Σιδηρόκαστρο: Το ξύλινο καράβι που κεντρίζει τα βλέμματα μικρών και μεγάλων

Κάθε χρόνο, ο περικαλλής ναός της Αγίας Παρασκευής στην είσοδο της έδρας του ορεινού δήμου Σιντικής, στο Σιδηρόκαστρο, γίνεται το επίκεντρο σειράς εορταστικών εκδηλώσεων, με τη συμμετοχή του κόσμου, που όλα αυτά τα χρόνια αγαλλιάζει με ικανοποίηση από τις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες του πάτερα Παύλου.

Έτσι, ύστερα από τρία χρόνια που στην «καρδιά» του ελαιώνα, ακριβώς δίπλα στο ναό, στηνόταν μια εντυπωτική τρισδιάστατη φάτνη, φέτος, τηρώντας μια λαϊκή παράδοση του τόπου που θέλει τους μικρούς καλαντιστές να κρατάνε ένα καραβάκι, κατασκευάστηκε και στήθηκε ένα όμορφο παραδοσιακό ξύλινο καράβι, μήκους δεκαπέντε μέτρων.

Τα τέσσερα πανιά του ζωγραφίστηκαν από άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά και από μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων. Μέσα στον ελαιώνα τοποθετήθηκαν επίσης μεγάλες εικόνες, με επεξηγηματικά κείμενα, που παρουσιάζουν έργα γνωστών Ελλήνων ζωγράφων, με θέμα τα κάλαντα των Χριστουγέννων, στις οποίες φαίνεται ότι το καράβι αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο μιας μακράς ελληνικής παράδοσης, που τείνει πλέον να ξεχαστεί.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πατέρας Παύλος τονίζει ότι «φέτος, το επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων της Αγίας Παρασκευής θα είναι το παραδοσιακό ξύλινο καράβι, θέλοντας να θυμίσουμε ότι οι Έλληνες είχαν από την αρχαιότητα ακόμα άρρηκτους δεσμούς με τη θάλασσα. Το καραβάκι συμβόλιζε όχι μόνο την προσμονή των παιδιών για αντάμωση με τους συγγενείς τους που βρίσκονταν μακριά και δούλευαν στα καράβια, αλλά και τη δική τους αγάπη για τη θάλασσα. Δεν είναι τυχαίο ότι συχνά τα παιδιά που πήγαιναν να πουν τα κάλαντα κρατούσαν μια μινιατούρα καράβι, στολισμένο με χρωματιστά χαρτιά και σχοινιά που γέμιζε από γλυκά και χριστόψωμα που του έδιναν οι γείτονες. Αυτό το έθιμο θέλαμε να αναβιώσουμε, δίνοντας χαρά σε όλους τους μικρούς και μεγάλους ενορίτες μας».

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....