Εορτή του Αγίου Πνεύματος στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής

Mε κάθε εκκλησιαστική επισημότητα, ιεροπρέπεια και λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023, η εορτή του Αγίου Πνεύματος σε όλους τους πανηγυρίζοντες Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, ιδιαιτέρως δε στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής, όπου ετέλεσε την ετήσια εορτή του και ο Σύνδεσμος Ηλεκτρολόγων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η οποία τελέσθηκε στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, συνιερουργούντος του Σεπτού Ποιμενάρχου , Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου. Στο ιερό βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβασμιώτατος Γέρων Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος.

Στην εν λόγω Θεία Λειτουργία παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτριος Καλογερόπουλος, ο Διοικητής Αστυνομικού Τμήματος Αιγίου κ. Βασίλειος Ροδόπουλος, ο Πρόεδρος του ΣΕΗ Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ. Γεώργιος Σερεντέλος και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς επίσης και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων «Αιγιάλεια Αύριο» κ. Χρήστος Γούτος, «Αιγιάλεια Προορισμός» κ. Κώστας Σπηλιόπουλος, «Ποιοτική Αιγιάλεια» κ. Βασιλική Ψυχράμη και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

Στον εμπνευσμένο, μεστό και θεολογικό λόγο του ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος αναφέρθηκε στο αποστολικό ανάγνωσμα της εορτής και κυρίως ανέλυσε το αποστολικό χωρίο «Καὶ μὴ μεθύσκεσθε οἴνῳ, ἐν ᾧ ἐστιν ἀσωτία, ἀλλὰ πληροῦσθε ἐν Πνεύματι, λαλοῦντες ἑαυτοῖς ψαλμοῖς καὶ ὕμνοις καὶ ᾠδαῖς πνευματικαῖς, ᾄδοντες καὶ ψάλλοντες ἐν τῇ καρδίᾳ ὑμῶν τῷ Κυρίῳ» (Εφεσ. 5, 18-19).

Αρχικώς, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι “ο Απόστολος Παύλος αναφέρεται αρχικά στον υλικό οίνο και στην μέθη που προέρχεται από αυτόν. Τα οινοπνευματώδη ποτά είναι προϊόντα της ζύμωσης των σταφυλιών, επηρεάζουν πολλαπλά συστήματα στον εγκέφαλο, στον οποίο γίνεται μια ποικιλία βιοχημικών και νευροχημικών αλλαγών.

Όμως, ο Απόστολος Παύλος επικεντρώνεται στην μέθη του Αγίου Πνεύματος, που δεν επηρεάζει το εγκεφαλικό και νευρικό σύστημα, αλλά μεθά τον νου του ανθρώπου από την Χάρη του Θεού. Με αυτήν την μέθη μέθυσαν οι Απόστολοι, οι Μάρτυρες, οι Ασκητές και όλοι οι Άγιοι.

Συγχρόνως, ο Απόστολος Παύλος γράφει για το πώς εκφράζεται αυτή η πνευματική μέθη. Αυτό εκδηλώνεται με την νοερά λατρεία στην καρδιά, που γίνεται με ψαλμούς, ύμνους και πνευματικές ωδές. Πρόκειται για μια πνευματική εμπειρία που είχαν οι πρώτοι Χριστιανοί μετά την Πεντηκοστή. Καταλάβαιναν ότι στο βάθος της καρδιάς είναι ένας ναός και γίνεται μια άλλη λατρεία.”

Καταλήγοντας, ο Σεβασμιώτατος είπε ότι “σήμερα οι άνθρωποι γνωρίζουν την μέθη από τον οίνο, από το κρασί, από τα ναρκωτικά, από την ποικιλόμορφη εξουσία, κατά τον Προφήτη Ησαΐα, «οὐαί οἱ μεθύοντες ἄνευ οἴνου» (Ησ. 28, 1), και αγνοούν την μέθη του Αγίου Πνεύματος. Όμως, χρειαζόμαστε σήμερα ανθρώπους, κληρικούς, μοναχούς και λαϊκούς, που να έχουν μεθύσει από το Άγιο Πνεύμα και να ζουν ως «τέκνα φωτός». Αυτή είναι η εορτή της Πεντηκοστής”.

Στο πέρας της Θείας Λειτουργίας και μετά την Ακολουθία της αρτοκλασίας, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε με θερμά λόγια τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, ο οποίος ανταποκρίθηκε φιλαδέλφως στην πρόσκλησή του να συλλειτουργήσουν την εόρτια αυτή ημέρα στο ανακαινισθέν, μερίμνη και φροντίδα του Σεβασμιωτάτου Γέροντος Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου, Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας, υπογραμμίζοντας ότι “κάθε Αρχιερατικό Συλλείτουργο φανερώνει με τον πιο εμφαντικό τρόπο την αρραγή ενότητα του Σώματος της Εκκλησίας, του ιερού κλήρου και του ευσεβούς λαού, ενότητα για την οποία θυσιάστηκε ο Χριστός. Οι όποιες αντιθέσεις ή υπερβολές αίρονται με την ενοποιό δύναμη του Παναγίου Πνεύματος, καθώς φανερώνει την Αλήθεια και οδηγεί το πλήρωμα της Εκκλησίας στα έσχατα και στην Βασιλεία του Θεού”.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως

 

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....