Τραγωδία στα Τέμπη -Σύγκρουση τρένων με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες

Σε τουλάχιστον 40 ανέρχονται οι νεκροί από τη σύγκρουση δύο τρένων στην περιοχή των Τεμπών, στη Λάρισα, που συνέβη λίγο μετά τις 11 μ.μ. (τοπική ώρα) της Τρίτης, 28 Μαρτίου. Ο παραπάνω αριθμός προέρχεται από την επίσημη ενημέρωση, στην οποία προέβη η Πυροσβεστική Υπηρεσία πριν από λίγα λεπτά ενώ υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ότι τα θύματα μπορεί να είναι περισσότερα. Όσον αφορά στους τραυματίες, αυτοί ανέρχονται σε 85, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό και τη διάσωση εγκλωβισμένων επιβατών.

Υπάρχει μια πιθανότητα να υπήρχαν κι άλλοι οι οποίοι δεν είχαν κόψει εισιτήρια (ειπώθηκε σήμερα το πρωί σε πρωϊνη εκπομπή) ή επειδή τα εισιτήρια δεν είναι και ονομαστικά .

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, οι έρευνες εστιάζονται στα 2 πρώτα βαγόνια, όπου η κατάσταση είναι πιο δύσκολη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, έδωσε λεπτομέρειες για την επιχείρηση του απεγκλωβισμού που είναι σε πλήρη εξέλιξη, όπως και για τη γενική επιφυλακή στην οποία έχουν τεθεί τα νοσοκομεία τόσο στη Θεσσαλία, την Πιερία αλλά και την Αθήνα.

Επιπρόσθετα, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου, τόνισε ότι οι συγγενείς των επιβατών της αμαξοστοιχίας που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 2410683175 και 2410683176 της Διεύθυνσης αστυνομίας Λάρισας, προκειμένου να πάρουν πληροφορίες για τους επιβάτες που μετακινήθηκαν με ασφάλεια στην Θεσσαλονίκη και για αυτούς έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία.

Στο γενικό νοσοκομείο Λάρισας έχει αρχίσει η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης των θυμάτων όπου επισημαίνεται ότι υπάρχει αριθμός νεκρών για την οριστική αναγνώριση των οποίων θα πρέπει να πραγματοποιηθεί διαδικασία βιολογικής ταυτοποίησης.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ενημερώθηκε για σιδηροδρομικό ατύχημα με πυρκαγιά στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών. Συγκρούστηκαν εμπορική με επιβατική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

Το τραγικό δυστύχημα έγινε στην περιοχή Ευαγγελισμός, σε μικρή απόσταση από τη Λάρισα και τα Τέμπη, ενώ ενεπλάκησαν μία εμπορευματική και μία επιβατική αμαξοστοιχία. Στην επιβατική αμαξοστοιχία, που είχε αναχωρήσει από την Αθήνα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, την ώρα του δυστυχήματος επέβαιναν περίπου 350 επιβάτες, σύμφωνα με την εταιρεία Hellenic Train.

 

 

 

Η μακάβρια λίστα θα μεγαλώσει, δήλωσε δυστυχώς ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.«Τα βαγόνια 1 και 2 δεν υπάρχουν – Λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης εκτινάχθηκαν» έκανε γνωστό στην ΕΡΤ ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στην ΕΡΤ. «Τα βαγόνια 1 και 2 έχουν διαλυθεί τελείως» είπε στην ΕΡΤ σε ζωντανή σύνδεση ο ίδιος, κάνοντας αυτοψία.

Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, νεκροί είναι και οι εννέα υπάλληλοι του ΟΣΕ, δηλαδή οι μηχανοδηγοί και οι συνοδοί των δύο τρένων.

 

Από τους 85 τραυματίες, οι 25 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Η επιβατική αμαξοστοιχία εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, ενώ η εμπορική το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Αθήνα.

 

ΛΑΘΟΣ;

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών Γιάννης Ντίτσας μιλώντας στην ΕΡΤ για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη είπε πως εμπειρικά εκτιμά πως πρόκειται για λάθος και ευχήθηκε αυτό να είναι το τελευταίο τέτοιο δυστύχημα. Τόνισε πως το μόνο παρήγορο είναι πως αυτό δεν συνέβη στο εσωτερικό των τούνελ που ήταν σε κοντινή απόσταση.

 

ΤΕΜΠΗ-Τα πολύνεκρα δυστυχήματα το 1999 και  το 2003 

 

Εδώ και 25 χρόνια στην κοιλάδα των Τεμπών έχουν σημειωθεί τρεις τραγωδίες που έχουν αποτυπωθεί στην εθνική συλλογική μνήμη.

Το 1999 με το πολύνεκρο δυστύχημα των οπαδών του ΠΑΟΚ που επέστρεφαν από αγώνα της ομάδας τους στην Αθήνα, το 2003 με την ανείπωτη τραγωδία με τους νεκρούς μαθητές που ταξίδευαν για την σχολική τους εκδρομή και τώρα με τους δεκάδες νεκρούς από την σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στον Ευαγγελισμό πολύ κοντά στα σημεία των προηγούμενων δυστυχημάτων.

 

Τον γύρο του κόσμου έκανε η είδηση της τραγωδίας στην Κοιλάδα των Τεμπών

 

Η τραγική είδηση για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη με την σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών έκανε τον γύρο του κόσμου από τα πρωτοσέλιδα και τις έκτακτες ενημερώσεις των μεγάλων διεθνών ΜΜΕ.

Ο Βρετανικός Guardian με πρωτοσέλιδο του από την πρώτη στιγμή περιγράφει την τραγωδία αναφέροντας τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών.

Με τίτλο «Μακελειό» το BBC στην πρώτη του σελίδα στην ιστοσελίδα του, αναφέρεται στο δυστύχημα. Από την πρώτη στιγμή μετέδωσε την είδηση στα δελτία ειδήσεων του σταθμού.

 

Η ιταλική “La Repubblicca” με τον τίτλο : «Grecia, scontro fra treni: almeno 26 morti e 85 feriti» (που σημαίνει Σύγκρουση τρένων στην Ελλάδα: 26 νεκροί και 85 τραυματίες) αναφέρεται στην τραγωδία.

 

Η επίσης ιταλική Corriere Della sera αντέδρασε από την πρώτη στιγμή στην ηλεκτρονική έκδοση και δημοσίευσε την είδηση με τα πρωτα στοιχεία όπως αυτά έφθαναν από την Ελλάδα.

Σύγκρουση τρένων Τέμπη: Δηλώσεις Ιερά Μητρόπολη Λάρισας και Τυρνάβου

Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

 

«Με οδύνη και θλίψη παρακολουθούμε τις εξελίξεις μετά το πολύνεκρο δυστύχημα από την σύγκρουση τρένων στην κοιλάδα των Τεμπών. Η προσευχή μας και η σκέψη μας είναι στα θύματα αυτής της τραγωδίας και τους οικείους τους. Έχουμε εμπιστοσύνη στο προσωπικό των νοσοκομείων μας και ξέρουμε ότι ανταποκρίνονται θυσιαστικά στην κρίσιμη αυτή στιγμή.

Εκφράζουμε θερμές ευχαριστίες στα σώματα ασφαλείας για την άμεση ανταπόκρισή τους και τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση του τραγικού αυτού συμβάντος.

Ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές των θυμάτων. Προσευχόμαστε σύντομα οι τραυματίες να επιστρέψουν υγιείς στα σπίτια τους, αλλά και οι συγγενείς των κεκοιμημένων να λάβουν την εξ ύψους παρηγορία».

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....