Η πανήγυρις της Παναγίας της Πισιδιώτισσας στην Alanya

Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023 η Ιερά Μητρόπολις Πισιδίας εόρτασε πανηγυρικά, με αθρόα προσέλευση πιστών στον ομώνυμο Ιερό Ναό στην Mahmutlar-Alanya, τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Πισιδιώτισσας.

Οι εορτασμοί άρχισαν την παραμονή με αγρυπνίακαι έληξαν με την τέλεση της ΘείαςΛειτουργίας, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Πισιδίας κ. Ιώβ, με τη συμμετοχή του Θεοφιλεστάτου Βοηθού Επισκόπου Ευδοκιάδος κ. Αμβροσίου, του ιερού κλήρου και πληθώρας πιστών από την Αττάλεια, το Manavgat, την Αλάνυα και το εξωτερικό. Η ψαλμωδία από τον βυζαντινό χορό υπό τη διεύθυνση του ιεροψάλτη της Αλάνυας Ivan Gribkov και τη συμμετοχή του Νικολάου Καρανικόλα που προσήλθε για την πανήγυρη από την Αθήνα, υπήρξε εξαίσια.

​Όπως τόνισε στην ομιλία του ο Μητροπολίτης, για τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Πισιδιώτισσας υπάρχουν μαρτυρίες ήδη από τον 6ο αιώνα, ότι την τιμούσαν ιδιαιτέρως στην Σωζόπολη της Πισιδίας, όπου ανέβλυζε με αφθονία μύρο και θεράπευε τους ασθενείς. Σε αυτήν ακριβώς την εικόνα αναφερόταν ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Άγιος Γερμανός, στην περίοδο της εικονομαχίας, όταν βεβαίωνε πως δεν είναι δυνατόν να μην σεβόμαστε τις ιερές εικόνες, όταν από τα παλαιά χρόνια η εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου που βρίσκεται στη Σωζόπολη της Πισιδίας αναβλύζει μύρο και έχει επιτελέσει πολλές θεραπείες.

 

Ο Μητροπολίτης μνημόνευσε επίσης τον προκάτοχό του μακαριστό Μητροπολίτη Σωτήριο, που ανήγειρε την εκκλησία στην Αλάνυα, την πρώτη που κτίστηκε στην Τουρκία ύστερα από εκατό χρόνια, και μερίμνησε για να αναζωπυρωθεί η τιμή της θαυματουργής εικόνας.

​Οι εορτασμοί περατώθηκαν με τράπεζα που πρόσφερε η ενορία προς όλους τους πανηγυριστές και με χορωδία των παιδιών της ενορίας. Το απόγευμα ακολούθησε σύναξη των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως με τον Επίσκοπό τους.

​Την προηγούμενη ημέρα μετά τη Θεία Λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του βουνού στην Αλάνυα, ο Μητροπολίτης Ιώβ εγκαινίασε το νέο Ορθόδοξο Πνευματικό Κέντρο της Mahmutlar-Alanya, όπου τον μήνα αυτόν θα αρχίσουν μαθήματα κατηχήσεως, θεολογίας, βυζαντινής μουσικής και εικονογραφίας. Επίσης εκεί θα γίνονται οι συναντήσεις της νεολαίας.

 

fosfanariou.gr

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....