Εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης, για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Ίδρυση της Νέας Ορεστιάδας

Από τις 19 έως τις 27 Ιουνίου θα διαρκέσουν οι γιορτές των Ορεστείων για την ίδρυση της Ορεστιάδας. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Ο Δήμος Ορεστιάδας η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας, και η επιτροπή «1923-2023: 100 χρόνια Νέα Ορεστιάδα», σας προσκαλούν στις εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης, για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Ίδρυση της Νέας Ορεστιάδας.

100 ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΑ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

ΟΡΕΣΤΕΙΑ 2023

Εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης

19 έως 27 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

20:30 Μουσικοχορευτική παράσταση σε τρία μέρη, από τα παιδικά και εφηβικά τμήματα της σχολής χορού της ΔΗΚΕΠΑΟ. Ένα ταξίδι στον κόσμο του χορού, όπου η φαντασία φοράει τα παιδικά φτερά! Από το όμορφο δάσος όπου χάνεται μέσα στο όνειρο η μικρή Αλίκη, ζώντας μια περιπέτεια παρέα με τις νέες φίλες της, μέχρι τη προσπάθεια των άγριων ζώων στη μακρινή ζούγκλα που προσπαθούν να σώσουν τον πλανήτη μας και πάλι πίσω στην καλοκαιρινή Ελλάδα με τις αξέχαστες μελωδίες του αείμνηστου Μάνου Χατζιδάκι! Μια μουσικοχορευτική παράσταση που θα γεμίσει τη καρδιά με φως!

Α’ ΜΕΡΟΣ: Κλασσικό Μπαλέτο: «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων»

Β’ ΜΕΡΟΣ: Mοντέρνος χορός: «Καλωσήρθατε στη ζούγκλα»

Γ’ ΜΕΡΟΣ: Σύγχρονος χορός: «Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι»

Διδασκαλία, χορογραφία, κείμενα από τη δασκάλα, της σχολής χορού της ΔΗΚΕΠΑΟ Κωνσταντίνα Βασιλειάδου.

ΤΡΙΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

20:30 Gala Καλλιτεχνικής Γυμναστικής και Χορού από τον Γ.Α.Σ. ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΑΜΙΛΛΑ – Α. ΠΡΟΚΟΒΑΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

21:00 «Τι να θυμηθώ…» Ένας Αιώνας Ελληνικό Τραγούδι. Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Μια παράσταση γεμάτη από στιγμές της ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού, όπως αυτό μεγαλούργησε τον αιώνα που πέρασε. Ένα αφιέρωμα σε εμβληματικά τραγούδια συνθετών, στιχουργών και ποιητών που σημάδεψαν τη μουσική πορεία της χώρας.

Συμμετέχουν:

Ορχήστρα καθηγητών και σπουδαστών του Δημοτικού Ωδείου Ορεστιάδας:

-ΠιάνοΛένα Λελίδου, Μαρία Δημητριάδου

– Βιολί:Μάγια Βενετικίδου, Ραφαηλία Μπαρμπούδη, ΟλυμπίαΑρβανιτίδου, Αθανασία Κωνσταντίνου, Δημήτρης Μορίδης

-Βιολοντσέλο:Κώστας Βενετικίδης, Γεωργία Κούκρα, Καρακύριου Χριστίνα

-Φλάουτο: Γιώργος Ηλιάσκος

-Ακορντεόν:Στέλλα Γκιργκένη

-Μπάσο: Στέφανος Λιακίδης

-Ντραμς:Μπάμπης Μαργαριτίδης

-Στο μπουζούκι οΓιώργος Τσομπανίδης

-Στο τραγούδι η Τετράφωνη Χορωδία «Εν Ορεστιάδι»,

ο Γιάννης Ηλιάσκος και η Κατερίνα Αναγνώστου.

-Χορεύει ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Οινόης «Το Κρασοχώρι».

Χοροδιδάσκαλος: Γιάννης Ζαφειριάδης

Χορωδιακές Επεξεργασίες και Ενορχηστρώσεις: Μαρία Δημητριάδου

Κείμενα, Παρουσίαση, Σκηνογραφία &Video: Γιάννης Σκερλίδης

ΦωτισμοίΓιάννης Μητούδης

Ηχοληψία, Ηχογράφηση, Μαγνητοσκόπηση:EVROSOUND Σταματόπουλος, Stafiko

Οργάνωση Παραγωγής:Δημοτικό Ωδείο Ορεστιάδας

Παραγωγή: ΔΗΚΕΠΑΟ

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

21:00 «100 Στιγμές – 100 εικόνες – 100 Νότες – 100 Χρόνια Νέα Ορεστιάδα».

Μουσικο-θεατρική παράσταση από την «Επιτροπή 100 Χρόνων Νέας Ορεστιάδας», σε συνεργασία με το Δήμο Ορεστιάδας και την ΔΗΚΕΠΑΟ.

Τιμώμενο πρόσωπο: Ευριπίδης Νικολίδης.

Συμμετέχουν: Λύκειο Ελληνίδων παράρτημα Ορεστιάδας, Εργαστήρι Πολιτισμού Νέας Ορεστιάδας το Γέννημα, Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Νεολαίας Νέας Ορεστιαδας “Οι Θρακες”, Στέγη Ελληνικού Λαϊκού Πολιτισμού, Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Χειμωνιου “Τα Ζαλουφιώτικα”, Προσφυγικός Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Θουρίου, Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Οινόης “Το Κρασοχωρι”, Σύλλογος δράσεων Νεοχωριου “Άγιος Αθανάσιος”, Χορευτική Ομάδα Φοιτητών Ορεστιάδας“ΧΟΦΟ”, Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καβυλης “Άγιος Δημήτριος”, Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κυπρίνου, Πολιτιστικός Λαογραφικός Συλλογος Κλεισσούς Ορεστιάδας, Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Συλλογος Άνω Σαγηνης “Το Λεονταρίον”, Συλλογος Κάτω Σαγήνης “Προφήτης Ηλίας”, Συλλογος Γυναικών Νέας Βύσσάς, Πολιτιστικός Συλλογος Νέας Βύσσάς “Στέφανος Καραθεοδωρής”, Συλλογος Γυναικών Ριζίων, Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Συλλογος Ριζίων, Συλλογος Κύριων και Δεσποινίδων Καστανεών, Σύλλογος Γυναικών Αμπελακίων και Σύλλογος Γυναικών Στέρνας.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

21:00 «Οι Θρακιώτες μαζί». Συναυλία με τη Ζωή Τηγανούρια και τον Βαγγέλη Δημούδη.

Έπειτα από την πρώτη τους συνεργασία στο διπλό άλμπουμ με αναφορά στη καταστροφή της Σμύρνης και στον ξεριζωμό της Ανατολικής Θράκης τον Οκτώβρη του 1922, όπου η Ζωή Τηγανούρια υπογραφεί τη μουσική σε όλα τα τραγούδια και ο Βαγγέλης Δημούδης ερμηνεύει τα περισσότερα κομμάτια του Άλμπουμ μαζί με άλλους καταξιωμένους ερμηνευτές, οι δυο αγαπημένοι καλλιτέχνες της Θράκης συνεχίζουν τη συνεργασία τους. Αυτή τη φορά θα βρεθούν μαζί επι σκηνής για μια συναυλία στον τόπο τους… για τον τόπο τους..

 

Θα ακουστούν πολλά από τα καινούρια τραγούδια τους, γνωστά αγαπημένα Θρακιώτικα και όχι μόνο… Η Ζωή με τις συνθέσεις και το ακορντεόν της θα μας ταξιδέψει στα γνωστά πολυπολιτισμικά μονοπάτια με τα οποία τη γνωρίσαμε και την αγαπήσαμε, στους δρόμους της Αργεντινής και της παλιάς Αθήνας… αλλά και της «σύγχρονης» παράδοσης που δε ξεχνάει ποτέ μιας και η ίδια είναι πολυγραφότατη… Ο Βαγγέλης με την κρυστάλλινη φωνή του και τα τραγούδια του θα γεμίσει τις ψυχές μας με νοσταλγία και ευφορία και θα μας οδηγήσει σε διάθεση Γλεντιού…

Μαζί με τους δυο καλλιτέχνες μια ομάδα εξαιρετικών μουσικών με τους Τρύφωνας Παπαϊωάννου στο κλαρίνο, Στέλιος Γενεράλης στα τύμπανα και στα κρουστά, Θεοδόσης Συκιώτης στο λαούτο, και κιθάρα ενώ θα συμμετέχει με την υπέροχη φωνή της και η ερμηνεύτρια Νάγια Αγοραστού η οποία παράλληλα ασκεί και τη δικηγορία.

ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΣΚΕΠΗΣ & ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣΝΕΑΣ ΒΥΣΣΑΣ

19:00 Αρχιερατικός Εσπερινός επί τη εορτή των εν Αδριανουπόλει Αγίων.

ΑΛΣΟΣ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ (ΠΕΥΚΩΝΑΣ) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

19:00 «Γνωρίζοντας την Αρμένικη και τη Θρακιώτικη Κουζίνα». Συμμετέχουν: η Αρμενική Κοινότητα Διδυμοτείχου-Ορεστιάδας και Θρακιώτικοι Σύλλογοι.

ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

21:00 Συναυλία με τίτλο: «ΘΡΑΚΗ – ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ταξίδι στις μνήμες». Συμμετέχουν:

-Η Ενόργανη Θρακική Χορωδία του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Νέας Ορεστιάδας

– Η “Ιφιγενεια”, νέα Χορωδία του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Νέας Ορεστιάδας

και η Χορευτική Ομάδα Φοιτητών Ορεστιάδας (ΧΟΦΟ).

ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΙΕΡΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ

07:00 Όρθρος, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού & Δοξολογία για την ίδρυση της Νέας Ορεστιάδας, μνημόσυνο στους ιδρυτές της.

ΠΑΡΚΟ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ ΒΑΡΒΑΚΗ (πλησίον του Ι. Μ. Ν. Αγίων Θεοδώρων) 10:30 Τρισάγιο, κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Μητροπολίτου Αδριανουπόλεως και Νέας Ορεστιάδος Πολυκάρπου.

 

ΑΛΣΟΣ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ (ΠΕΥΚΩΝΑΣ) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ 12:30

12:30 16η Συνάντηση των απανταχού Ορεστιαδιτών και φίλων. Διοργάνωση: Σύλλογος Απογόνων Καραγατσιανών και Αδριανουπολιτών «Η Ορεστιάδα».

 

ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

21:00 Τιμώμενο πρόσωπο: Ανακήρυξή του αθλητή κ.Γιάννη Κυλίτση , ως επίτιμου Δημότη του Δήμου Ορεστιάδας ως ελάχιστο φόρο τιμής για όλα όσα έχει προσφέρει στον τόπο μας

21:15Συναυλία με τη Γλυκερία.

Η χαρισματική ερμηνεύτρια Γλυκερία, που διακρίνεται για τη γνησιότητα, τη ζεστασιά και την αυθεντική ψυχαγωγία που χαρίζει στο κοινό της, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα που επιμελείται ο Στέλιος Φωτιάδης,  με γνωστά τραγούδια λαïκά – έντεχνα – παραδοσιακά και όλες τις επιτυχίες της.

(«Μέχρι να βρούμε ουρανό», «Δεν έχω πολλά», «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου», «Πάρε με απόψε πάρε με», «Η νύχτα μυρίζει γιασεμί», κ.ά.)

 

Επίσης, εκτός από τις μεγάλες επιτυχίες της, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών, όπως του Χρήστου Νικολόπουλου, του Μάριου Τόκα, του Σταύρου Ξαρχάκου, του Μίκη Θεοδωράκη, κ.ά.

Στο πρόγραμμα της περιλαμβάνει και μία ενότητα με υπέροχα Σμυρνέικα τραγούδια, όπως «Δημητρούλα», «Έχε για Παναγιά», «Τι σε μέλει εσένανε», « Σ΄ αγαπώ γιατί είσαι ωραία», κ.ά.

Πλαισιώνεται από δύο ταλαντούχους τραγουδιστές, τον Χάρη Μακρή και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου και μια σπουδαία πολυμελή ορχήστρα.

ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

21:00 2ο Απολλώνιο Χορωδιακό Φεστιβάλ του μουσικού πολιτιστικού συλλόγου «Απόλλων» Ορεστιάδας. Συμμετέχουν οι χορωδίες Λιτόχωρου, Νέων Μουδανιών, Θάσου και Κομοτηνής.

 

ΤΡΙΤΗ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

21:00 «Από τα βάθη της ψυχής και ως του νου τα ύψη…».Συναυλία αφιέρωμα στο ποιοτικό ελληνικό τραγούδι με την σύμπραξη 13 Εβριτών καλλιτεχνών επί σκηνής. Ένα μουσικό πρόγραμμα υψηλών προδιαγραφών, που αγκαλιάζει με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία τις εκφάνσεις της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, αποδίδοντας μοναδικά, κομμάτια που έγραψαν και συνεχίζουν να γράφουν ιστορία στο ελληνικό μουσικό γίγνεσθαι.

Τραγουδούν: Ανδριάνα Γκουργκούνη, Ειρήνη Πετρίδου, Χρήστος Αλεξανδρής, Βασίλης Κύργιος.

Την Ορχήστρα αποτελούν:

-Βασιλική Αϊντζή (κλαρινέτο, φλάουτο, άλτο σαξόφωνο)

-Νίκος Σιδερίδης (φλικόρνο, τρομπέτα, τρομπόνι)

-Γιώργος Τσομπανίδης (μπουζούκι, ούτι)

-Χάρης Ιωαννίδης (κιθάρες)

-Νίκος Τζέλλας (κρουστά)

-Βασίλης Καραδάτκος (μπάσο)

-Μπάμπης Μαργαριτίδης (τύμπανα)

-Χριστόδουλος Καστώρης (πιάνο, συνθεσάϊζερ)

-Αργύρης Δεβετζής (πιάνο)

Καλλιτεχνική διεύθυνση – επιμέλεια: Αργύρης Δεβετζής

  • ΚΑΘ’ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ «ΟΡΕΣΤΕΙΩΝ 2023», ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ Έκθεση Κεραμικής με έργα μαθητών του αντίστοιχου τμήματος της ΔΗΚΕΠΑΟ.

Ώρες λειτουργίας: 10:00 – 13:00 & 18:00 – 20:00

  • Το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΕΑΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ θα είναι ανοιχτό για το κοινό από τις ώρες 10:00 – 13:00 & 19:00 – 21:00.

– ΠΡΟΠΥΛΟ ΙΕΡΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

Από ΔΕΥΤΕΡΑ 19/06/2023 έως ΚΥΡΙΑΚΗ 25/06/2023

«Θράκες Άγιοι και Άγιοι ιδιαιτέρως τιμώμενοι Θράκη»: Έκθεση Αγιογραφίας από τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο Νεολαίας Ν. Ορεστιάδας «Οι Θράκες».

Ώρες λειτουργίας: 

Δευτέρα 19/06/2023 έως Σάββατο 24/06/2023, 18:30 – 20:30

Κυριακή 25/06/2023, 08:30 – 12:30, 18:30 – 20:30

Εγκαίνια Έκθεσης Αγιογραφίας: Δευτέρα 19/06/2023, ώρα 18:30

 

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....