Πανηγύρισε ο Κοινοτικός Ιερός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου

Ο Κοινοτικός Ιερός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης είναι αναμφισβήτητα το καύχημα και το κλέος της Ελληνικής παροικίας του Καΐρου. Από τα μεγαλοπρεπή του εγκαίνια τον Μάιο του 1914 ενώνει και νοηματοδοτεί αδιάληπτα ως ανέφελη ακτίνα φωτός τον Αιγυπτιώτη  Ελληνισμό στο διηνεκές του ιστορικού χρόνου.

Η κατασκευή του Αγίου Κωνσταντίνου, όπως και τόσα άλλα μεγάλα κτήρια της παροικίας μας αποτελούν την επιτομή του κοινοτικού πνεύματος των Αιγυπτιωτών Ελλήνων που παραμερίζοντας το  «εγώ» μεγαλούργησαν στο «εμείς» στην μεγάλη και σπουδαία χώρα του Νείλου.

Ο Νέστορας Τσανακλής ο μεγάλος ευεργέτης της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου, ο Άρχοντας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ήταν το γέννημα αυτής της εποχής. Το όραμά του για την Ελληνική παροικία υπερέβαινε κατά πολύ σε βαρύτητα την όποια του οικονομική συνεισφορά στο κοινό ταμείο. Ο Τσανακλής και ο κάθε Ευεργέτης της εποχής λειτουργούσε ως σπινθήρας έμπνευσης για ολόκληρη την Ελληνική παροικία και  αντίστροφα. Ο κάθε πάροικος που αντιλαμβανόταν τα κοινά θέματα, ως προσωπικές υποθέσεις του συνεισέφερε τα μάλα στην έμπνευση και την δημιουργία όλων αυτών των μεγάλων έργων.

Όλοι μας, κοιτώντας αυτήν παρακαταθήκη που μας άφησαν οι προηγούμενες γενιές  των Αιγυπτιωτών αρεσκόμαστε πολλές φορές σε συγκρίσεις που είναι άδικες και επώδυνες. Σίγουρα η Καϊρινή παροικία του σήμερα δεν διαθέτει την αριθμητική ρώμη του παρελθόντος και δύσκολα θα την ξαναποκτήσει στο εγγύς μέλλον. Διαθέτει όμως το πείσμα και την αποφασιστικότητα να κρατήσει ζωντανό και λαμπερό ό,τι παρέλαβε.

Ένα τέτοιο τρανό παράδειγμα είναι και ο Κοινοτικός Ιερός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Ανακαινισμένος εκ βάθρων από την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου και την Μεγάλη Ευεργέτιδα τους δικού μας καιρού, την κα Αικατερίνη Μπελεφάντη Σοφιανού, στέκει ως αψευδής μάρτυρας του οράματος που δεν έσβησε και δεν προδόθηκε από τους Αιγυπτιώτες του σήμερα, παρά τις πολλές δυσκολίες της εποχής μας.

Μια τέτοια λαμπερή και γιορτινή στιγμή ενότητας, ζήσαμε όλοι την Πέμπτη 18 και την Παρασκευή 19 Μαΐου κατά τον πανηγυρικό εορτασμό των Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, η μνήμη των οποίων τιμήθηκε με Πατριαρχική μεγαλοπρέπεια και Εκκλησιαστική τάξη.

Στον πανηγυρικό Εσπερινό μετά αρτοκλασίας της Πέμπτης 18 Μαΐου χοροστάτησε η Αυτού Θειοτάτη Μακαριώτητα ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β, ενώ συμπροσευχούμενος παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Νικόδημος.

Τους ύμνους έψαλαν ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Ριγάκης, ο Αραβόφωνος Πρωτοψάλτης κ. Τόνυ Ατάλα , και οι  κ.κ. Παΐσιος Μπισόι, Ηλίας Σαμάν, Αλέξανδρος Μπάσης και Λάμπρος Μπενοβίας.

Όπου και να γυρνούσαμε το βλέμμα μας γέμιζε από τα πολύχρωμα και ευωδιαστά άνθη που διακοσμούσαν τον χώρο της εισόδου του Ναού. Τα Ιερά λείψανα, ο μεγάλος ξύλινος σταυρός με την κόκκινη κορδέλα που έγραφε ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ, η εικόνα των Αγίων.      Δίπλα τα κεριά που τρεμοπαίζανε, με τους πιστούς να προσεύχονται, να μοιράζονται τα μύχια της ψυχής τους με τον Θεό και να ελπίζουν στο θαύμα με κάθε άναμμα.

Πλήθος κόσμου συνέρρευσε στον Ιερό Ναό, ενώ παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, η Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας κα Μαρία Κεχρή, η κα Δέσποινα Τζόβα από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών υποθέσεων της Πρεσβείας, η Πρόξενος κα Όλγα Τζωρτζάτου. Τη Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Σύμβουλος Πρεσβείας κ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.

Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε η Αντιπρόεδρος κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου ,ενώ παρέστη η Γενική Γραμματέας της Ε.Κ.Κ. κα Βίλλυ Πολίτη- Ζούε και ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Ανδρέας Γιόσρι. Παραβρέθηκαν επίσης ο Διευθυντής του Ε.Π.Κ.Κ. κ. Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος και η Οικονομική Διευθύντρια του Ε.Π.Κ.Κ. κα Κωνσταντίνα Γεδεών, η Πρόεδρος του Φιλανρθωπικού Σωματείου «η Μαρία η Αιγυπτία» κα  Ευαγγελία Θηραίου, ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης.

Ο Πρόσκοποι του Καΐρου παρόντες, υπό την καθοδήγηση του αρχηγού τους κ. Χρήστου Αντωνίου και του περιφεριακού εφόρου αποδήμων προσκόπων κ. Ανδρέα Γιόσρι προσέφεραν υπηρεσίες τηρώντας την τάξη και αποδίδοντας πανηγυρικές τιμές  με τους χαρμόσυνους ήχους  των τυμπάνων τους.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης στον λόγο του ανέφερε με συγκίνηση «σήμερα είναι μια εξαιρετική αποσπερίδα για το Κάιρό μας. Γιορτάζει η Ελληνική μας Εκκλησία, ο Άγιος Κωνσταντίνος, η Εκκλησία των Ελλήνων. Γιορτάζει η Εκκλησία της παροικίας μας, γιορτάζουν τα παιδιά μας από το σχολείο, οι πρόσκοποι. Μας τιμούνε δύο ευλογημένες Ορθόδοξες χώρες και τις ευχαριστούμε. Η Ελλάδα και η Κύπρος».

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε επίσης στο πρόσωπο της Αντιπροέδρου κας Χρυσάνθης Σκουφαρίδου την Ελληνική Κοινότητα, τον Πρόεδρο κ. Χρήστο Καβαλή, αλλά και την Μεγάλη Ευεργέτιδα κα Αικατερίνη Μπελεφάντη Σοφιανού για την αποπεράτωση αυτού του μεγάλου όπως είπε έργου.

Μίλησε επίσης με πολύ θερμά λόγια απευθυνόμενος στον Διευθυντή του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστο Παπαδόπουλο με αφορμή τα πρόσφατα εγκαίνια του «Πολιτιστικού» για την δική του, όπως την χαρακτήρισε ιεραποστολή για να κηρύττει τον Ελληνικό πολιτισμό και να προάγει τις τέχνες και τα γράμματα στην Αίγυπτο.

Αναφερόμενος στον Μέγα Κωνσταντίνο τον χαρακτήρισε, σοφό σαν τον Σολομώντα, πράο σαν τον Δαβίδ, αλλά και δυνατό σαν ένα λιοντάρι που κατάφερε όπως είπε να ενώσει Ανατολή και Δύση, ενώ μοιράστηκε με όλους μας την ευχή του να ξαναέρθουν τέτοιοι ηγέτες που θα ενώσουν την ανθρωπότητα.

Αναφέρθηκε επίσης στην προσφορά του Νέστορα Τσανακλή που μέσα από την αγάπη του ανέγειρε την μεγαλοπρεπή αυτή Εκκλησιά και τα οστά του θα αναπαύονται όπως είπε χαρακτηριστικά στο παρεκκλήσι έως την Δευτέρας Παρουσίας.

 

Η 19η Μαΐου ξεκίνησε πανηγυρικά στον Καθεδρικό Κοινοτικό Ναό με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β να χοροστατεί στον Όρθρο και να προεξάρχει της  Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολήτη Μέμφιδος και Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου Νικοδήμου. Τους Αρχιερείς πλαισίωσαν κατά την Θεία Ακολουθία  οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες Δαμασκηνός, Ιωακείμ και Παρθένιος  ενώ την θέση του Τελετάρχη κατείχε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Στέφανος. Τους ύμνους έψαλαν ο Πρωτοψάτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης  και οι ιεροψάλτες Παΐσιος Μπιτσόι και Ηλίας Σαμάν.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος στον λόγο του ανέφερε ότι πολλούς ηγεμόνες η ιστορία του έγραψε άλλοτε με χρυσά και άλλοτε με μαύρα γράμματα. Ελάχιστους όμως η Ιστορία τους αποκάλεσε Μεγάλους. «Ο Μέγας Κωνσταντίνος, ευφυής και διορατικός όπως ήταν μετέφερε την Πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας από την Ρώμη σε ένα μικρό χωριό στο Βυζάντιο και ιδρύει την μεγάλη Πόλη της Κωνσταντινούπολης, την Βασιλεύουσα Πόλη. Στην συνέχεια με το διάταγμα των Μεδιολάνων επιτρέπει στους Χριστιανούς να πιστεύουν και να λατρεύουν ελεύθερα τον Θεό τους»

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης αναφέρθηκε στην καθοριστική σημασία που είχε στην ζωή και το έργο του Μεγάλου Κωνσταντίνου η μητέρα του Ελένη, η οποία ανέθρεψε με Χριστιανικό τρόπο τον γιό της δίνοντάς του Χριστιανικές αξίες και ηθικές. Δεν είναι τυχαίο είπε, που η Εκκλησία του αποκάλεσε μεγάλους και δεν είναι τυχαίο επίσης που τους αποκάλεσε Ισαποστόλους, όπως τους δώδεκα Αποστόλους του Χριστού.

 

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Θεόδωρος στην συνέχεια πήρε τον λόγο αναφερόμενος στην καθοριστική συμβολή του Μεγάλου Κωνσταντίνου στην διατήρηση της ισορροπίας και της ειρήνης σε μια τεράστια Αυτοκρατορία που σπαραζόταν από διχασμό, λόγω όπως είπε των αμέτρητων δογματικών διαφορών. Διέτρεξε με τον γλαφυρό του λόγο την ιστορία της εποχής εκείνης η οποία και δικαίωσε την πορεία και τις αποφάσεις του Άγιου Κωνσταντίνου.

Στην συνέχεια ξεκίνησε η Λιτάνευση της Ιερής εικόνας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης με την Αντιπρόεδρο της Ε.Κ.Κ. κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου και τον Αντιπρόεδρο  κ. Μιχάλη Γκρουνστέιν να την κρατούν με περηφάνια και συγκίνηση και να την δίνουν στην συνέχεια για να ολοκληρώσουν την περιφορά οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ Ανδρέας Ρούσσος και Ανδρέας Γιόσρι.

 

Οι Πρόσκοποι για ακόμα μια φορά στην κεφαλή της Ιεράς πομπής με την μπάντα τους να παιανίζει τους χαρμόσυνους ρυθμούς και τις καμπάνες της εκκλησίας να χτυπούν πανηγυρικά ενώ ο Μακαριώτατος χαμογελαστός ευλογούσε ραίνοντας με μύρο τους πάντες.

Δείτε το βίντεο από την Λιτανεία (Βιντ. Ιωάννης Φουρτούνας)

 

 

Ρίγη συγκίνησης διέτρεξαν όλους όταν μετά το πέρας της Λιτανείας ακούστηκε ο Ελληνικός Εθνικός ύμνος από τα χείλη του Μακαριώτατου Πατριάρχη, ο οποίος με την στεντόρεια φωνή του μετέδωσε μονομιάς όλα τα συναισθήματα που περικλείει αυτό το μοναδικό Εθνικό μας ποίημα.

Στην εορταστική και πανηγυρική  ημέρα παρέστησαν ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, η Σύμβουλος Πρεσβείας κα Μαρία Κεχρή, η κα Δέσποινα Τζόβα από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών υποθέσεων της Πρεσβείας, ο κ. Ηλίας Γαλάνης Σύμβουλος Δημόσιας Διπλωματίας, η Γενική Πρόξενος κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου, ο ΑΚ.ΑΜ της Ελλάδος στην Αίγυπτο Πλοίαρχος Μιχάλης Τσιλιγκάκης, ο βοηθός του Επισμηναγός Κωνσταντίνος Πετρούλης .

Τη Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε η Πρέσβης κα Πόλλυ Ιωάννου, ο  Πρόξενος κ. Αριστόδημος Ασσιώτης και ο Ακόλουθος Άμυνας Συνταγματάρχης Μηχανικού κ.  Κωνσταντίνος Χατζηκωστής.

Την Ελληνική Κοινότητα εκπροσώπησε  η Αντιπρόεδρος κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Γκουνστέιν, ενώ παρέστησαν οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ Ανδρέας Ρούσσος και Ανδρέας Γιόσρι.

Το Αραβόφωνο ποίμνιο εκπροσώπησαν ο κ. Σαλέμ Κασίς Πρόεδρος της εκκλησίας των Αρχαγγέλων Ντάχερ και η κα. Αρλέτ Μόνσεφ Πρόεδρος του H.O.C

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργείας οδηγηθήκαμε όλοι στον φιλόξενο χώρο του Προσκοπείου και απολαύσαμε το πλούσιο κέρασμα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου λόγω της ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την ημέρα του Εσπερινού υπήρχε απευθείας μετάδοση της Ακολουθίας  από τον κ. Απόστολο Γυφτογεωργίου  και την  ειδησεογραφική σελίδα  ΦΑΡΟΣ Ομογένειας.

Ιδιαίτερη και συγκίνηση ήταν η στιγμή που ο Μακαριώτατος Πατριάρχης μοιράστηκε με όλους μας την χαρά του από το δώρο που του έκανε το ζεύγος Σάμι και Αρλέτ Μίτρη και ήταν μια καλαίσθητη ζωγραφική απεικόνιση της μητέρας του.

Μια ακόμα έκπληξη μας επεφύλαξε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Θεόδωρος όταν κάλεσε τον κ. Λάμπρο Μπενοβία  να απαγγείλει τον  «Ύμνο στον Αιγυπτιώτη», τον οποίο και συνεχάρη για το σημαντικό ποιητικό του έργο.

 

 

Η εορταστική ημέρα έκλεισε με το επίσημο γεύμα που παρέθεσε η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου στον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο και στους επίσημους προσκεκλημένους, στην ειδυλλιακή τοποθεσία του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Καΐρου.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΥΛΙΚΟ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ (ΠΗΓΗ)

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....