Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας εξέδωσε «δήλωση αποδοκιμασίας» με αφορμή αστείο για τον Ιησού Χριστό σε τηλεοπτική εκπομπή

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος εξέδωσε «δήλωση αποδοκιμασίας» το Σάββατο, 4 Μαρτίου, με αφορμή ένα αστείο για τον Ιησού Χριστό που έκανε ο κωμικός Reuben Kaye στην εκπομπή «The Project» του Channel Ten την περασμένη Τρίτη.

Καθώς ο Kaye μιλούσε για τη διαδικτυακή κακοποίηση που δέχεται «από θρησκευτικής άποψης» προς το τέλος της εμφάνισής του στην εκπομπή, σχολίασε: «το θεωρώ ξεκαρδιστικό όταν κάποιος μου στέλνει μήνυμα και μου λέει, ‘πρέπει να δεχτείς την αγάπη του Ιησού, αλλιώς θα καείς στην κόλαση’».

«Επειδή αγαπώ τον Ιησού. Αγαπώ κάθε άνθρωπο που μπορεί να μείνει καρφωμένος (get nailed) για τρεις μέρες συνεχόμενα και να επιστρέψει για περισσότερο», είπε ο κωμικός επαναλαμβάνοντας τη σχετική ατάκα.

Η απάντηση του Αρχιεπισκόπου εκ μέρους της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας εκφράστηκε ως «βαθιά δυσαρέσκεια».

Καταγγέλλοντας «το εξαιρετικά κακόγουστο και μάλλον αξιοθρήνητο περιεχόμενο που προβλήθηκε στο The Project (…) σχετικά με τον Ιησού Χριστό και τον περιφρονητικό χλευασμό του πόνου και της σταύρωσής Του στον Σταυρό».

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος χαρακτήρισε ως «εξίσου ανάρμοστο» το γεγονός ότι «τέτοια υπονοούμενα και απαξιωτικά σχόλια σεξουαλικής φύσης προβλήθηκαν σε ώρα νωρίς το βράδυ (…) όταν τα παιδιά ήταν πολύ πιθανό να τα δουν.

Σε μια εποχή που όλοι οι άνθρωποι επιδιώκουν ίσα δικαιώματα και δικαιοσύνη -και δικαίως το κάνουν- είναι εξίσου σημαντικό να υπενθυμίζουμε τις κοινές μας ευθύνες, τις κοινές μας προσπάθειες και στόχους, ως ανθρώπινο γένος, που είναι πολύ πιο συγκερασμένες από τις διαφορές μας», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ο αρχιεπίσκοπος ξεκαθάρισε ότι «ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει στον Χριστό ή όχι», αλλά υποστήριξε ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υποτιμά τον χριστιανικό Θεό, τη χριστιανική διδασκαλία και τα ιερά σύμβολα – ή στην πραγματικότητα εκείνα οποιασδήποτε άλλης θρησκευτικής πίστης».

«[…] Οτιδήποτε λιγότερο μπορεί να είναι μόνο άρνηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ευγένειας και του αμοιβαίου αυτοσεβασμού μας», κατέληξε.

Οι αντιδράσεις για το συγκεκριμένο «αστείο» οδήγησαν τους παρουσιαστές της εκπομπής «The Project», Sarah Harris και Waleed Aly να ζητήσουν «συγγνώμη» από το τηλεοπτικό κοινό την επόμενη ημέρα.

Οι αντιδράσεις της παροικίας για τη συνέντευξη και τη γκάφα που συνέβη στον αέρα ήταν ανάμεικτες, με πολλούς να καταδικάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το γεγονός ότι το αστείο επιτράπηκε να μεταδοθεί, ενώ άλλοι επαίνεσαν τις ενέργειες του κωμικού.

Τόσο το «The Project» όσο και οι λογαριασμοί του Reuben Kaye στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυστεί από σχόλια σχετικά με το επεισόδιο.

Η δυνατότητα των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να σχολιάζουν στις σελίδες του κωμικού στο Facebook και το Instagram έχει έκτοτε περιοριστεί.

Φώτο: Greek Orthodox Archdiocese of Australia/Facebook

από τον ΝΕΟ ΚΟΣΜΟ

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....