Κυριακή του Θωμά και μνήμη των Αγ. Γεωργίου και Αγ. Μακαρίου , επισκόπου Κορίνθου στην Μητρόπολη Κορίνθου

Στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Βέλου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου  κ. Διονύσιος το Σάββατο, 22 Απριλίου 2023, κατά τον Μέγα Εσπερινό. Στο κήρυγμα του ο Σεβ. , αναφέρθηκε στα γεγονότα, που αναφέρουν οι Ι. Ευαγγελιστές, σχετικά με την Ανάσταση του Κυρίου μας επισημαίνοντας ότι, όταν ο Κύριος εμφανίστηκε τους Μαθητές Του, τους είπε «Χαίρετε». Από τότε αυτός ο χαιρετισμός, αφού αρχικά αποτέλεσε συνθηματικό χαιρετισμό σε περιόδους διωγμών αναμεταξύ των Χριστιανών, αργότερα κατέληξε σε χαιρετισμό όλων των ανθρώπων στην Γη. Γιατί όμως χαιρόμαστε; Χαιρόμαστε γιατί ο Χριστός Αναστήθηκε και όσοι πιστεύουμε στον Χριστό και στην Ανάστασή Του δεν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες ούτε ανυπέρβλητα εμπόδια.

Επιπρόσθετα όμως, αυτή την ημέρα τιμούμε την μνήμη του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου αλλά και την εκ μεταθέσεως μνήμη του Αγίου Μακαρίου του Νοταρά, Αρχιεπισκόπου Κορίνθου, οι Οποίοι συνδέονται, καθώς και οι δύο δεν έπαψαν να ομολογούν πίστη στον Αναστάντα Κύριο, ακόμα και σε καιρούς κατά τους οποίους η Χριστιανοσύνη ήταν υπό διωγμό.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κορινθίας κ. Χαρίλαος Βυτινιώτης, τον οποίο ο Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε για όλες τις ενέργειες που γίνονται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την Ι. Μητρόπολή μας, ο Δήμαρχος Βέλου-Βόχας κ. Αννίβας Παπακυριάκος και η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Αθηνά Κόρκα.

Την επομένη το πρωί, Κυριακή του Θωμά, 23 Απριλίου 2023, ο σεπτός Ποιμενάρχης κ. Διονύσιος λειτούργησε στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Μακαρίου στο Ξυλόκαστρο. Στην ομιλία του προς τους ευσεβείς Χριστιανούς, μεταξύ των οποίων ο. Αντιδήμαρχος κ. Αναστάσιος Λόντος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νικόλαος Λάσκος, ο Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε στα γεγονότα εκείνα, που ιστορικά βεβαίωσαν και τεκμηρίωσαν την Ανάσταση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, τονίζοντας ιδιαιτέρως την σωτήρια ομολογία των αυτοπτών και αυτηκόων μαρτύρων και δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πολύ σημαντική για την Χριστιανική Πίστη ομολογία του Απ. Θωμά. Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Μακαρίου του Νοταρά, του τελευταίου Αγίου που ανέδειξε η Κορινθία μας, ο Οποίος ανέλαβε, πνευματικώ τω τρόπω, να γίνει αλείπτης των Χριστιανών, δηλαδή, να τους «αλείφει» με το έλαιο της πίστεως προκειμένου να «ξεγλιστράνε» από τον Διάβολο και τους Μουσουλμάνους. Επίσης, συνεισέφερε σημαντικά στην πνευματική προετοιμασία όσων είχαν αρνηθεί την πίστη τους, ώστε να επιστρέψουν σε αυτή και να υποστούν ενισχυμένοι το επικείμενο μαρτύριο τους.

Την ίδια ημέρα και στον Ι. Ναό των Αγίων Γεωργίου και Μακαρίου στην Κόρινθο, λειτούργησε ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως  Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, ο οποίος ομίλησε στο πολυπληθές εκκλησίασμα για το γεγονός της ψηλαφήσεως του Αποστόλου Θωμά, τα εγκαίνια της καθ’ εβδομάδα ανακυκλούμενης εορτής της του Χριστού Αναστάσεως και τις λαμπρές προσωπικότητες των Αγίων Γεωργίου και Μακαρίου Επισκόπου Κορίνθου. Στην Θ. Λειτουργία παρέστησαν ο Υφυπουργός κ. Νικόλαος Ταγαράς, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Βασίλειος Νανόπουλος και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Δέδες.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση της Ι. Εικόνος του Αγίου Γεωργίου, της οποίας προηγούντο έφιπποι πιστοί, μεταξύ των οποίων και γυναίκες, με εικόνες του Αγίου στα χέρια τους, συνεχίζοντας την παράδοση του «εθίμου των καβαλάρηδων» και προσδίδοντας μια ξεχωριστή, παραδοσιακή νότα στην εορτή του Τροπαιοφόρου καβαλάρη Αγίου.

Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  κ. Διονύσιος και ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος άγιος Κεγχρεών κ. Αγάπιος μετέβησαν στον Ι. Ναό Αποστόλου Παύλου Αρχαίας Κορίνθου, όπου και ετέλεσαν τον γάμο των Ρωμανού Νικολάου και Νικολέττας Παπαγεωργίου, θυγατέρας του Αιδεσ. Πρωτ/ρου π. Δημητρίου Παπαγεωργίου, Εφημερίου του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου Κορίνθου, οι οποίοι προέρχονται από πολύτεκνες οικογένειες. Ο Σεβασμιώτατος ομίλησε, με πατρικό τρόπο, νουθετώντας πνευματικά τους νεόνυμφους δίδοντας τους την ευχή να ακολουθούν στην ζωή τους το Ι. Ευαγγέλιο!

Μετά το πέρας του γάμου ο Ποιμενάρχης  μετά του Αρχιδιακόνου π. Δαμασκηνού Γεννηματά, επισκεφτήκαν το πανηγυρίζον Ι. Παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου στο Λουτράκι, όπου και συμμετείχαν στον Παρακλητικό Κανόνα στον Άγιο Γεώργιο, ενώ μετά το πέρας ο Σεβασμιώτατος ομίλησε για το μήνυμα της Αναστάσεως προς τους παρευρισκόμενους πιστούς, οι οποίοι με πολύ χαρά έλαβαν την ευλογία και τις ευχές του πνευματικού τους Πατέρα!

 

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....