Την Παρασκευή η Εξόδιος Ακολουθία του Μακαριστού Μητροπολίτη πρ. Βελγίου κυρού Παντελεήμονος

Ο Μητροπολίτης πρώην Βελγίου κυρός Παντελεήμων Κοντογιάννης απεβίωσε την Τρίτη, 24 Ιανουαρίου, το πρωί, όπως ανακοινώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Βελγίου.

Ο μακαριστός ήταν επικεφαλής της Ορθοδόξου Εκκλησίας εν Βέλγιω για 31 χρόνια και διακόνησε όλα αυτά τα χρόνια ως μέλος του ιερού κλήρου του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου.

Ο Μητροπολίτης πρώην Βελγίου κυρός Παντελεήμων – κατά κόσμον Νικόλαος Κοντογιάννης – είχε γεννηθεί το έτος 1935 στην νήσο Χίο. Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές, σπούδασε στην περίφημη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, εκ της οποίας αποφοίτησε το 1957. Το 1954 χειροτονήθηκε διάκονος υπό του Μητροπολίτου Ικονίου Ιακώβου, ο οποίος του έδωσε το όνομα Παντελεήμων. Τρία χρόνια αργότερα χειροτονήθηκε ιερεύς υπό του ιδίου Μητροπολίτου.

Τον Νοέμβριο του 1957 έφθασε στο Βέλγιο, όπου ίδρυσε αρκετές ενορίες. Το 1969, το Οικουμενικό Πατριαρχείο ίδρυσε την Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και Εξαρχία Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου, στην οποία διορίστηκε Πρωτοσύγκελλος. Το 1974, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τόν εξέλεξε ομοφώνως βοηθό επίσκοπο του Μητροπολίτου Βελγίου υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Απολλωνιάδος. Η εις επίσκοπον χειροτονία του έγινε στον Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Βρυξελλών την 18η Αυγούστου 1974.

Στα τέλη του 1982 εξελέγη Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου, διαδεχόμενος τον πρώτο Μητροπολίτη Βελγίου Αιμιλιανό Ζαχαρόπουλο. Επί των ημερών του μακαριστού Μητροπολίτου Παντελεήμονος η Ιερά Μητρόπολη αναπτύχθηκε ιδιαιτέρως με σημαντικότερο σημείο την επίσημη αναγνώριση της Ορθοδόξου Εκκλησίας υπό του Βελγικού Κράτους και του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου. Βρισκόταν ακούραστα στο πλευρό των χιλιάδων Ελλήνων και στις τρεις χώρες της Μπενελούξ και ενδιαφερόταν πολύ για τη διατήρηση της ενότητός τους ως ορθοδόξων χριστιανών. Με την ίδρυση της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως της Μπενελούξ το 2010, διετέλεσε πρώτος πρόεδρος αυτής. Επιπλέον, συμμετείχε ενεργώς και στις διάφορες οικουμενικές δραστηριότητες των χωρών της Μπενελούξ.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Παντελεήμων παραιτήθηκε τον Νοέμβριο του 2013 για λόγους υγείας και τον διαδέχθηκε ο εκ των βοηθών αυτού επισκόπων, ο από Σινώπης Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας (Peckstadt).

Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Παντελεήμονος θα λάβει χώρα στην γενέτειρά του, Χίο, την Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2023, στις 15.00′.

Όλοι οι ορθόδοξοι χριστιανοί των χωρών της Μπενελοὺξ θα ενθυμούνται με ευγνωμοσύνη τη μεγάλη αυτή μορφή που υπήρξε για τον κάθε έναν από αυτούς.

 

 

H ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΧΙΟΥ

Σήμερον 24ην Ἰανουαρίου 2023 ἐκοιμήθη ὁ μακαριστός Μητροπολίτης πρ. Βελγίου κυρός ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ (Κοντογιάννης), τοῦ ὁποίου ἡ Νεκρώσιμος Ἀκολουθία θά τελεσθῆ Ἀρχιερατικῶς τήν Παρασκευήν 27ην Ἰανουαρίου ἐ. ἔ. καί ὥραν 15ην στόν Ἱερό Ναό Εὐαγγελιστρίας πόλεως Χίου, καί ὁ ἐνταφιασμός θά πραγματοποιηθῆ στό χωρίον Βασιλεώνοικον σέ οἰκογενειακό Τάφο.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....