Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στον Άνω Σταυρό και στην Γαλάτιστα

Την Κυριακή 19η Μαρτίου τ.έ., που η Εκκλησία μας καλεί τον Λαό του Θεού σε προσκύνηση του Τιμίου Ξύλου, του Ξύλου της Ζωής και την χαρακτηρίζει ως Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου  κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, ακολουθούμενος από τον Αιδ. Οικ. π. Πέτρο Ασβεστόπουλο, Εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Μεγάλης Παναγίας και τους Διακόνους του π. Νικόλαο Τσεπίση και π. Νικόδημο Κωτινούδη, επεσκέφθη τον περικαλλή Ιερό Ναό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού της Ενορίας Άνω Σταυρού, στην οποία διακονεί ένα εκλεκτός λευΐτης και άνθρωπος ο Αιδ. Πρωτ. π. Αθανάσιος Βουρνίτης, ο και κτήτωρ του παλλαδίου αυτού, και προέστη των Ακολουθιών του Όρθρου και της λαμπράς Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου.

 

Του Λαού του Θεού που τιμά την Εκκλησία και τον Ιερό Κλήρο μας, επικεφαλής ήταν ο Δήμαρχος Βόλβης κ. Διαμαντής Λιάμας, ο Αντιδήμαρχος κ. Απόστολος Καρακίτσος, η Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠ κα Κυριακή Τσουραλάκη και η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος κα Θεοφανώ Μαργαρίτου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, αφού ερμήνευσε ότι η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως σημαίνει το μέσον της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, στάθηκε και ερμήνευσε πρακτικά και θεολογικά την ημέρα αυτή, προβάλλοντας από το Αποστολικό Ανάγνωσμα την γνωστή αποστροφή του Αποστόλου των Εθνών Παύλου από την προς Εβραίους του Επιστολή: «…προσερχώμεθα οὖν μετὰ παῤῥησίας τῷ θρόνῳ τῆς χάριτος, ἵνα λάβωμεν ἔλεον καὶ χάριν εὕρωμεν εἰς εὔκαιρον βοήθειαν», δηλαδή, «…λοιπόν ας πλησιάζουμε με θάρρος και άφοβη πεποίθηση προς τον θρόνο του Κυρίου, από τον οποίο εκπηγάζει η χάρις, για να λάβουμε συγχώρηση για τις αμαρτίες μας και να βρούμε εύνοια και δωρεές που θα μας προσδώσουν βοήθεια επίκαιρη σε κάθε μας κρίσιμη ώρα πειρασμού…» (Εβρ. δ΄ 16)!

«Όντως, συνέχισε ο ομιλητής, δεν υπάρχει απελπιστικώτερη εικόνα για τον άνθρωπο από κείνη που παρουσιάζει τον Θρόνο του Θεού, θρόνο άτεγκτου δυνάστη, που στο χέρι του κρατά τους κεραυνούς της Δικαιοσύνης και της πολυθεΐας την τρίαινα! Παράλληλα δεν υπάρχει γλυκύτερη σελίδα και όψη της ανθρώπινης ζωής, από εκείνη που του προσφέρει τη γεύση της αφειδώλευτης, της απεριόριστης, της μέχρι θανάτου αγάπης του Θεού προς το πλάσμα Του. Φοβερές θα ήταν οι ημέρες του ανθρώπου πάνω στη γη αν πλησίαζε τον Θεό τρέμοντας για το αστροπελέκι Του αντιθέτως ανείπωτους γλυκασμούς και ανεκλάλητους στεναγμούς ανακουφίσεως ακούς να αντιλαλούν από τα μύχια της ανθρώπινης ψυχής σαν μπορεί να πλησιάζη τον Θεό Πατέρα της, όπως ένα μικρό παιδάκι πλησιάζει τον πατέρα του. Πόσο πληγωμένες θα ήταν οι καρδιές μας αν δεν είχαμε την βεβαιότητα πως η Χάρις του Πατέρα μας Θεού, έχει την δύναμη να παραβλέψη και να απαλείψη κάθε μας αστόχημα, αρκεί να το συναισθανθούμε και να πάρουμε το στρατί της επιστροφής.»!

Πέρανε δε τον λόγο του ο Σεβασμιώτατος συμπεραίνοντας: «Η Δυτική Θεολογία με τον Θωμά Ακυνάτη σημαιοφόρο, θέλει τον Θεό να γυρεύη να ικανοποιήση την τρωμένη Δικαιοσύνη Του με την τιμωρία του πεσμένου παιδιού Του! Στον Ορθόδοξο χώρο όσο πιο αμαρτωλός είναι κανείς, τόσο μεγαλύτερη ανάγκη έχει από την εικόνα ενός Θεού Πατέρα και όχι ενός Θεού Δυνάστη! Στα φιλοκαλικά κυρίως κείμενα ξεχειλίζουν από τον Θρόνο της Αγάπης του Θεού σπλάγχνα οικτιρμών, ποικίλες ευεργεσίες, αρκεί βέβαια να Τον πλησιάσουμε με θάρρος και ικετευτικά να εκζητήσουμε τον έλεο και τη Χάρη Του. Δεν πελαγώνει η Ορθοδοξία στα δυνατά πλοκάμια και βρόχια της αμαρτίας αντίθετα, παρακλητικά δέχεται και απολαμβάνει γονατίζοντας την έκρηξη της Θείας Αγάπης που παραμυθητικά μαζί με το Αίμα Του ρέει κάθε ώρα και στιγμή από το Μακάριο Ξύλο του Σταυρού Του!».

Αναχωρώντας ο Σεβασμιώτατος και η συνοδεία του από τον Άνω Σταυρό επεσκέφθη την διπλανή Ενορία της Αγίας Παρασκευής, όπου επιχειρείται με ζέση η αναπαλαίωση του ομωνύμου Ιερού Ναού από τον Εφημέριό της Αιδ. π. Κωνσταντίνο Ισαακίδη και τα πνευματικά του τέκνα και διαπίστωσε την καλή εξέλιξη των εργασιών.

Το απόγευμα της Κυριακής προέστη ο Σεβασμιώτατος του Κατανυκτικού Εσπερινού στην Ενορία Αγίου Γεωργίου Γαλατίστης, όπου τον ανέμεναν οι Εφημέριοι της Κωμοπόλεως Αιδ. Πρωτ. π. Γεώργιος Σκονδράνης και π. Αργύριος Καραμόσχος και του Λαού επικεφαλής ήταν ο Δήμαρχος Πολυγύρου κ. Αστέριος Ζωγράφος, ο Αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Σιμώνης, η Πρόεδρος της ΚΕΔΗΠΟ κα Μαρία Αβέρη, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Εμμανουήλ Σειράς και η Δημοτική Σύμβουλος κα Μαρία Γκογκούση.

Τον θείο λόγο διηκόνησε ο Παν. Αρχιμ. π. Παΐσιος Σουλτανικάς, Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Στεφάνου Αρναίας, Γαλατσιάνος την καταγωγή. Γλαφυρά ο π. Παΐσιος προέβαλε την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως τους τρείς Σταυρούς του Γολγοθά. Το Τίμιο Ξύλο πάνω στο οποίο υπογράφτηκε η Σωτηρία του ανθρώπου, με τη Θεαγάπη να πληροί γη και ουρανό με τη θαλπωρή Της! Τον Σταυρό του ευγνώμονος Ληστή που με την περίσσεια της συγγνώμης του έσπασε τα κλείθρα του Παραδείσου και έγινε ο πρώτος πολίτης του! Και τον τρίτο Σταυρό του αμετανόητου και ανθρωπάρεσκου μικρού ανθρώπου που ξέρει να χλευάζη το Θείο Μεγαλείο, αδυνατώντας να συνάξη τον εγωϊσμό του και να τον καταθέση στα ματωμένα πόδια και χέρια της Σταυρωμένης Αγάπης! Λόγια που περιέβαλαν με βάλσαμο και παρηγοριά ανθρώπινες ψυχές που είχαν την ανάγκη στο μέσο της Σαρακοστής να καρδιοπιαστούν ανεβαίνοντας τον Γολγοθά τους!

 


Created with Flickrset for Joomla.

 

 


Created with Flickrset for Joomla.

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....