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στη λεγόμενη «κολύμπα του δεσπότη», στην περιοχή του Κουμπέ, όπου ευλόγησε την αγιοβασιλόπιτα των χειμερινών κολυμβητών του Ρεθύμνου και τους ευχήθηκε τα δέοντα.

 

Το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ατάλης-Μπαλή, όπου χοροστάτησε κατά τον Εσπερινό της Συνάξεως του τιμίου ενδόξου Προφήτου, Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, συμπαραστατούμενος υπό του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου Παρθενίου Καλυβιανάκη, και άλλων κληρικών. Κατά τον Εσπερινό, ο Επίσκοπός μας χειροθέτησε Αναγνώστη ένα εκ των επί σειρά ετών διακονούντων το ιερό αναλόγιο της Μονής.

 

 

ΣΗΤΕΙΑ

 

 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκε την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023 η Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων στην Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος συνέχισε και φέτος τη μακροχρόνια παράδοση κατά την οποία ο εκάστοτε Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας ιερουργεί και αγιάζει τα ύδατα στην Σητεία, δεύτερη έδρα της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.

Ειδικότερα, ο Σεβ. κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε και τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Αικατερίνης Σητείας. Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και του Μεγάλου Αγιασμού, σχηματίστηκε η καθιερωμένη πομπή προς το λιμάνι της πόλεως, όπου, κατά το έθος, ο Σεβ. κ. Κύριλλος επιβιβάστηκε σε καΐκι και, περιστοιχούμενος από τον Ιερό Κλήρο και παρουσία των εκπροσώπων των τοπικών Αρχών, τέλεσε τον υπαίθριο καθαγιασμό των υδάτων και την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα. Συνεργούντος και του καλού καιρού αρκετοί νεαροί κολυμβητές έπεσαν στη θάλασσα και ανέσυραν τον Τίμιο Σταυρό.

Μετά την Απόλυση ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε εγκάρδια σε όλες και όλους χρόνια πολλά και ευλογημένα για τη μεγάλη εορτή της επιφάνειας του εν Τριάδι Θεού στον κόσμο, καλή φώτιση και με την Χάρη του επιφανέντος Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στην τελετή του Αγιασμού των υδάτων έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως και Ηγούμενος της Ι. Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού Σητείας Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Αιδεσ. Εφημέριος του Καθεδρικού Ναού Αγίας Αικατερίνης Πρωτ. Νικόλαος Παθιάκης και ο Ιερολ. Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς. Παρέστησαν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης, οι Αντιδήμαρχοι κ. Νικ. Μακρυνάκης και κ. Ελένη Πλατανάκη, οι πρώην Δήμαρχοι Σητείας κ.κ. Νίκος Κουρουπάκης και Θεόδωρος Πατεράκης, ο Διοικητής της Προκεχωρημένης Ναυτικής Βάσης (Π.Ν.Β.) Κυριαμαδίου Αντιπλοίαρχος κ. Ιωάννης Καρδαράς, ο Λιμενάρχης Σητείας Υποπλοίαρχος Λ.Σ κ. Ιωάννης Ψαράκης, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σητείας Υπαστυνόμος Α´ κ. Εμμανουήλ Βουτυράκης, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας Αντιπύραρχος κ. Παύλος Καπετανάκης, η Αναπληρώτρια Διοικήτρια της Α.Ο.Μ. Σητείας του Γενικού Νοσοκομείου Λασιθίου κ. Μαρία Δαρατσιανού και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πλήθος Σητειακών.

 

ΣΑΜΟΣ -ΙΚΑΡΙΑ

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μεγάλη Δεσποτική Εορτή των Θεοφανείων σε ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη Σάμου Ικαρίας και Κορσεών.

Επίκεντρο η Σάμος, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας Ευσέβιος, χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Άνω Βαθέος.  Αντί κηρύγματος ανεγνώσθη η Ποιμαντορική Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου. Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού και στη συνέχεια, με λιτανευτική πομπή, με φιλαρμονική και άγημα στρατού άπαντες κατευθύνθηκαν στο Λιμάνι της πόλεως της Σάμου, όπου πραγματοποιήθηκε η Τελετή Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και ο Αγιασμός των Υδάτων. Εννέα νέοι βούτηξαν για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό στους οποίους ο Σεβασμιώτατος προσέφερε ευλογίες. Ομοίως με παραδοσιακή λαμπρότητα και πλήθος λαού εορτάσθηκαν τα Θεοφανεία στην Ικαρία και στους Φούρνους.

IMG-9f210a7f531e57a389a92b402a5d4cf8-V.jpg

616b9f5f61a32449ed1ae5c8087a6e33.jpg

IMG-ef55685517352a63dfd44e9132e0c43d-V.jpg

FB_IMG_1673012092188.jpg

IMG-38800d24e2243976a89cf80877400f62-V.jpg

IMG-85f3a6581c37cd5fc783ce94aa75a2e6-V.jpg

IMG-8f455ae134c1907622de76962bc4fff8-V.jpg

FB_IMG_1673011846574.jpg

 

ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

 

Δεκάδες κολυμβητές βούτηξαν σήμερα στα νερά του βόρειου λιμανιού της Πάτρας, για να πιάσουν τον Σταυρό, κατά τη διάρκεια της τελετής του καθαγιασμού των υδάτων.

Τελικά, τον Σταυρό έπιασε ένας 15χρονος, ο οποίος στην συνέχεια τον παρέδωσε στον μητροπολίτη Πατρών, Χρυσόστομο. Αμέσως μετά, ο μητροπολίτης δώρισε στον 15χρονο έναν χρυσό σταυρό, ενώ στους υπόλοιπους κολυμβητές, ο μητροπολίτης χάρισε από μία εικόνα.

 

 

Θεοφάνεια στην Ιερά Νήσο Μήλο

 

 

ΣΥΡΟΣ

 

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος τελέσθηκε σήμερα, ημέρα των Αγίων Θεοφανείων, Δισαρχιερατικη Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου και συνιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’ με την παρουσία του Βουλευτού Κυκλάδων κ. Φιλ. Φόρτωμα, του Περιφερειάρχου Ν. Αιγαίου κ. Γ, Χατζημάρκου, του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης κ. Νικολάου Λειβαδάρα, του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, της Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Ερμούπολης, του Διοικητή της 6ης Περιφέρειας Λιμενικού Σώματος, του Λιμενάρχη Σύρου και Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος, της Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου, του Στρατηγού των Αστυνομικών Περιφερειακών Υπηρεσιών Ν. Αιγαίου και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, του Διοικητού και Σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, του Διοικητού και Αξιωματικών των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, του Υποδιοικητή και Αξιωματικών της Ναυτικής Βάσης Σύρου, του Διοικητή κσι Αξιωματικών του Τάγματος Εθνοφυλακής Σύρου, του Εισαγγελέως Εφετών Σύρου, και πλήθους πιστών.
Μετά και την τελετή του Μεγάλου Αγιασμού, εγένετο λαμπρή λιτάνευση, κατά το έθος και με πλήρη Εκκλησιαστική τάξη, προπορευόμενων των Σεβασμιωτάτων Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου και Σύρου κ. Δωροθέου Β’, με τη συμμετοχή του ιερού Κλήρου της Σύρου, τελεταρχούντος του Αρχιερατικού Επιτρόπου, Πρωτοπρ. Φλαβιανού Αλμπέσκου, του Κουβουκλίου με τον Τίμιο Σταυρό, φερομένου επί των ώμων ανδρών του Λιμενικού Σώματος, με επικεφαλής τη φιλαρμονική του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, πλαισιουμένη από άγημα της ΠΝΒ Σύρου, νέες του Λυκείου Ελληνίδων και Προσκόπους, η οποία κατευθύνθηκε προς τον έμπροσθεν του Μνημείου της Εθνικής Αντίστασης προευτρεπισμένο χώρο του λιμένος της Ερμούπολης, όπου ο Σεβασμιωτατος κ. Δωρόθεος Β’ απηύθυνε προς το πρωτοφανές συγκεντρωμένο πλήθος των Συριανών, οι οποίοι είχαν κατακλύσει τις αποβάθρες του λιμανιού, σύντομη χαιρετιστήρια και εόρτια προσλαλιά, ειπών, μεταξύ άλλων ότι « Σήμερα λάμπει ο ήλιος και φωτίζει τις ψυχές μας! Η θάλασσα ολοφώτεινη ετοιμάζεται να δεχθεί την ευλογία του Κυρίου μας, ο Οποίος, αφού με την κάθοδο Του από τους ουρανούς αγίασε τον αέρα και με τη γέννηση Του στο σπήλαιο αγίασε τη γη, σήμερα, με την Βάπτισή Του του στον Ιορδάνη, αγιάζει τα ύδατα, και έτσι αγιάζεται, με την έλευση Του, σύμπασα η κτίση, αλλά και ο φύλακας της κτίσης, ο άνθρωπος!»
Ατενίζοντας δε το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, εμνήσθη του στίχου του Ελύτη «Ω αμάραντο πέλαγο, τι ψιθυρίζεις πες μου!» και προσέθεσε, οιωνεί απαντώντας στον ποιητή: «Η θάλασσα μας ψιθυρίζει τις χαρές μας,τις αγωνίες και τις λύπες μας, την αγωνία του καπετάνιου στη γέφυρα του πλοίου, την αγωνία του ψαρά μαζεύοντας τα δίχτυα, το κλάμα του μικρού παιδιού, που χάθηκε από την αγκαλιά των γονέων του στα κύματα, προσπαθώντας να βρει καλύτερη ζωή, μας ψιθυρίζει τα πανηγύρια και τις λειτουργίας μας, τις παραδόσεις μας» και κατέληξε αναφέροντας τους στίχους του ίδιου ποιητή « Ανοίγω το στόμα μου
κι αναγαλλιάζει το πέλαγος
Και παίρνει τα λόγια μου
στις σκοτεινές του σπηλιές
Και στις φώκιες τις μικρές
τα ψιθυρίζει
Τις νύχτες που κλαιν
των ανθρώπων τα βάσανα».
Τέλος, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βρεσθένης κ. Θεόκλητο για την αποδοχή της προσκλήσεώς του, και όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή προετοιμασία και διοργάνωση της πατρώας αυτής Εκδηλώσεως, και ευχήθηκε ο ήλιος να λάμπει πάντα πάνω από τη ζωή μας, πάνω από την Ελλάδα.
Εν συνεχεία, οι Αρχιερείς επέβησαν σκάφους του Λιμενικού Σώματος, από την πλώρη του οποίου ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ έρριψε το Σταυρό στη θάλασσα, τον οποίο έσπευσαν τολμηροί νέοι.
Τον Τίμιο Σταυρό, υπό τα χειροκροτήματα των παρισταμένων, τους εορταστικούς ελιγμούς του μόλις καταπλεύσαντος επιβατικού πλοίου «BLUE STAR PAROS» , τους πανηγυρικούς συριγμούς των Ρυμουλκών του Λιμένος Σύρου «ΠΑΝΑΓΙΑ Β’», «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Β’» και «ΝΙΚΟΛΑΣ», και των σκαφών του ΝΟΣ, των Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Αλιέων, του Ομίλου Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου και του Σωματείου Λεμβούχων και Καβοδετών Σύρου, και υπό τις χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες των Ναών της πόλης, ανέσυρε από την θάλασσα ο Ερμουπολίτης κ. Θεόδωρος Λουδάρος, προς τον οποίο ο Σεβασμιώτατος προσέφερε χρυσό επιστήθιο Σταυρό, ενώ σε όλους τους κολυμβητές προσέφερε εικόνα της Βαπτίσεως και πετσέτα με αναμνησική περιγραφή.
Η τελετή, επελέγη με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Μετά ταύτα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ μετέβη στην παραλία της Αζολίμνου, όπου έριψε τον Τίμιο Σταυρό και ευχήθηκε στους εκεί συγκεντρωμένους χειμερινούς κολυμβητές.

ΛΕΡΟ ΚΑΛΥΜΝΟ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ

 

 

 

Με την αρμόζουσα λαμπρότητα και πολύ καλό καιρό, εορτάσθηκαν στα νησιά της Μητροπόλεώς τα Άγια Θεοφάνεια.

Η ΑΓΙΑΣΤΟΥΡΑ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  κ.κ. Παΐσιος, σύμφωνα με το έθιμο, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος έφτιαξε την «αγιαστούρα», που μ’ αυτή τέλεσε τον Αγιασμό την ημέρα των Αγίων Θεοφανείων. Η «αγιαστούρα» φτιάχνεται από διάφορα μυρωδάτα άνθη της εποχής (κρινάκια, κλπ) και χρησιμοποιείται την ημέρα των Αγίων Θεοφανείων για να ραντίσει ο Μητροπολίτης με Αγιασμό τους πιστούς. (φωτογραφίες: Κλεάνθης Μαρτίνος).


ΤΑ ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Το πρωί της Παρασκευής, 6-1-2023, στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού Καλύμνου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Παΐσιος τέλεσε τον Όρθρο των Αγίων Θεοφανείων, Θεία Λειτουργία και τον Μεγάλο Αγιασμό. Παρόντες οι τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, βουλευτές Δωδεκανήσου και πολιτευτές του Νομού.

Στις 11 το πρωί έλαβε χώρα Ιερά Πομπή, από τον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Σωτήρος Χριστού έως τον κεντρικό λιμένα Καλύμνου. Της πομπής προπορευόταν η Δημοτική Φιλαρμονική και ακολουθούσαν τιμητικό άγημα του 5/42 Συντάγματος, τα Ιερά Εξαπτέρυγα, οι Ιεροψάλτες, ο Μητροπολίτης με τον Ιερό Κλήρο που έφεραν τον Τίμιο Σταυρό, οι Αρχές του νησιού, σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Καλύμνου και πλήθος κόσμου. Στον κεντρικό λιμένα, που ήταν κατάμεστος από κόσμο και σημαιοστολισμένα πλοιάρια, έγινε η τελετή Αγιασμού των υδάτων. Αρκετοί ήταν οι τολμηροί κολυμβητές οι οποίοι βούτηξαν στην θάλασσα, και τον Τίμιο Σταυρό, ανέσυρε ο νεαρός Ταξιάρχης Τρικοίλης.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΓΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

 

 

Η τελετή της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού τελέσθηκε και στις υπόλοιπες Ενορίες της Καλύμνου.

ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΒΑΘΕΩΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες:  Ν.Μαμάκας, “Kalymnos news”.


ΤΑ ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗ ΛΕΡΟ

Το πρωί της Παρασκευής, 6-1-2023, στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λέρου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ.Στέφανος τέλεσε τον Όρθρο των Αγίων Θεοφανείων, Θεία Λειτουργία και τον Μεγάλο Αγιασμό, παρουσία των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και πλήθους πιστών.

Στις 10:45΄ εκκίνησε η πομπή για τον λιμένα της Αγίας Μαρίνας. Της πομπής προπορευόταν η Δημοτική Φιλαρμονική και ακολουθούσαν τιμητικό άγημα του 588ΤΕ, τα Ιερά Εξαπτέρυγα, οι Ιεροψάλτες μας, ο Θεοφιλέστατος μετά του Ιερού Κλήρου που έφεραν τον Τίμιο Σταυρό, η Εικόνα της Παναγίας που βάσταζαν ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού, οι Αρχές του νησιού, και πλήθος κόσμου.

Στο λιμάνι της Αγίας Μαρίνας, πάνω σε ειδική εξέδρα, έλαβε χώρα η τελετή του Αγιασμού των υδάτων, παρουσία του Δημάρχου Λέρου Μιχ. Κόλια, των αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και εκπροσώπων των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας του νησιού.

Τον Τίμιο Σταυρό ανέσυρε ο νεαρός Χριστόδουλος Σοφικίτης, στον οποίο εδωρήθη χρυσός επιστήθιος σταυρός, φροντίδι της Ενορίας του Σωτήρος Χριστού.

 

 

Η τελετή της καταδύσεως τελέσθηκε και στις υπόλοιπες Ενορίες της Λέρου, όπως ακολουθούν τα κάτωθι φωτοστιγμιότυπα.

ΕΝΟΡΙΑ ΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΛΕΡΟΥ. Εφημέριος πρωτ. Νικόδημος Φωκάς

ΕΝΟΡΙΑ Ι. ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΛΕΡΟΥ. Εφημέριος πρωτ. Δαμασκηνός Παλαπουγιούκ.

ΚΑΘΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ-ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΩΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΤΑ ΛΕΡΟΥ (ΑΛΙΝΤΑ)

ΚΑΘΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ-ΕΝΟΡΙΑ ΟΣΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ ΛΕΡΟΥ


ΤΑ ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ

Με την ίδια λαμπρότητα και παράδοση εορτάστηκαν τα Άγια Θεοφάνεια και στο ακριτικό νησί της Αστυπάλαιας. Την τελετή αγιασμού των υδάτων τέλεσε ο Αρχιερατικός Επίτροπος πρωτ. Δημήτριος Αχλαδιώτης. Φωτογραφίες: Νεκτάριος Κονδύλης

 

Επιμέλεια:   Γεώργιος Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

 

ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ

 

Την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, ελειτούργησε και ετέλεσε τον Μέγα Αγιασμό στον εν Άρτη Ιερό Ναό του Αγίου Μαξίμου του Γραικού, παρουσία των τοπικών Αρχών και πολλών Χριστιανών.

Στην συνέχεια, από το θρυλικό Γεφύρι της Άρτας, ο Σεπτός Ποιμενάρχης , ετέλεσε την καθιερωμένη κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, στον Άραχθο ποταμό. Στο μήνυμά του, ο Σεβασμιώτατος είπε, πως “Θεοφάνεια γεύονται μόνο οι καθαρές και φωτεινές καρδιές”.

Μετά την τελετή της κατάδυσης, ο Δήμος Αρταίων έκοψε την βασιλόπιτα, την οποία ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος.

IMG 4317

 

ΣΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ

Φωτίζοντας τα ύδατα, φωτίζοντας τον άνθρωπο.

 

Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στα Γρεβενά. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ ιερούργησε στον Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελιστρίας, όπου πλήθος πιστών μαζί με τις αρχές του τόπου συνεόρτασαν. Ενώ η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και ο Αγιασμός των Υδάτων έγινε στον αύλειο χώρο του Ναού. Στην ποιμαντορική του εγκύκλιο για τα Φώτα ο Σεβασμιώτατος μας τόνισε μεταξύ των άλλων: Η εκκλησία του Χριστού με άγιο ενθουσιασμό και με δάκρυα στα μάτια εορτάζει το μεγάλο και πανίερο αυτό γεγονός. Κρατώντας τον Σταυρό στο χέρι, ολόθερμες στέλνει προσευχές και αγιάζει μ’ Αυτόν τις θάλασσες, τις λίμνες, τα ποτάμια, τις στέρνες, τις πηγές των νερών, την φύση και οι Χριστιανοί αρχίζουν και πάλι το ταξίδι της ζωής με νέα δύναμη, με νέο θάρρος. Σήμερα, ο Χριστός, από τον Ιορδάνη ποταμό, μας καλεί και εμάς να ανοίξουμε διάπλατα και τις δικές μας καρδιές, για να πέσει και στα δικά μας βάθη ο Σταυρός. Οι τρικυμίες της ζωής δεν λείπουν και τη γαλήνη φέρνει μόνο η χάρις του Σταυρού.

 

 

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΛΑΓΟΣ Ο Καθαγιασμός των υδάτων από τον Μητροπολίτη Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμονα.

 

Θεοφάνεια στήν Ναύπακτο

2023 01 06

Μέ λαμπρό καιρό γιόρτασε ἡ Ναύπακτος τήν λαμπρή ἑορτή τῶν Φώτων. Σέ ὅλους τούς Ναούς τῆς πόλεως τελέσθηκαν  οἱ ἑορταστικές ἀκολουθίες κατά τήν τάξη πού ὁρίζει τό τυπικό τῆς Ἐκκλησίας. Ἐπίκεντρο τοῦ ἑορτασμοῦ ἦταν οἱ τελετές στόν Μητροπολιτικό Ναό τοῦ ἁγίου Δημητρίου καί κατόπιν ἡ λιτανευτική συνάντηση τῶν Ἐνοριῶν τοῦ ἁγίου Δημητρίου καί τῆς ἁγίας Παρασκευῆς, πού συμπορεύτηκαν ἕως τό γραφικό λιμάνι τῆς Ναυπάκτου, ὅπου ἔγινε ἡ τελετή τῆς κατάδυσης τοῦ Τιμίου Σταυροῦ.

Ὁ Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ἱερόθεος χοροστάτησε στόν Ὄρθρο, προεξῆρχε στήν θεία Λειτουργία καί τέλεσε τόν Μεγάλο Ἁγιασμό στόν Μητροπολιτικό Ναό τοῦ ἁγίου Δημητρίου τῆς Ναυπάκτου, συμπαραστατούμενος ἀπό τόν Ἀρχιμ. Εἰρηναῖο Κουτσογιάννη, Ἱεροκήρυκα τῆς Μητροπόλεώς μας, τόν Πρωτ. Θωμᾶ Βαμβίνη, Γενικό Ἀρχιερατικό Ἐπίτροπο καί τούς Διακόνους Παΐσιο Παρασκευᾶ καί Ἀντώνιο Ἀντωνιάδη. Στά ἀναλόγια ἔψαλαν οἱ ἱεροψάλτες τοῦ Ναοῦ Παντελῆς Ἀναστασόπουλος καί Δημήτριος Καλογερῆς.

Παρόντες στίς τελετές τοῦ Μητροπολιτκοῦ Ναοῦ ἦταν ἐκπρόσωποι ὅλων τῶν ἀρχῶν τοῦ τόπου· ἡ Ἀντιπεριφερειάρχης Αἰτωλοακαρνανίας κ. Μαρία Σαλμᾶ, ὁ πρώην Ὑπουργός καί βουλευτής Σπήλιος Λιβανός, ὁ Βουλευτής κ. Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, ὁ Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλειος Γκίζας, οἱ πολιτευτές κ. Φούτζουλα καί κ. Παπαθανάσης, ὁ πρόεδρος τοῦ Δημοτικοῦ Συμβουλίου Ναυπακτίας κ. Γεώργιος Σιμάκης, οἱ Ἀντιδήμαρχοι κ. Θωμᾶς Κοτρωνιᾶς, Κωνσταντίνος Τσουκαλᾶς καί Σωκράτης Παπαβασιλείου καί οἱ ἐπικεφαλῆς τοῦ Ἀστυνομικοῦ Τμήματος, τῆς Τροχαίας, τῆς Πυροσβεστικῆς καί τοῦ Λιμενικοῦ Σταθμοῦ τῆς Ναυπάκτου.

Ὁ Σεβασμιώτατος στό κήρυγμα του, κατά τήν θεία Λειτουργία, ἀνέλυσε ὅτι ὁ Χριστός βαπτίστηκε στόν Ἰορδάνη ποταμό γιά πολλούς λόγους, ἕνας ἀπό τούς ὁποίους εἶναι γιά νά γίνη τύπος τοῦ δικοῦ μας Βαπτίσματος πού γίνεται μέ τό ὕδωρ καί τό Ἅγιο Πνεῦμα. Ἔτσι καί ἐμεῖς βαπτιστήκαμε καί γίναμε μέλη τοῦ Σώματος τοῦ Χριστοῦ, δηλαδή ὕστερα ἀπό τήν βιολογική μας γέννηση, ἀναγεννηθήκαμε πνευματικά ἀπό τήν μήτρα τῆς κολυμβήθρας διά τοῦ Βαπτίσματος.

Στή συνέχεια ἀνέφερε ἕναν λόγο τοῦ ἁγίου Συμεών τοῦ Νέου Θεολόγου γιά τήν γέννηση καί ἀναγέννηση τοῦ ἀνθρώπου.

Κατά  τόν ἅγιο Συμεών τόν Νέο Θεολόγο τό «εἶναι» εἶναι ἡ βιολογική μας γέννηση, πού μᾶς δόθηκε ἀπό τόν Θεό, χωρίς τήν θέλησή μας.

Τό  «εὖ εἶναι» προέρχεται ἀπό τόν Θεό καί μέ τήν δική μας θέληση, μέ τό ἅγιο Βάπτισμα καί τήν τήρηση τῶν ἐντολῶν τοῦ Χριστοῦ.

Τό «ἀεί εὖ εἶναι» δηλώνει τήν  αἰωνιότητα τοῦ ἀνθρώπου ἐν Χριστῷ, ἀλλά χρειάζεται συνέργεια τοῦ ἀνθρώπου στήν ἐνέργεια τοῦ Θεοῦ, γιατί διαφορετικά θά λειτουργήση ὡς «ἀεί φεῦ εἶναι» κατά τόν ἅγιο Μάξιμο τόν Ὁμολογητή.

Εἶναι μεγάλη δωρεά ἡ βιολογική μας γέννηση, τό «εἶναι», μεγαλύτερη δωρεά ὅμως εἶναι ἡ πνευματική μας γέννηση, ἡ ἀναγέννησή μας, τό «εὖ εἶναι», καί ὡς Ὀρθόδοξοι Χριστιανοί κινούμαστε ἀπό τό «εὖ εἶναι»  στό «ἀεί εὖ εἶναι».

Κατέληξε ὅτι μέσα στήν προοπτική αὐτή πρέπει νά ἑορτάζουμε τίς ἑορτές καί τήν ἑορτή τῶν Θεοφανείων, ὡς ἑορτή ἀναγεννήσεώς μας.

Ὁ Μεγάλος Ἀγιασμός τελέσθηκε στό μέσον περίπου τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ σέ κατάλληλα πρός τήν ἑορτή εὐτρεπισμένη ἐξέδρα και στήν συνέχεια ὁλοι μαζί  Ἱερεῖς, ἱεροψάλτες, ἱερόπαιδες καί πιστοί τῶν Ἐνοριῶν τοῦ ἁγίου Δημητρίου καί τῆς ἁγίας Παρασκευῆς, προπορευομένης τῆς Παπαχαραλαμπείου Φιλαρμονικῆς, ἐν πομπῇ ἔφθασαν στό λιμάνι τῆς Ναυπάκτου καί ὁ Σεβασμιώτατος ἐτέλεσε τον ἁγιασμό τῶν ὑδάτων και τήν κατάδυση τοῦ Τιμίου Σταυροῦ. Ὅπως κάθε χρονιά νεαροί, ἀλλά καί μεγαλύτερης ἡλικίας κολυμβητές διέσχισαν διαμετρικά τό λιμάνι γιά νά πιάσουν τόν Τίμιο Σταυρό, τόν ὁποίο φέτος ἔπιασε ὁ Γεώργιος  Φούντας, μαθητής Β’ Λυκείου.

Μετά τήν κατάδυση τοῦ Τιμίου Σταυροῦ ὁ Σεβασμιώματος εὐχήθηκε σέ ὅλους τό φῶς τῆς ἑορτῆς νά φωτίση ὅσους κυριαρχοῦνται ἀπό ἀπόγνωση καί θλίψεις καί σέ ὅσους ἀναζητοῦν τήν δικαιοσύνη. Ἐπειδή στήν ἑορτή κυριαρχεῖ τό φῶς, ἀλλά  καί τό νερό, μνημόνευσε ἰδιαίτερα τούς ἄνδρες καί τίς γυναῖκες τοῦ Λιμενικοῦ Σώματος, πού μεριμνοῦν γιά τήν δική μας ἀσφάλεια, κυρίως στίς ἡμέρες μας.

Θεῖο κήρυγμα

Λόγος στὸν Ἁγιασμὸ στὸ Λιμάνι

Φωτογραφίες

 

Η εορτή των Θεοφανείων στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας  

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η μεγάλη Δεσποτική Εορτή των Θεοφανείων σε ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Αντί κηρύγματος, ο Πρωτοσύγκελλος αρχιμ. Επιφάνιος Καραγεώργος ανέγνωσε την Ποιμαντορική Εγκύκλιο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας.

Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού εντός του Ναού και στη συνέχεια, με λιτανευτική πομπή, άπαντες κατευθύνθηκαν στο Λιμάνι της Ιεράς Πόλεως, όπου πραγματοποιήθηκε η Τελετή Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και ο Αγιασμός των Υδάτων. Πολλοί νέοι βούτηξαν στα κρύα νερά για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό. Ο πρώτος έλαβε από τον Σεβασμιώτατο, ως ευλογία, έναν χρυσό σταυρό και οι υπόλοιποι αναμνηστικό δώρο.

Στο σύντομο μήνυμά του προς τους άρχοντες και τους πιστούς ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους, η Χάρις του Επιφανέντος Κυρίου να είναι μαζί σας, μαζί με τον Ιερό Κλήρο, με τους Άρχοντες της Ιεράς Πόλεως, αλλά και της Περιφερείας, κυρίως όμως και προ πάντων, να είναι μαζί σας αδελφοί μου∙ μαζί με όλους εσάς που κατήλθατε σε τούτο το λιμάνι της Ιεράς Πόλεως και αντικρίζετε αυτά τα ύδατα, που δεν αγιάστηκαν μόνο από την σημερινή τελετή, αλλά αγιάστηκαν με το αίμα των μαρτύρων και των ηρώων της πίστεως και της πατρίδος μας, διακόσια ολόκληρα χρόνια πριν. Έχει η Ιερά Πόλις του Μεσολογγίου το προνόμιο, σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια, να αγιάζονται ύδατα ιερά, που η πίστη και η θυσία των Πατέρων μας τα αγίασε και εμείς τα επευλογούμε, σήμερα, ως ποιμένουσα Εκκλησία, μέσα από αυτήν την σεμνή και περίλαμπρη τελετή.

Έχουμε, λοιπόν, δικαίωμα, σήμερα όλοι εμείς, οι κάτοικοι αυτής της Ιεράς Πόλεως διπλά να χαιρόμαστε και διπλά να καυχόμαστε, γιατί είμαστε συνεχιστές μιας παραδόσεως μεγάλης, μιας ιστορίας περίτρανης, ενός παρελθόντος ένδοξου, που το φέρουμε στους ώμους μας, αλλά που, ίσως, κυλάει στο αίμα μας και εμποτίζει ολόκληρη την ύπαρξή μας.

 Θέλω να σας ευχηθώ, από τα βάθη της καρδιάς μου, κανείς να μην επιτρέψετε να μειώσει τη χαρά που νιώθετε σήμερα. Να την λιτανεύσετε στους δρόμους της πόλεως, να την εισοδεύσετε μέσα στα σπιτικά σας, να την μεταδώσετε σε όλους τους συνανθρώπους μας. Είναι μία χαρά που μας ανήκει. Είναι μία χαρά πού είναι το συστατικό στοιχείο ημών των Ελλήνων και των Ορθοδόξων.

Χαίρετε λοιπόν αδελφοί, αγάλλεσθε και ευφραίνεσθε σήμερα, διότι ο Χριστός βαπτίστηκε στον Ιορδάνη, άνοιξε τις πύλες του Παραδείσου και έδωσε στον καθένα από εμάς τη δυνατότητα να αγιαστεί και αγιαζόμενος να συνεχίσει την επίγεια ζωή και διαδρομή του. Χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όλους».

Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως αρχιμ. Επιφάνιος Καραγεώργος, ο πρωτοπρ. Χρήστος Γιαννακάς, ο πρωτοπρ. Κωνσταντίνος Δημητρίου και οι διάκονοι π. Στέφανος Καππές και π. Αμβρόσιος Καλλιάφας. Του ύμνους της Εορτής απέδωσαν χοροί ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Δημητρίου Μαστροσπύρου και του Λαμπαδαρίου κ. Αλεξίου Ζαρζάνη.

Μεταξύ του πλήθους των Χριστιανών που εκκλησιάστηκαν ήταν ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνος Λύρος, οι Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης, κ. Θάνος Μωραΐτης και κ. Γεώργιος Βαρεμένος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θανάσης Μαυρομμάτης, ο Διοικητής του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αιτωλίας, ο Διοικητής των Π.Υ. Αιτωλοακαρνανίας και ο Διοικητής της Π.Υ. Μεσολογγίου, η Λιμενάρχης Μεσολογγίου, πρώην Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι και Εκπρόσωποι τοπικών Συλλόγων και Φορέων

Το απόγευμα της παραμονής ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην Ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού των Θεοφανείων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, με τη συμμετοχή όλων των κληρικών της Ιεράς Πόλεως.

Το πρωί της Πέμπτης 5ης Ιανουαρίου 2023 ο Σεβασμιώτατος κ. Δαμασκηνός μετέβη στην γυναικεία Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Παντοκράτορος Αγγελοκάστρου, όπου χοροστάτησε στην Ακολουθία των Μεγάλων και Βασιλικών Ωρών των Θεοφανείων, τέλεσε την Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων, τον Μεγάλο Αγιασμό και την Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στον ακόλουθο σύνδεσμο   https://photos.app.goo.gl/PTRGbwo3cKgq4voU9

 

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από τον Εσπερινό των Θεοφανείων στον ακόλουθο σύνδεσμο    https://photos.app.goo.gl/SzNYo3zXUqPQSrrb9

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την Θεία Λειτουργία της παραμονής και τον Μεγάλο Αγιασμό στον ακόλουθο σύνδεσμο    https://photos.app.goo.gl/jfPS1MDRWP1rJrzB7

 

 

ΚΙΣΑΜΟΣ

 

Η μεγάλη εορτή των Θεοφανείων, τελευταία του αγίου Δωδεκαημέρου, εορτάστηκε με κάθε ιερότητα και λαμπρότητα και στην Ιερά Μητρόπολη μας. Όσες Ενορίες γειτνιάζουν με θάλασσα οργανώθηκε η κατάδυσις του Τιμίου Σταυρού, με πλήθη πιστών από την ευρύτερη περιοχή να κατακλύζουν τις παραλίες δια την τελετή της κατάδυσις. Νέοι και νέες κάθε ηλικίας βούτηξαν στην θάλασσα δια να λάβουν την ευλογία του Τιμίου Σταυρού. Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας εις τον Ι. Μητροπολιτικό μας Ναό και ακολούθως τέλεσε την Ακολουθία του Μ.Αγιασμού εις την παραλία της Κισάμου. Εν συνεχεία μετέβη στο λιμάνι του Κολυμβαρίου όπου και εκεί τέλεσε την αυτή Ακολουθία και την ρίψη του Τιμίου Σταυρού, με την συμμετοχή πλήθους κόσμου, καθώς ο καλός καιρός ευνόησε.

Ο Επίσκοπος μας, ευχόμενος τα δέοντα στους Άρχοντες του τόπου (αιρετούς και αυτοδιοικητικούς) ως και στα πλήθη των πιστών, σημείωσε: « Φως η σημερινή μεγάλη ημέρα της Χριστιανοσύνης. Φως και χαρά, καθώς φως, χαρά και ζωή είναι η ζωή της Αγίας Τριάδος, η οποία σήμερα, την λαμπροφόρο αυτή ημέρα, φανερώνεται-αποκαλύπτεται εις την ζωή της Εκκλησίας, εις την ζωή καθ΄ ενός εξ΄ ημών. Ας γίνει η πάμφωτη αυτή ημέρα ευκαιρία για όλους μας να αναζητήσουμε, στα μονοπάτια της ζωής, το φως της χάρις και του ελέους του Θεού· να φωτίζει τον νου, την καρδία και την διάνοια μας. Για να γίνουν όχι μόνο τα έργα και η ζωή μας φως, αλλά για να γίνουμε εμείς, οι ίδιοι φως», κατέληξε ο Επίσκοπος μας, ευχόμενος «Καλή φώτιση».

 

 

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

 

 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023, επί τη δεσποτική εορτή των αγίων Θεοφανείων του Σωτήρος Χριστού, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης.

Ακολούθως, τέλεσε την ιερά ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού.

Στις 12:00΄μ., μετέβη στην αναρρυθμιστική λίμνη Καρδίτσης, όπου ευλόγησε τα ύδατα και πραγματοποίησε την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.

Τον Τίμιο Σταυρό έπιασε ο Παύλος Σιαματάς. Μεταξύ των θαρραλέων και ο 11χρονος Βάιος Καρράς.

1 Custom

2 Custom

3 Custom

4 Custom

5 Custom

 

 

 

31a Custom

 

 

34 Custom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

48 Custom

 

 

 

 

52a Custom

53 Custom

54 Custom

55 Custom

56 Custom

57 Custom

58 Custom

59 Custom

60 Custom

61 Custom

63 Custom

64 Custom

65 Custom

66 Custom

67 Custom

68 Custom

70 Custom

71 Custom

72 Custom

73 Custom

74 Custom

75 Custom

76 Custom

77 Custom

blue video play icon 9                                                       blue video play icon 9

77a Custom

78 Custom

79 Custom

80 Custom

81 Custom

82 Custom

83 Custom

84 Custom

85 Custom

86 Custom

87 Custom

88 Custom

89 Custom

ΤΡΙΚΑΛΑ

 

Η Δεσποτική Εορτή των Θεοφανείων εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης με επίκεντρο τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Τρικάλων. Το πρωί της Παρασκευής 6 Ιανουαρίου 2023 τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου κ. Χρυσοστόμου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού πλαισιούμενος από τους ιερείς της πόλεως των Τρικάλων, των τοπικών Αρχών και πλήθος Λαού.

Εν συνεχεία υπήρξε πομπή από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου υπό την συνοδεία αγήματος της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Τρικάλων και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Τρικκαίων μέχρι την κεντρική πεζογέφυρα για την κατάδυση του Σταυρού. Εκεί τολμηροί κολυμβητές έπεσαν στα νερά του Ληθαίου ποταμού για να πιάσουν τον Σταυρό. Ο κ. Κωνσταντίνος Γούσης ήταν αυτός που κατάφερε να πιάσει πρώτος τον Τίμιο Σταυρό. Μετά την τελετή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ευχήθηκε καταλλήλως προς πάντας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

 

 

 

ΓΥΘΕΙΟ

 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε στο Γύθειο, η Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων, σήμερα Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και της Ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Γυθείου, πλαισιωμένος από κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Στη συνέχεια σχηματίστηκε λιτανευτική πομπή, που υπό τους ήχους της φιλαρμονικής  Ανατολικής Μάνης, κατευθύνθηκε προς την αποβάθρα του λιμένα, όπου πραγματοποιήθηκε η Κατάδυσις του Τιμίου Σταυρού και ο Καθαγιασμός των Υδάτων. Στη θάλασσα βούτηξαν 14 κολυμβητές, γεμάτοι πίστη και ενθουσιασμό που έλαβαν την ευλογία του Τιμίου Σταυρού από τα χέρια του Ποιμενάρχου μας. Τον Τίμιο Σταυρό ανέσυρε ο νέος αγρότης, που υπηρετεί αυτή την περίοδο τη στρατιωτική του θητεία, Παναγιώτης Μαστοράκος.

Τιμές απέδωσαν στρατιωτικό άγημα του 2ου Τάγματος ΚΕΕΜ, σκάφος του Λιμενικού Σώματος, αλιευτικά σκάφη και σκάφη του Ναυτικού Ομίλου Λακωνίας.

Παρέστησαν ο Αναπληρωτής Δημάρχου Αν. Μάνης, Αντιδήμαρχος κ. Τσιριγώτης, οι Βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Κρητικός και Αραχωβίτης, ο Ανώτατος Διοικητής Φρουράς Λακωνίας, Διοικητής ΚΕΕΜ, Ταξίαρχος κ. Πολίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Υποδομών Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Βερούτης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Τσιγαρίδης, ο Διοικητής του 2ου Τάγματος ΚΕΕΜ, Αντισυνταγματάρχης κ. Κυριακός, ο Διοικητής του Α.Τ. Γυθείου, Αστυνόμος Α’ κ. Βασιλάκος, ο Διοικητής της Π.Υ. Γυθείου, Αντιπύραρχος κ. Γραφάκος, ως εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου Γυθείου, ο Υποπλοίαρχος κ. Δεμέστιχας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Παναρίτης, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου από το Γύθειο και από άλλες πόλεις.

Για το φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.

 

 

ΘΗΡΑ

 

Με τη δέουσα λαμπρότητα εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Θήρας η μεγάλη δεσποτική εορτή της Βαπτίσεως του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού. Σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Μητροπολιτικής Περιφερείας τελέστηκαν οι εορταστικές ακολουθίες που ορίζει το τυπικό της Εκκλησίας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού & Νήσων κ. Αμφιλόχιος χοροστάτησε του Όρθρου, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, εκήρυξε επικαίρως το Θείο Λόγο κι ετέλεσε την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Υπαπαντής του Σωτήρος Φηρών Σαντορίνης.
Μετά το πέρας της ιεράς ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο παλαιό λιμάνι των Φηρών, όπου ετέλεσε τον καθαγιασμό των υδάτων και την ρίψη του Τιμίου Σταυρού. Ομοίως, ρίψη του Τιμίου Σταυρού πραγματοποίησε, παρουσίᾳ πλήθους πιστών, στο Αλιευτικό Καταφύγιο Βλυχάδας στο Εμπορείο ως και στον Έξω Γυαλό Κοντοχωρίου. Και στις τρεις ακολουθίες καθαγιασμού των υδάτων οι νέοι της ηλιόεσσας Σαντορίνης έσπευσαν να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό από τα ύδατα κι ο Ποιμενάρχης τους, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Αμφιλόχιος, τούς επιβράβευσε με χρυσούς Σταυρούς.
Στις ιερές ακολουθίες -στις οποίες μεταξύ άλλων παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Θήρας, οι Αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, αξιωματικοί του Λιμενικού και των λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας και εκπρόσωποι των φορέων της Σαντορίνης- ο Σεβασμιώτατος κ. Αμφιλόχιος ευχήθηκε προς τους πιστούς να έχουν την ειρήνη και τον φωτισμό του Χριστού στην ζωή τους ως και κάθε ευλογία από την Αγία Τριάδα που φανερώθηκε κατά την Βάπτιση του Κυρίου στον Ιορδάνη.

ΙΛΙΟ

 

 

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και τον Μεγάλο Αγιασμό των Θεοφανείων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, συλλειτουργούντος του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Νικόδημου Αθανασίου, το ιεροκήρυκα Αρχιμ. Ιωαννίκιου Γιαννόπουλου και των εφημερίων της ενορίας, παρουσία του Δημάρχου της πόλεως κ. Νικολάου Ζενέτου, του Δημοτικού Συμβουλίου και του βουλευτή κ. Ιωάννου Λοβέρδου.

 

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

 

 

Με αφορμή τον εορτασμό των αγίων Θεοφανίων πλήθος ευσεβών πιστών έσπευσε στις ενορίες των Καλαβρύτων και της Αιγιαλείας προκειμένου να εορτάσει τη μεγάλη Δεσποτική εορτή της Βαπτίσεως του Κυρίου και να αγιασθεί με τα σωτήρια ύδατα του Μεγάλου Αγιασμού.

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου ιερούργησε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, συμπροσευχομένου στο ιερό βήμα του Γέροντος Μητροπολίτου πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου.

Μετά το πέρας αυτής, με ιδιαίτερη λαμπρότητα και επισημότητα, ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας μαζί με τον Σεβασμιώτατο προκάτοχό του τέλεσαν, κατά την παράδοση, στον λιμένα του Αιγίου τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού και τον αγιασμό των υδάτων. Η ηλιόλουστη μέρα ευνόησε την παρουσία εκατοντάδων Αιγιωτών, ενώ τολμηροί νέοι έπεσαν στα κρύα νερά του Κορινθιακού Κόλπου για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιερώνυμος, απευθυνόμενος στους πιστούς και ιδιαιτέρως τους νέους, ευχήθηκε ο βαπτισθείς Κύριος να φωτίζει, να ευλογεί και να αγιάζει τη ζωή τους, την οποία, όπως επεσήμανε, θα πρέπει να οικοδομήσουν πάνω σε ασφαλές θεμέλιο, που είναι ο ίδιος ο Χριστός, Εκείνος που πάντοτε είναι κοντά μας και δεν μας εγκαταλείπει ποτέ. “Σήμερα, ημέρα εορτής των Θεοφανίων, όλοι μας θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν θα έχουμε ποτέ ηρεμία, γαλήνη, ευτυχία και πρόοδο, αν δεν φέρουμε τον Επιφανέντα Χριστό στην καρδιά μας και τη Χάρη του Θεού μέσα μας.”

Επιπροσθέτως, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Τοπικής μας Εκκλησίας για τους νέους και τους προσκάλεσε να συμμετάσχουν ενεργά στο πρώτο Συνέδριο Νεολαίας που θα πραγματοποιήσει η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023 στο Αίγιο, με θέμα «Οι νέοι και οι προοπτικές τους στον σύγχρονο κόσμο». Με το Συνέδριο αυτό η Ιερά Μητρόπολή μας ανοίγει έναν άμεσο και γόνιμο διάλογο με τους νέους, με σκοπό να αφουγκραστεί τις αγωνίες, τα προβλήματα και τις δυσκολίες τους, εκφράζοντας εμπράκτως τη συμπαράσταση, την αλληλεγγύη και την αγάπη της προς εκείνους, που αποτελούν την εγγύηση για μια ζωντανή Εκκλησία.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος διένειμε μία ευλογία στους νέους που μετείχαν στην φετινή τελετή της ρίψης του Τιμίου Σταυρού, συγχαίροντάς τους εγκαρδίως, ενώ αντάλλαξε θερμές ευχές με τους πιστούς για μία καλή και ευλογημένη χρονιά.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως

 

 

3243845365631678556820356548742333121682795n

ΛΟΚΡΙΔΑ

 

Για πρώτη φορά εορτάστηκαν τα Άγια Θεοφάνεια στην Λοκρίδα της Φθιώτιδος με αρχιερατική παρουσία, με βυζαντινή λαμπρότητα και με την παρουσία χιλιάδων πιστών.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών περιοδεύοντας για μία ακόμη φορά στην Λοκρίδα επέλεξε την Μαλεσίνα, την Αρκίτσα και την Αταλάντη για τον αρχιερατικό εορτασμό των Θεοφανείων, αγιάζοντας και ευλογώντας την θάλασσα του Μαλιακού Κόλπου και τους ευλαβείς και φιλόξενους κατοίκους της, τελώντας τις Πανηγυρικές Ακολουθίες, οι οποίες μεταδόθηκαν απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

Την παραμονή των Θεοφανείων ο κ. Συμεών χοροστάτησε στην Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και του Μεγάλου Εσπερινού των Θεοφανείων και τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία του Μ. Βασιλείου και τον Μεγάλο Αγιασμό στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Μαλεσίνας.

Σήμερα το πρωί ο κ. Συμεών τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων και τον Μεγάλο Αγιασμό στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αρκίτσας, όπου προ της απολύσεως και μετά την εγκάρδια προσφώνηση του Προϊσταμένου του Ναού Πρωτ. π. Λάμπρου Λάμπρου, ο κ. Συμεών χειροθέτησε Αναγνώστη τον δικονούντα το ιερό αναλόγιο του Ναού και μαθητή του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» κ. Θεοφάνη Καλαμάρα.

Ακολούθως ο κ. Συμεών μετέβη στην παραλία της πρωτευούσης των Λοκρών, στην ιστορική Αταλάντη, για να πραγματοποιήσει τον καθαγιασμό των υδάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρώτη φορά Μητροπολίτης Φθιώτιδος τελεί αυτή την ημέρα τον καθαγιασμό των υδάτων στην Αταλάντη.

Από τον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου Σκάλας Αταλάντης και με τη συμμετοχή των ιερέων της Αρχιερατικής Περιφερείας Αταλάντης και των μοναζουσών εκ των Ιερών Μονών Μεταμορφώσεως Σωτήρος Λιβανατών και Αγίων Αναργύρων Αταλάντης ξεκίνησε  η ιερά λιτανεία των Θεοφανείων μέχρι  το λιμάνι της Αταλάντης υπό τους ήχους της Δημοτικής Φιλαρμονικής του Δήμου Λοκρών.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, αφού τέλεσε την Ακολουθία του Καθαγιασμού, ευχόμενος για την μεγάλη εορτή των Θεοφανείων, μεταξύ των άλλων, σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Όλοι μας έχουμε ανάγκη τον φωτισμό του Θεού, έχουμε ανάγκη από έμπνευση, από ελπίδα, από ζωή, έχουμε πραγματική ανάγκη ο καθένας μας να ξαναγεννηθεί, να γίνει καινούργιος. Τα Θεοφάνεια, τα οποία εορτάζουμε εδώ, στην ιστορική Αταλάντη, στην έδρα της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ταλαντίου και Λοκρίδος, την οποία εκόσμησαν σπουδαίοι προκάτοχοί μου, στην Αταλάντη, η οποία σήμερα με την ηλιοφάνειά της, με τον καθαρό της καιρό και την καθαρή της θάλασσα και προπάντων με τους καθαρούς της ανθρώπους, με τα καθαρά μέτωπα και τις καθαρές καρδιές, στέλνει ένα μήνυμα αναγέννησης, ελπίδας και αισιοδοξίας, όχι μόνο για την Φθιώτιδα, όχι μόνο για την Λοκρίδα, όχι μόνο για την Στερεά Ελλάδα, αλλά για όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Να μην μας καταλάβει καμία απογοήτευση, κανένας ωχαδερφισμός, καμία παραίτηση, καμία οπισθοδρόμηση, να μην μας καταλάβει το παρελθόν , αλλά να μας κερδίσει το μέλλον, γιατί Θεοφάνεια σημαίνει οδεύουμε προς το μέλλον, αναγεννημένοι, ανανεωμένοι, φωτισμένοι με την Χάρη του Θεού.

Σήμερα σμίγει ο ουρανός και η θάλασσα με γέφυρα τον ήλιο. Να μας αξιώνει ο Θεός να βρεθούμε ξανά εδώ και αλλαχού. Η θάλασσα μας ενώνει σε κάθε επίπεδο. Οι πάντες χρειαζόμαστε ευρύτητα πνεύματος, ανοιχτωσιά και ευρυχωρία για να χωράνε όλοι. Σήμερα από εδώ από την Αταλάντη στέλνουμε μήνυμα σε όλη την Ελλάδα: Χωράτε όλοι στην Φθιώτιδα, χωράτε όλοι στην καρδιά μας».

Πολλοί ήταν οι νέοι από την Αταλάντη και την ευρύτερη περιοχή που έπεσαν στην θάλασσα για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό και να πάρουν την ευλογία του Σεβασμιωτάτου με πρώτο τον νεαρό Δαύιδ από την Αταλάντη, ο οποίος αφιέρωσε αυτήν την ευλογία στο Νίκο από την Αταλάντη, ένα νεαρό παιδί που δοκιμάζεται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Στις Ιερές Ακολουθίες μεταξύ των πιστών παραβρέθηκαν: ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Ιωάννης Οικονόμου, οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, κ. Ιωάννης Σαρακιώτης και κ. Ελένη Μακρή, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Ηλίας Σανίδας, ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος Σπυρίδων Σκλάβος, ο Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Στερεάς Ελλάδας Αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος Δημήτριος Φούρλας, ο Διοικητής Λιμενικού Σώματος Αταλάντης Σημαιοφόρος Παναγιώτης Ταρνανάς, Πρόεδροι τοπικών διαμερισμάτων, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και Συλλόγων του τόπου.

Ο κ. Συμεών στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Λοκρίδα επισκέφθηκε και τις γυναικείες Ιερές Μονές Αγίου Γεωργίου Μαλεσίνας και Αγίων Αναργύρων Αταλάντης, όπου και ευλόγησε και τις βασιλόπιτες για το νέο έτος 2023.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ 

ΓΙΑ ΤΟ VIDEO ΜΕ ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΟ VIDEO ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

 

 

ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Στήν Καστοριά, τήν Βυζαντινή (Ρωμέϊκη) Ἀρχόντισσα, ἑορτάστηκε καί φέτος, μέ τήν χάρη τοῦ Ἁγίου Τριαδικοῦ Θεοῦ, πού φανερώθηκε στά ρεῖθρα τοῦ Ἰορδάνου, ἡ Δεσποτική ἑορτή τῆς Βαπτίσεως τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ, σέ κλιματικές συνθῆκες πού δέν θυμίζουν τόν Καστοριανό χειμώνα ἀλλά περισσότερο καλοκαίρι (!).

Ἐπίκεντρο τῶν Ἱερῶν ἀκολουθιῶν, ἀπετέλεσε καί φέτος ὁ Ἱερός Μητροπολιτικός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Καστοριᾶς. Στίς ἱερές ἀκολουθίες προεξῆρχε ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος καί συμμετεῖχαν οἱ π. Στέφανος Σχοινᾶς, π. Φώτιος Λεβέντης καί οἱ Διάκονοι π. Παῦλος καί π. Παντελεήμων.

Στό κήρυγμά του ὁ Σεβασμιώτατος ἀναφέρθηκε στήν Βάπτιση τοῦ Χριστοῦ καί στήν δική μας βάπτιση, ὡς Χριστιανῶν.

Ἀμέσως μετά τήν θεία Λειτουργία, μέσα σέ πανηγυρικό κλίμα τελέσθηκε ἡ ἀκολουθία τοῦ Μεγάλου Ἁγιασμοῦ τῶν Θεοφανείων στό μέσον τοῦ Ναοῦ, πού ἦταν γεμάτος ἀπό Καστοριανούς πού ἦρθαν νά λάβουν τήν εὐλογία τοῦ φανερωθέντος Θεοῦ, ἀπό τίς Ἀρχές τοῦ τόπου καί ἀπό τοπικούς Συλλόγους.

Κατά τήν μεγάλη αὐτή ἑορτή τῆς Ὀρθοδοξίας μας ἐκκλησιάστηκαν ὁ Δήμαρχος Καστοριᾶς, κ. Ἰωάννης Κορεντσίδης, οἱ Βουλευτές νομοῦ Καστοριᾶς, κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας καί κ. Ὀλυμπία Τελιγιορίδου, ἡ ὑπεύθυνη τοῦ Γραφείου Τύπου τοῦ Πρωθυπουργοῦ κ. Μαρία Ἀντωνίου, ὁ Διοικητής τοῦ 15ου ΣΠ, κ. Ἰωάννης Σμαλιός,   ὁ Ἀστυνομικός Διευθυντής, κ. Νικόλαος Ἔξαρχος, ὁ διοικητής τῆς  Πυροσβεστικῆς Ὑπηρεσίας Καστοριᾶς κ. Κων/νος Τσαλίκης,  ὁ Ἄρχων τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου, κ.  Βασίλειος Σταμπουλίδης, Πολιτευτές καί ἐκπρόσωποι φορέων κ.ἄ.

Στήν συνέχεια ξεκίνησε ἡ λιτανευτική πομπή πρός τήν λίμνη τῆς Καστοριᾶς γιά τόν καθαγιασμό τῶν ὑδάτων καί τήν ρίψη τοῦ Τιμίου  Σταυροῦ, συνοδείᾳ ἀγήματος τοῦ Στρατοῦ, Συλλόγων μέ τίς παραδοσιακές φορεσιές καί ὅλου τοῦ ἐκκλησιάσματος.  Στά (ὄχι τόσο φέτος) παγωμένα ρεῖθρα τῆς λίμνης βούτηξαν πολλοί Κατοριανοί μέ σκοπό νά πιάσουν τόν  Τίμιο Σταυρό. Στόν  πρῶτο  ὁ Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος δώρισε ἕναν ἀσημένιο Σταυρό, ἐνῶ ἀπό ἕναν σταυρό πῆραν ἀπό τά χέρια τοῦ Σεβασμιωτάτου ὅλοι ὅσοι βούτηξαν στήν λίμνη.

Στήν συνέχεια ὁ Σεβασμιώτατος μέ τήν συνοδεία του μετέβη στήν Ἱερά Μονή Μαυριωτίσσης, ὅπου ἔριψε καί ἐκεῖ τόν Σταυρό στήν λίμνη. Τόν Σεβασμιώτατο ὑποδέχθηκε ὁ Ἡγούμενος τῆς Μονῆς π. Νεκτάριος Κακουλίδης.

Ὁ Μητροπολίτης Καστορίας ἀπευθυνόμενος στόν λαό, καί στήν Καστοριά καί στήν Μαυριώτισσα, ἐξέφρασε τήν εὐγνωμοσύνη καί τήν εὐχαριστία πρός τόν Θεό, γιά τά μεγάλα δῶρα, τῆς δημιουργίας τοῦ θαυμάσιου κόσμου καί τῆς ὕπαρξής μας στόν κόσμο αὐτό. Κυρίως εὐχαρίστησε τόν Ἐπιφανέντα Χριστό, πού μᾶς δίνει τήν Χάρη Του καί μέσῳ αὐτῆς χαιρόμαστε καί ἑρμηνεύουμε τόν κόσμο.

Εὐχήθηκε ἡ Καστοριά, μέ τήν ζωντανή παράδοσή της καί τά θαυμάσια ζωντανά μνημεῖα της, νά παραμένει ἀκμαία καί οἱ ἐπισκέπτες της, ἀπό ὅλα τά μέρη τῆς Ἑλλάδος καί ὄχι μόνον, νά γεύονται καί νά ὠφελοῦνται πνευματικά καί ψυχικά ἀπό τήν παράδοσή της αὐτή.

Εὐχήθηκε ἰδιαιτέρως στά μέλη τῶν πολιτιστικῶν Συλλόγων, μικρούς καί μεγάλους, καί στά μέλη τῶν Ναυτικῶν Ὁμίλων Καστοριᾶς καί Μαυροχωρίου, πού κάνουν ὑπερήφανη τήν πόλη μέ τίς ἐπιτυχίες τους.

Τέλος παρατέθηκε κέρασμα στόν ἀρχονταρίκι τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Μαυριώτισσας γιά τίς Ἀρχές τοῦ τόπου.

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ 

 

 

ΚΑΤΕΡΙΝΗ

 

Με ιδανικές καιρικές συνθήκες, κατάνυξη και λαμπρότητα τελέστηκε χθες στον Δήμο Κατερίνης, ο Καθαγιασμός των Υδάτων.
Η επίσημη τελετή Καθαγιασμού των υδάτων προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος κ. Γεωργίου πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στην Παραλία.
Η λιτανευτική πομπή που σχηματίστηκε από τον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής, με την προσέλευση του Ιερού Κλήρου, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης κατευθύνθηκε και κατέληξε στην προβλήτα, απ’ όπου πραγματοποιήθηκε η ρίψη του Τιμίου Σταυρού. Άτομα όλων των ηλικιών βούτηξαν στα νερά για να πάρουν την ευλογία. Ο τυχερός που ανέσυρε τον σταυρό ήταν ο Ευάγγελος Μπαμπέτας από την Καλλιθέα.
Όπως σημείωσε μεταξύ άλλων, αμέσως μετά το πέρας της τελετής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Γεώργιος: «Χρόνια πολλά και ευλογημένα. Το Φως του Χριστού να φωτίζει όλους τους ανθρώπους και το Πανάγιο Πνεύμα να μας κατευθύνει όλους εμάς προς το θέλημα του Θεού, προς το αγαθόν […]».
Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε για 22η χρονιά, η τελετή του καθαγιασμού των υδάτων, στη θάλασσα του οικισμού της Ολυμπιακής Ακτής.
Πιο συγκεκριμένα, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Προκοπίου, σχηματίστηκε πομπή προς την παραλία, υπό τους μουσικούς ήχους της Φιλαρμονικής του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης.Τον Τίμιο Σταυρό στη θάλασσα έριξε ο Αρχιμανδρίτης π. Ιγνάτιος Σωτηριάδης, ενώ ο τυχερός που έπιασε τον σταυρό ήταν ο Δημήτρης Κήπου από την Καλλιθέα.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι, με ιδιαίτερη λαμπρότητα τα Φώτα εορτάστηκαν και στην Παραλία του Κορινού (στο ύψος του παρεκκλησίου της Αγίας Παρασκευής). Τον Σταυρό ανέσυρε ο Δημήτρης Ζουκάν από τον Κορινό.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, στέκεται και εξωτερικοί χώροι

 

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, γένι και άτομα που στέκονται

 

 

 

ΛΑΓΚΑΔΑΣ -ΒΟΛΒΗ

 

Για περισσότερο φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ: Η Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων – Λαγκαδάς – Βόλβη 2022

Με την δέουσα λαμπρότητα και πάσα ιεροπρέπεια μέσα σε ένα πανηγυρικό κλίμα εορτάσθηκε εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, η Μεγίστη και αρχαιότερη Δεσποτική Εορτή των Αγίων Θεοφανείων του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Επίκεντρο του εορτασμού στην πόλη του Λαγκαδά, ήτο ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Αγίας Παρασκευής, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων προέστη της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και του Μεγάλου Αγιασμού, παρουσία των Αρχών και Φορέων της Πόλεως με επικεφαλής τον Δήμαρχο Λαγκαδά κ. Ιωάννη Ταχματζίδη, εκπροσώπων των Στρατού Ξηράς και των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθος ευσεβούς Λαού.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε η Κατάδυσις του Τιμίου Σταυρού και ο Καθαγιασμός των Υδάτων στο Κολυμβητήριο του Λαγκαδά και στη λίμνη της Βόλβης, όπου εφέτος 21 τολμηροί κολυμβητές με οδηγό το γενναίο φρόνημα τους και σύμμαχο τον καλό καιρό, βούτηξαν στα κρύα νερά, για ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό, δείχνοντας με τον δικό τους τρόπο την θερμή τους Πίστη και την μεγάλη τους αγάπη για τα ήθη της πατρίδος μας, δίδοντας ένα μήνυμα ζωής, αγιασμού και ελπίδος.

Τον Τίμιο Σταυρό ανέσυραν οι Δημήτριος Τσάκαλος στο κολυμβητήριο των Λουτρών και Γεώργιος Χριστοφόρου στη Λίμνη της Βόλβης, στους οποίους ο Σεβασμιώτατος επίδωσε τον προβλεπόμενο έπαινο της Αγίας μας Εκκλησίας.

Στον σύντομο χαιρετισμό του στο Δημοτικό κολυμβητήριο ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Πλάτων αναφέρθηκε στην σημερινή Δεσποτική εορτή, σημειώνοντας ότι είναι η εορτή που ο Θεός δίνει μια ευκαιρία στον άνθρωπο να βυθίσει στα ύδατα του «Ιορδάνη Ποταμού» τον παλαιό άνθρωπο και να εξέλθει καινούργιος και αναγεννημένος, ενώ από την λίμνη Βόλβη παίρνοντας αφορμή από το μεγάλο πρόβλημα της περιβαλλοντολογικής καταστροφής που έχει συντελεστεί στο συγκεκριμένο μέρος, το οποίο και αποτελεί έναν από τους 11 ελληνικούς υγροτόπους, που προστατεύονται από τη διεθνή συνθήκη Ramsar, στάθηκε στην αναγκαιότητα της προστασίας του περιβάλλοντος, το οποίο όπως χαρακτηριστικά τόνισε είναι «Θείο δώρο και κληρονομία για όλους μας, το οποίο ο Θεός μας το προσέφερε και εμείς πρέπει να το σεβόμαστε, ώστε να διασφαλίζεται η αρμονία του συστήματος», ενώ κάλεσε και όλους τους αρμόδιους φορείς να λάβουν μέτρα και να προβούν στις αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε να καταστεί δυνατή μία πλήρης οικολογική και βιώσιμη ανάπτυξη .

 

ΚΟΡΙΝΘΟΣ

Με την δέουσα Εκκλησιαστική τάξη και την λαμπρότητα που επιβάλλει η ημέρα εορτάστηκε η μεγάλη Δεσποτική εορτή των Άγιων Επιφανείων στην πόλη της Κορίνθου με την ξεχωριστή ευλογία να παρίσταται «σωματικώς» η Τιμία Κάρα του Αγίου Σωφρονίου, Αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων, που συνέγραψε τις Ευχές του Μεγάλου Αγιασμού, η οποία και φυλάσσεται στην Ι. Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου.

Από νωρίς το πρωί στον Ι. Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου έλαβε χώρα η πανηγυρική Θ. Λειτουργία, στην οποία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος συμπαρεδρεύοντος του Θεοφιλεστάτου Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως μας, Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου και των Ιερέων του Ι. Ναού. Τον Ι. Άμβωνα διακόνησε, με τις ευλογίες του Σεβ. Ποιμενάρχου μας, ο Νομικός Σύμβουλος της Ι. Μητροπόλεώς μας, μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου και Ιεροψάλτης κ. Πέτρος Θωμαΐδης, ο οποίος ομίλησε με λυρικό και ταυτόχρονα βαθιά θεολογικό λόγο για τον τρόπο με τον οποίο εκπληρώνεται η δικαιοσύνη, το θέλημα του Θεού, δηλαδή, με ταπείνωση, αγάπη και θυσία.

Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας τελέσθηκε ο καθιερωμένος Μέγας Αγιασμός, με την συμμετοχή όλων των Ιερέων της πόλεως Κορίνθου και παρουσία πλήθους πιστών ενώ ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας στο κήρυγμά του επεσήμανε την σπουδαιότητα της παρουσίας της Τιμίας Κάρας του Αγίου Σωφρονίου, την οποία ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί οφείλουμε να τιμούμε, καθώς αυτός ο μεγάλος Άγιος της Εκκλησίας μας εκτός από τις Ευχές του Μ. Αγιασμού, που διαβάσαμε σήμερα, και τα υπόλοιπα συγγράματα Του διέσωσε και κληροδότησε στο Γένος μας και στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία μας τα Ιερά Προσκυνήματα της Αγίας Γης.

Στην συνέχεια και σύμφωνα με το πρόγραμμα, που κατάρτισε ο Δήμος Κορινθίων, ξεκίνησε, υπό τον παιανισμό της Φιλαρμονικής του Δήμου Κορινθίων και υπό την συνοδεία αγήματος της Σχολής Μηχανικού, λιτανευτική πομπή προς τον «Φλοίσβο», το Κεντρικό Λιμάνι της Κορίνθου, όπου και περίμενε σκάφος (ευγενική προσφορά) της «Διώρυγας Κορίνθου», στο οποίο επιβιβάσθηκαν ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας και ο Ιερός Κλήρος προκειμένου να πραγματοποιηθεί η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στα θαλάσσια νερά του Κορινθιακού. Τον Τίμιο Σταυρό ανέσυρε, μετά από έντονο συναγωνισμό 35 κολυμβητών όλων των ηλικιών, ο 23 ετών φοιτητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ. Γεώργιος Ορφανός, ο οποίος έλαβε ως ευλογία από τον Μητροπολίτη μας έναν χρυσό σταυρό και οι υπόλοιποι κολυμβητές έλαβαν αντιστοίχως από έναν ασημένιο σταυρό και ένα μπουρνούζι.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με το ολιγόλεπτο μήνυμα του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου που εκτός από την προτροπή να αποδεχθούμε το δώρο του Χριστού στην ζωή μας περιελάμβανε και τις ευχές, την ευλογία και τις θερμές ευχαριστίες του προς τις Αρχές, τον Κλήρο και τον Λαό, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Τοπικής μας Εκκλησίας και συμμετείχαν για ακόμη μία χρονιά πάνδημα στον εορτασμό των Θεοφανείων.

Στις Ι. Ακολουθίες παρέστησαν ο Υφυπουργός κ. Νικόλαος Ταγαράς, οι Βουλευτές κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας και κ. Γεώργιος Ψυχογιός, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νικάς, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κορινθίας κ. Αθηνά Κόρκα, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Βασίλειος Νανόπουλος, ο Πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου Κορίνθου κ. Γεώργιος Πιέτρης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κορινθίας κ. Χαράλαμπος Τετράδης, ο Λιμενάρχης κ. Παναγιώτης Κοντός, ο Γενικός Διευθυντής της Ανωνύμου Εταιρείας Διώρυγος Κορίνθου κ. Γιώργος Ζουγλής, εκπρόσωποι των Πολιτειακών, Περιφερειακών, Δημοτικών, Στρατιωτικών, Αστυνομικών και άλλων Αρχών. 

 

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

 

Λαμπρός ο εορτασμός των Θεοφανείων στην Καλαμάτα

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και την συμμετοχή πλήθους πιστών, εορτάστηκαν τα Άγια Θεοφάνεια στην Καλαμάτα.

Νωρίς το πρωί, τελέστηκε ο Όρθρος και στην συνέχεια η πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού παραλίας.

Ακολούθησε η τέλεση του Μεγάλου Αγιασμού και στη συνέχεια έλαβε χώρα η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και ο αγιασμός των υδάτων στο λιμάνι της πόλεως.

Πλειάδα κολυμβητών έπεσαν στη θάλασσα για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό. Τυχερός στάθηκε ο κολυμβητής Νίκος Πουλέτης, μαθητής του 1ου Λυκείου Καλαμάτας.

Τιμές απέδωσαν στρατιωτικό άγημα της 120 Π.Ε.Α. και η φιλαρμονική του Δήμου Καλαμάτας, ενώ την Εικόνα της Βαπτίσεως του Χριστού έφεραν επ’ ώμοις, άνδρες του Λιμενικού Σώματος.

Απευθυνόμενος στους πιστούς ο Μητροπολίτης ευχήθηκε το φως της επιφανείας του Χριστού να φωτίζει τη ζωή όλων και να χαρίζει δύναμη, ευτυχία και κάθε καλό. Συνάμα, ευχήθηκε να φωτίζει και όλους εκείνους που προσπαθούν να παραπλανήσουν τον κόσμο και να οδηγήσουν σε αδιέξοδα, σε εθνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης, ευλόγησε την βασιλόπιτα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαματας, ευχόμενος στον Λιμενάρχη και στο προσωπικό της υπηρεσίας, καλή χρονιά και καλή δύναμη στο έργο τους.

Στον εορτασμό παρέστησαν, οι Βουλευτές του Νομού Ι. Λαμπρόπουλος, Μ. Χρυσομάλλης, Π. Μαντάς και Αλ. Χαρίτσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Β. Καπέλιος ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, οι Αντιπεριφερειάρχες Ευστ. Αναστασόπουλος, Α. Τσουκαλάς και Α. Καλογεροπούλου, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Αθ. Βασιλόπουλος, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και άλλων τοπικών Φορέων.

 

 

 

 

 

ΚΕΡΚΥΡΑ

 

Αγιασμός των υδάτων στην Κέρκυρα 20

Με βαθιά κατάνυξη αλλά και με λαμπρότητα εορτάστηκε η μεγάλη εορτή της Θείας επιφανείας στην Ιερά Μητρόπολη της Κέρκυρας.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, χοροστάστησε στον πανηγυρικό όρθρο και προέστη της Θείας Λειτουργίας, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας Σπηλαιωτίσσης και της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστης, συμπαραστατούμενος από τους ιερείς του ιερού μητροπολιτικού ναού, π. Σπυρίδωνα Προβατά και π. Γεώργιο Μπογδάνο και τον διάκονο του π. Ανδρέα Γκιόκα.
Έψαλλε μελωδικότατα η ωραία χορωδία του μητροπολιτικού ναού, ο οποίος ήταν κατάμεστος από τους ευλαβείς χριστιανούς, και κατά την Θεία Λειτουργία ανεγνώσθη το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου επι τη εορτή της θείας επιφανείας.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε ο Μέγας Αγιασμός σε ειδική ευπρεπισμένη εξέδρα κατά την τοπική παράδοση, με την συμμετοχή όλων των τοπικών αρχών, των βουλευτών κ. Στεφάνου Γκίκα, Αλεξάνδρου Αυλωνίτη, Δημητρίου Μπιάνγκη, της Περιφερειάρχου κ. Ρόδης Κράτσα, της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας κ. Μερόπης Υδραίου, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρη Μεταλληνού, των αντιπεριφερειαρχών, των αντιδημάρχων, ως και των αστυνομικών, στρατιωτικών, λιμενικών και πυροσβεστικών αρχών.
Στο τέλος του Μεγάλου Αγιασμού, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε εγκαρδίως τόσο στις αρχές του τόπου όσο και στο λαό του θεού, να δεχθούμε τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος στη ζωή μας, και να γίνουμε τέκνα φωτόμορφα της εκκλησίας έτσι όπως επιτάσσει το ελληνορθόδοξον ήθος της πατρίδας μας. Ευχήθηκε ιδιαιτέρως Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες και εορτάζουσες.
Ακολούθως, σχηματίστηκε λιτανευτική πομπή με φιλαρμονική και αγήματα στρατιωτικά, αλλά και με τοπικές ενδυμασίες, και κατευθύνθηκε στο παλιό λιμάνι όπου επέβησαν σε ειδικό σκάφος του λιμενικού, ο Σεβασμιώτατος και οι αρχές του τόπου.
Στην προκυμαία πλήθος ανθρώπων παρακολούθησε την κατάδυση του τιμίου Σταυρού, όπου βούτηξαν περισσότερο των 30 ανθρώπων προκειμένου να λάβουν τον Τίμιο Σταυρό μετά την κατάδυση και τον αγιασμό των υδάτων.
Ο Σεβασμιώτατος πάνω από το λιμενικό σκάφος, και έχοντας την θεωρία των ανθρώπων επί της ξηράς, με κατάλληλα διαμορφωμένο μικροφωνικό εξοπλισμό, τον οποίο επιμελήθηκε ο Δήμος Κέρκυρας, απηύθυνε μήνυμα στο πλήθος των ανθρώπων, λέγοντας τους ότι σήμερα «λαμπαδοφεγγεί πάσα η κτίσις, η οποία καθαίρεται εν τω Ιορδάνη ποταμώ», λόγια του μεγαλοφωνοτάτου των προφητών Ησαΐου, τα οποία ελέχθησαν 800 χρόνια πριν το γεγονός της Βαπτίσεως του Κυρίου μας, και είναι διαχρονικά επίκαιρα και στις μέρες μας.
 Η Θλίψη, το πνευματικό σκότος, η ανασφάλεια της ανθρωπότητας, οι απειλές των πολεμικών συρράξεων, οι ποικίλες απανωτές κρίσεις, οι οποίες μαστίζουν την ανθρωπότητα, οφείλονται στο ότι ο άνθρωπος δεν έγινε αποδέκτης της Χάριτος του θεού, η οποία κατέρχεται καθημερινά στη ζωή μας.
Αλλά ο σύγχρονος άνθρωπος που είναι συμβιβασμένος με την ποικίλη κακία του κόσμου και την αμαρτία που συνεχίζει να μαστίζει την ανθρωπότητα, δεν αγγίζει τις ψυχές και τις καρδιές μας, ατυχώς και σε εμάς ακόμα του Έλληνες Ορθοδόξους οι οποίοι ηλεήθημεν ποικιλοτρόπως από τον Πανάγιο Θεό.
Η σημερινή εορτή είναι μια αφορμή και αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα για τη ζωή του καθενός μας αλλά και της πατρίδος μας.
Τον Τίμιο Σταυρό έλαβε ο κ. Χρήστος Σούζος, στον οποίο επέδωσε ο Σεβασμιώτατος ένα Χρυσό Σταυρό κατά την Παράδοση, και σε όλους τους κολυμβητές από έναν ασημένιο σταυρό.

 

ΜΗΝΥΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

 

Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί, παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα,

«Φωτισμένοι πλέον από το φως της ανατολής των ανατολών, που διαλύει κάθε σκοτάδι και εξαφανίζει κάθε σκιά στη ζωή μας, πανηγυρίζουμε τη νέα προοπτική μας» . Η σημερινή εορτή είναι όντως «Θεοφάνεια», η ένδοξη φανέρωση της Αγίας Τριάδος στον Ιορδάνη ποταμό που μας δείχνει και μας φωτίζει τον δρόμο για την εκπλήρωση του προορισμού μας, που δεν είναι άλλος από τον Αγιασμό και την βίωση της αγάπης.

Εκεί, στον Ιορδάνη ποταμό αποκαλύφθηκε το μυστήριο της Τριαδικής ζωής. Ο σαρκωθείς Υιός βαπτίζεται από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο και ο ουράνιος Πατήρ φανερώνει από τον ορθάνοικτο ουρανό την αγάπη του προς τον Υιό Του. Επισφράγιση της θείας αγάπης αποτελεί η κάθοδος του Αγίου Πνευματος εν είδει περιστεράς επί του Υιού. Αυτή η ενδοτριαδική αγάπη φανερώνει στον κόσμο, το παράδειγμα της ζωής που ο Θεός προτείνει σε κάθε άνθρωπο. Και δεν είναι άλλο από τη ζωή της αγάπης.

Κατά τους πρώτους μάλιστα χριστιανικούς αιώνες, η εορτή της Γεννήσεως του Χριστού συνεορτάζονταν με την γιορτή της Βαπτίσεώς Του. Και τούτο γιατί η σάρκωση του Υιού και Λόγου του Θεού είχε ως σκοπό την φανέρωση της αγίας Τριάδος στους ανθρώπους. Η πράξη άλλαξε με το πέρασμα του χρόνου, αλλά το νόημα της εορτής παραμένει διαχρονικά το ίδιο.

Στους εξαίσιους ύμνους και στις ευχές της εορτής που ακούγονται μεταξύ άλλων αναφέρεται: «…Σήμερον η αχλύς του κόσμου καθαίρεται τη επιφανεία του Θεού ημών…». Δηλαδή: «…Σήμερα η ομίχλη του κόσμου καθαρίζεται με την εμφάνιση του Θεού μας…». Η θεοφάνεια, η χάρη του Τριαδικού Θεού, βρίσκεται πάνω από τις αδυναμίες και τα αδιέξοδα του κόσμου τούτου. Για όποιον γεύτηκε θεοφάνεια κατά χάρη, έστω και ελάχιστα, για όποιον είχε εμπειρία της επίσκεψης της Θείας Χάρης και βίωσε τέτοια πνευματική κατάσταση είναι ξεκάθαρο ότι το φως του Θεού, ως ακτινοβόλημα της Τριαδικότητάς Του, είναι εκείνο που, υπερβαίνοντας ανθρώπινα μέτρα και δεδομένα, ξεδιαλύνει ανακαινιστικά και διαλύει ολοκληρωτικά, κάθε αμφιβολία και κάθε ακαθαρσία στην ύπαρξη του ανθρώπου, που μετανοεί έμπρακτα.

Στις ημέρες που διανύουμε, ο άκρατος εγωϊσμός του δήθεν παντοδύναμου ανθρώπου, του υποταγμένου στο φίλαυτο θέλημά του, τον οδηγεί σε απομόνωση από τον Θεό και από τους συνανθρώπους του, με αναπόφευκτο αποτέλεσμα τις βαριές πνευματικές ασθένειες που τον ταλανίζουν. Έτσι είναι σχεδόν φυσικό την χαρά της λαμπρής αυτής γιορτής να σκιάζει βαριά για άλλη μια χρονιά η ανέχεια, η πείνα, η φτώχεια, η αρρώστια, η βία και ο πόλεμος που έχει θερίσει με το δρέπανο του θανάτου πολλούς αδελφούς μας σε όλο τον κόσμο.

Αλλά, αντί τα γεγονότα αυτά να μας αφυπνίσουν, να μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε την αδυναμία και την μικρότητά μας και να μας οδηγήσουν να ζητήσουμε την παρέμβαση του Θεού για να σταματήσουν αυτά τα κακά, εμείς εξακολουθούμε να τρέφουμε την νοσηρά ψευδαίσθηση, ότι είμαστε παντοδύναμοι, ότι είμαστε ανθρωποθεοί και δεν έχουμε ανάγκη τον Θεό.

Για μια ακόμη φορά η Εκκλησία σήμερα, μας καλεί όλους να φωτισθούμε πνευματικά, ώστε να μετανοήσουμε ειλικρινά, χωρίς να εγκλωβιστούμε στην «ομίχλη» του χάους και του σκότους που κυριαρχούν, έχοντας επίγνωση ότι ο Θεός επέτρεψε κατά παραχώρησή Του, για λόγους που Εκείνος γνωρίζει, να βιώσουμε την νέα παγκόσμια πραγματικότητα που μας δοκιμάζει. Μας καλεί να εκζητήσουμε και πάλι τον φωτισμό του Παναγίου Πνεύματος, να αναβαπτισθούμε και να φωτισθούμε με το φως, το οποίο έρχεται «…άνωθεν εκ του Πατρός των φώτων…».

Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί, παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα,

Εύχομαι ολόψυχα, το Πανάγιο Πνεύμα που επεφοίτησε στον Ιορδάνη να επιφοιτήσει και στις καρδιές όλων μας και να φωτίζει παντοτινά ολόκληρη την ύπαρξή μας.

 

Μετά πατρικών ευχών και της εν Κυρίω αγάπης,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ

+Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

 

 

 

ΚΥΠΡΟΣ

 

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

 

 

Η μεγάλη Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων του Κυρίου μας εορτάσθηκε πανηγυρικά σ’ ολόκληρη τη Μητρόπολή  με τον κεντρικό εορτασμό να πραγματοποιείται στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου.

 

Το πρωί της Παρασκευής 6 Ιανουαρίου 2023 ο Μητροπολίτης  κ. Άνθιμος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Όρθρο της εορτής και τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, παρουσία των τοπικών αρχόντων και πλήθους κόσμου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε ο καθιερωμένος Μεγάλος Αγιασμός των Θεοφανείων. Ο Μητροπολίτης μας ευχήθηκε σε όλους να βρούμε τον φωτισμό του Κυρίου στη ψυχή μας και στη ζωή μας, ώστε και ο κόσμος που μας περιβάλλει και οι άνθρωποι γύρω μας να φωτιστούν.

Μετά τον Αγιασμό όλο το εκκλησίασμα εν πομπή κατευθύνθηκαν στο λιμάνι της πόλεως για τον καθαγιασμό των υδάτων. Πλήθος κόσμου παρακολούθησαν τον καθαγιασμό ενώ περίπου 20 νεαροί βούτηξαν για να πιάσουν τον Σταυρό. Τον Σταυρό τον έπιασε ο κ. Κωνσταντίνος Κύπρος.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

 

 

 

 

 

ΧΙΟΣ

 

 

 

ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ ΚΥΘΗΡΩΝ

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΠΩΣ ΤΙΣ ΜΕΤΑΔΩΣΕ Η 4Ε

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....