Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στην Μητρόπολη Χαλκίδος

Φωτογραφίες:Δημήτριος Τούσης, Ηλίας Ντούρμας

 

Τις παρακάτω ποιμαντικές επισκέψεις πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος με την ευκαιρία του εορτασμού της επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος από τις 3-5 Ιουνίου 2023.

 

Το Σάββατο των Ψυχών 3 Ιουνίου 2023 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη, μετέβη στον Ενοριακό Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου  της γενετείρας του Βασιλικού Χαλκίδος. Εκεί, προσέφερε την Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων, του Αρχιμ. Αιμιλιανού Χρήστου-Προϊσταμένου του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος και του Εφημερίου της Ενορίας Πρωτοπρεσβ. Σταματίου Μπασδέκη, ενώ τέλεσε και τα μνημόσυνα των απ’ αιώνος κεκοιμημένων αδελφών μας.

 

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα του μίλησε για την αξία της προσευχής, κατ’ ιδίαν και εν συνάξει και για την σημασία της συμμετοχής μας στη Θεία Ευχαριστία, στην οποία, κάθε Σάββατο και ειδικότερα τα ψυχοσάββατα η Εκκλησία εύχεται και υπέρ των κεκοιμημένων.

 

Την Κυριακή της Πεντηκοστής, ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του, Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου και τους Διακ. Σταύρο Καλαφάτη και Χρήστο Ραμαντανάκη, μετέβη στον Προσκυνηματικό Ι. Ναό Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στο Νέο Προκόπι, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο, προέστη στη Θεία Λειτουργία και στον Πανηγυρικό Εσπερινό της Γονυκλισίας, με συλλειτουργούς τους συνοδούς του Κληρικούς και τον Πρωθιερέα του Προσκυνήματος και Αρχιερατικό Επίτροπο Κηρέως, Πρωτοπρεσβ. Ιωάννη Μάρκου.

 

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελλος π. Νικόδημος Ευσταθίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην εκπλήρωση της υποσχέσεως την οποία ο Κύριος είχε δώσει στους μαθητές του λίγο πριν από το πάθος, όταν τους προανήγγειλε την αναχώρηση του από αυτό τον κόσμο, διά του Σταυρού και της Αναστάσεως του. Τότε τους είπε δεν θα σας αφήσω ορφανούς, αλλά απερχόμενος θα σας στείλω το άγιο Πνεύμα.

 

Εξήγησε ότι το θαύμα της Πεντηκοστής προβάλλεται σε αντιδιαστολή με τον πύργο της Βαβέλ, όταν οι άνθρωποι θέλησαν να ξεπεράσουν τον Θεό και να αυτοτελειοποιηθούν χωρίς την παρέμβαση του Θεού, να καταξιωθούν από μόνοι τους. Επιτυχία του εγωιστή ανθρώπου είναι να χάνει το νόημα της ζωής του, να μην ξέρει ποιον και γιατί να εμπιστευτεί, να μη βρίσκει κανένα να τον κατανοήσει, σύγχυση και Βαβέλ διά μέσου των αιώνων.

 

Το απόγευμα της Κυριακής ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Εσπερινό της πανηγυριζούσης Ενορίας Αγ. Τριάδος Αμφιθέας, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Διρφύων Πρωτοπρεσβ. Εμμανουήλ Βιολάκη, τους Εφημερίους των γειτονικών Ενοριών Καθενών, Οικον. Ιωάννη Κετσεντζή και Βούνων, Πρεσβ. Χρήστο Κουτσουράκη και τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη.

 

Στο κήρυγμά του, προς τους πολυπληθείς εκκλησιασθέντες πιστούς, ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε με απλό και διδακτικό τρόπο το δόγμα της Τριαδολογίας, ενώ, λίγο πριν την απόλυση του Εσπερινού, πραγματοποιήθηκε ιερά λιτανεία.

 

Το πρωί της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης  χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ι. Ναό Αγ. Τριάδος Κάτω Στενής , με συλλειτουργούς τον Αρχιμ. Νεκτάριο Ευγενικό-Ιεροκήρυκα, τον Πρεσβ. Αθανάσιο Σάλιαρη-Εφημέριο της εορταζούσης Ενορίας και τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη.

 

Κηρύσσοντας δε τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος ανέπτυξε με απλό και διδακτικό τρόπο την πίστη και τη διδασκαλία της Εκκλησίας μας, περί του φωτός της θεότητας, όπως αυτό εκφαίνεται στα πρόσωπα της Αγίας Τριάδος και εν συνεχεία, με έναυσμα το σημερινό αποστολικό ανάγνωσμα (Εφεσ. 5, 8-19), ανέφερε πώς οι άνθρωποι, απολαμβάνοντας την θεία υιοθεσία, είμαστε τέκνα φωτός και πώς ο τρόπος της ζωής μας μαρτυρά αν όντως είμαστε φωτεινοί και όχι σκοτισμένοι με έργα σκοτεινά, που δεν αντέχουμε την έκθεση στο φως.

 

Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού Ιερέως της Ενορίας Γεωργίου Τσουνή (+1.1.2015).

 

Οι ιερές ακολουθίες αναμεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως (97,7fm).

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....