Η εορτή του Αγίου Χριστοφόρου στο Ναύπλιο

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδας κ. Νεκτάριος τέλεσε τον Αγιασμό οχημάτων και οδηγών στο Ναύπλιο κατά την εορτή του Αγίου Μάρτυρος Χριστοφόρου προστάτη των οδηγών την Τρίτη 9 Μαΐου 2023.

Κάθε χρόνο πάρα πολύς κόσμος παρακολουθεί την λειτουργία του Αγίου Χριστοφόρου ,στο εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου στο Ναύπλιο, όπου το αριστερό κλίτος της εκκλησίας είναι αφιερωμένο στον Άγιο Χριστόφορο.

Φέτος μεταξύ άλλων παρεβρέθηκαν ο βουλευτής Αργολίδας Γ. Ανδριανός, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δ. Κωστούρος, ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Δωροβίνης κ.α.

Την παραμονή της εορτής Δευτέρα 8 Μαΐου τελέσθηκε πανηγυρικός εσπερινός .

Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκτάριο. Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας ο Μητροπολίτης Αργολίδας τέλεσε την ακολουθία του Αγιασμού και ευλόγησε τα οχήματα και τους οδηγούς.

Φέτος στον αγιασμό συμμετείχαν οχήματα και οδηγοί , από την πυροσβεστική, ταξί και επαγγελματίες οδηγοί και πολλοί πολίτες με τα οχήματα τους αλλά και τα μηχανάκια τους.

Η παράδοση λέει πως έζησε και μαρτύρησε στα χρόνια του Ρωμαίου αυτοκράτορα Δεκίου ( 249-251 μ.Χ.). Στη διάρκεια ενός πολέμου συνελήφθη αιχμάλωτος μαζί με άλλους στρατιώτες και μεταφέρθηκε στην Αντιόχεια όπου βαπτίστηκε από τον εκεί επίσκοπο, ιερομάρτυρα Βαβύλα. Πήρε τότε το όνομα Xριστόφορος (ή Χριστοφόρος) εγκαταλείποντας το προηγούμενο όνομά του που ήταν Ρέπροβος.

Κατά την παράδοση του ελληνικού λαού ο άγιος Χριστοφόρος θεωρείται προστάτης των χωραφιών και των αμπελιών από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα από την πτώση χαλαζιού. Στους νεώτερους χρόνους, άρχισε να θεωρείται προστάτης των αυτοκινητιστών, των οδοιπόρων και του Σώματος Εφοδιασμού-Μεταφορών του Στρατού, ενώ είναι και ο πολιούχος της πόλης του Αγρινίου.

 Ο Άγιος Χριστοφόρος παρουσιάζεται σε εικόνες με μορφή γίγαντα να περνά τον Χριστό ως μικρό παιδί στους ώμους του, από την μία όχθη ενός χειμάρρου στην άλλη. Ο μύθος αναφέρει ότι περνούσε τους οδοιπόρους από τον χείμαρρο, αφού δεν υπήρχε γέφυρα και έτσι έγινε προστάτης τους.

 Όταν πέρασε και τον Χριστό πήρε το όνομα του Χριστόφορος («Χριστόν φέρει»), μια άλλη εκδοχή για την προέλευση του ονόματός του. Η μνήμη του τιμάται στις 9 Μαΐου από την Ορθόδοξη Εκκλησία και στις 25 Ιουλίου από την Καθολική.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....