Η Ε.Κ.Κ. και η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ελληνίδων Κυριών Καΐρου τίμησαν τους Ευεργέτες του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού

ΠΗΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

 

Την Κυριακή 12 Μαρτίου στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης  τιμήθηκε με λαμπρότητα και εκκλησιαστική τάξη από την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου και την Φιλόπτωχο Αδελφότητα των Ελληνίδων Κυριών του Καΐρου, η μνήμη των Ευεργετών του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού. Όπως ορίζουν τα καταστατικά και των δύο σωματείων κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή των νηστειών μνημονεύεται η ενεργή συμβολή των Ευεργετών στον αρχικό σπινθήρα που θεμελίωσε την υλική υπόσταση της Κοινότητας, αλλά και χαλίβδωσε το πνεύμα του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού στην μακραίωνη ιστορική του διαδρομή.

Πλήθος κόσμου από την παροικία συνέρρευσε στον Ιερό Ναό για να ανάψει ένα κερί και προσευχηθεί στην μνήμη των Ευεργετών της παροικίας. Στον χρόνο που τους δόθηκε σε αυτήν την αστραπή που ονομάζουμε ζωή, κατάφεραν να ενσωματώσουν το χρονικά πεπερασμένο τους «εγώ» στο άχρονο  «εμείς», κάνοντας όλους εμάς, κοινωνούς της υπαρξιακής τους παρακαταθήκης.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Νικόδημος προεξήρχε στο ετήσιο μνημόσυνο πλαισιούμενος από τον Μεγά Εκκλησιάρχη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Στεφάνο και τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Παρθένιο.

Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικόδημος ανέφερε ότι «τιμούμε τους ανθρώπους που από το πλεόνασμα ή από το υστέρημά τους προσέφεραν έτσι ώστε σήμερα η Κοινότητά μας να τιμάται και να υπερηφανεύεται ότι είναι από τις καλύτερες και πιο οργανωμένες Κοινότητες της Ομογένειας. Μαζευτήκαμε επίσης για να τιμήσουμε όλες αυτές τις Κυρίες που από το περίσσευμα της καρδιάς τους προσέφεραν στους ανθρώπους που το είχαν ανάγκη. Αν δεν υπήρχαν αυτοί οι άνθρωποι της προσφοράς δεν θα μπορούσαμε εμείς σήμερα να σταθούμε στα πόδια μας. Η κοινωνία δεν βασίζεται στους πολλούς που κοιτάνε το «εγώ» τους αλλά στους λίγους που κοιτάνε το σύνολό των ανθρώπων. Ο Θεός να αναπαύει την ψυχή τους»

Η Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και Πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου πήρε στην συνέχεια τον λόγο αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ευεργεσία ορίζεται ως η καλή πράξη χωρίς αντάλλαγμα, ωφέλιμη για κάποιον που την έχει ανάγκη και ο ευεργέτης είναι αυτός που προσφέρει σπουδαία υλική αρωγή ή πολύτιμη υπηρεσία. Ιστορικά η ευεργεσία θεσμοθετήθηκε αρχικά στην αρχαία Αθήνα. Ο Αριστοτέλης στα «Ηθικά Νικομάχεια» αναφέρεται στη μεγαλοπρέπεια.«Ο μεγαλοπρεπής μοιάζει με τον ειδήμονα άνθρωπο, αφού μπορεί να διακρίνει το πρέπον και να δαπανά μεγάλα ποσά με τρόπο καλόγουστο και καλαίσθητο. Οι δαπάνες λοιπόν του μεγαλοπρεπούς είναι μεγάλες και πρέπουσες. Τέτοια, επομένως, και τα έργα του.» Η χριστιανική ηθική μας διδάσκει και τονίζει την εντολή του Χριστού να  αγαπάμε ο ένας τον άλλον. Καλούμαστε λοιπόν σήμερα, η Φιλόπτωχος Αδελφότης Ελληνίδων Κυριών Καΐρου μαζί με την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, σε εποχή που η ανάγκη για κοινωνική βοήθεια είναι ακόμη πιο έντονη, να αποτίσουμε φόρο τιμής στους δικούς μας ευεργέτες για την έμπρακτη αγάπη τους, την φιλανθρωπία και την φιλοπατρία τους.   Αυτούς που χαρακτηρίστηκαν από ανιοδιοτέλεια, γενναιοδωρία και αλτρουϊσμό. Αυτούς που οι πράξεις και τα έργα τους παραμένουν αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου. Αιωνία τους η μνήμη.»

Στην συνέχεια οδηγήθηκαν όλοι στον φιλόξενο χώρο του Προσκοπείου όπου απόλαυσαν την κοινωνική συναναστροφή, αλλά και το κέρασμα λόγω της ημέρας.

Την μνημόσυνα ημέρα τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων η Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Κ και Πρόεδρος της Φιλοπτώχου κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, η Γενική Γραμματέας της Ε.Κ.Κ. και Ταμίας της Φιλωπτώχου  κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, ο Ταμίας της Ε.Κ.Κ. κ. Αντώνης Ιορδανίδης, ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Στέλιος Χαλικάς . Από την Φιλόπτωχο παρέστησαν επίσης: η Αντιπρόεδρος κα. Βάσω Γαζή, η Γραμματέας κα. Κάτια Καζακάκου, και τα μέλη: κα Τέρυ Άσουατ, κα Μάρθα Δημήτρη και η κα Καίτη Βλαντή.

Παρέστησαν επίσης ο Διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος, ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Σχολής κ. Βασίλης Λάγιος, η Διευθύντρια των Γραφείων της Κοινότητας κα Γιάννα Καρδάση και ο μεγάλος Ευεργέτης της Φιλοπτώχου κ. Δημήτρης Σκουφαρίδης .

Δείτε την ομιλία της κας Χρυσάνθης Σκουφαρίδου (βίντεο Χάιδω Ζώτου)

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....