Θλίψη και οργή στην Θεσσαλία

Δεκαπέντε νεκρούς, δύο αγνοούμενους και χιλιάδες εκτοπισμένους άφησε πίσω της η καταστροφική κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η στάθμη του νερού στον Πηνειό βρίσκεται πλέον στα 8 μέτρα, ενώ στην Κοιλάδα των Τεμπών έχει σημάνει συναγερμός.

Η εικόνα παραμένει αποκαρδιωτική στη Θεσσαλία, ολόκληρα χωριά έχουν βυθιστεί στη λάσπη ενώ ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές σε υποδομές, καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του Στρατού συνεχίζουν τις προσπάθειες απεγκλωβισμού ανθρώπων αλλά και την παροχή βοήθειας (τροφή, νερό και φαρμάκων) σε όσους παρέμειναν στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, συνολικά 4.486 διασώσεις και απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, έχουν πραγματοποιηθεί από την περασμένη Τρίτη έως χθες το βράδυ, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

 

 

ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Ένταση επικράτησε έξω από το Συντονιστικό Κέντρο Λάρισας κατά τη διάρκεια της άφιξης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο κτήριο της Περιφέρειας.

 

 

Η τοπική ιστοσελίδα onlarissa, σημειώνει ότι κάποιοι επιχείρησαν να ξεφουσκώσουν τα λάστιχα λεωφορείου της Αστυνομίας.

 

 

Ο πρωθυπουργός βρέθηκε στη Λάρισα για σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, μετά το πέρας της οποίας προχώρησε στις παρακάτω ανακοινώσεις.

Μητσοτάκης: Αύριο θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους πληγέντες

«Το κράτος θα είναι δίπλα στους πολίτες που επλήγησαν» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Λάρισα και είπε πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι καλύτερο γίνεται για να επανέλθει η περιοχή σε κάποιους κανονικούς ρυθμούς και πως αύριο, Δευτέρα (11/9) θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα για τους πληγέντες.

 

 

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ

Στον Πηνειό με την κατασκευή αναχωμάτων επικεντρώνουν οι αρχές τις προσπάθειές τους, καθώς η στάθμη του ποταμού έχει υπερβεί τα όρια συναγερμού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η στάθμη του Πηνειού έπεσε στα 8 μέτρα, με όριο τα 7 μέτρα, και συνεχίζει να κατεβαίνει, ενώ είχε ξεπεράσει τα 10 μέτρα πριν από δύο μέρες.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι στραγγίζουν τα νερά από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα και το κέντρο της Λάρισας διαφεύγει τον κίνδυνο ωστόσο, τα νερά μετατοπίζονται προς την Κοιλάδα των Τεμπών και στη συνέχεια στο Δέλτα του Πηνειού, όπου υπάρχει στο σημείο μεγάλος όγκος νερού.

Μάλιστα, η γέφυρα στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, στην Κοιλάδα των Τεμπών, η οποία έχει ύψος 18 μέτρων, έχει σκεπαστεί από τα νερά.

 

Ανοίγει η πλατφόρμα για τις πρώτες αποζημιώσεις – Όλα τα μέτρα για τους πληγέντες του “Daniel”

Οι αιτήσεις αφορούν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου:

  • Πρώτη αρωγή έναντι της στεγαστικής συνδρομής που αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων ( που έχουν την πλήρη ή την ψιλή κυριότητα) των οποίων τα ακίνητα υπέστησαν βλάβες και χαρακτηρίζονται από τις Αρχές “κόκκινα” , επικίνδυνα δηλαδή για χρήση ή “κίτρινα” , προσωρινά δηλαδή ακατάλληλα για χρήση. Τα ποσά είναι 10.000€ για την πρώτη περίπτωση και 5.000€ για τη δεύτερη.
  • Πρώτη Αρωγή για τη στήριξη των επιχειρήσεων η οποία φτάνει έως τις 4.000€ για μεγάλο εύρος ζημιάς στο ενεργητικό τους (μηχανήματα, εξοπλισμός , κτιριακές εγκαταστάσεις) και 2.000€ για μεσαίος εύρος ζημιάς. Συμπεριλαμβάνονται και οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
  • Ζημιές στην οικοσκευή και πρώτες επισκευαστικές εργασίες με τα ποσά να φτάνουν και τις 6.600€. Τα 600€ αφορούν κάθε νοικοκυριό που επλήγη και καλύπτουν τις πρώτες ανάγκες ενώ το ποσό αυξάνεται για ΑμΕΑ και πολύτεκνες οικογένειες. Οι 6.000€ αφορούν την επιδιόρθωση ή αντικατάσταση της. Προβλέπονται επίσης 4.500€ για άτομα που υπέστησαν αναπηρία (67% τουλάχιστον) από τραυματισμό που προήλθε από την φυσική καταστροφή.

Σύμφωνα με το skai.gr, καθώς έχουν ήδη αρχίσει οι αυτοψίες των αρμοδίων κλιμακίων στην περιοχή, οι οποίες ξεπερνούν τις 2.500, ενεργοποιείται το πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής για την επισκευή ή ανακατασκευή των κτιρίων. Το 80% είναι δωρεαν κρατική αρωγή και το 20% άτοκο δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για τους ιδιοκτήτες ακινήτων έως 150 τ.μ.

Μετά την καταβολή της πρώτης αρωγής, οι επιχειρήσεις θα επιχορηγηθούν με το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς που αφορά μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης. Η τελική επιχορήγηση συμψηφίζεται με την χορηγηθείσα πρώτη αρωγή και προκαταβολή, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις και οι κτηνοτροφικές μονάδες.

Μέχρι να ολοκληρωθούν οι ζημιές και να γίνουν ξανά οι οικίες των πληγέντων κατοικήσιμες, ενεργοποιείται και η επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης. Το ύψος της επιδότητης κυμαίνεται από 300€ έως 500€.

Εξυπακούεται ότι οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των πληγέντων – φυσικών προσώπων κι επιχειρήσεων – αναστέλλονται για 6 μήνες ενώ η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ είναι τριετής και αφορά και τα αγροτεμάχια. Για 6 μήνες αναστέλλονται και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης – πλειστηριασμοί και κατασχέσεις – επί της κινητής και ακίνητης περιουσίας των πληγέντων από τις πλημμύρες.

Ειδικά για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και για την στήριξη της απασχόλησης ενεργοποιείται η ειδική στήριξη με τη παροχή δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων εργασίας και χορήγησης αντίστοιχου επιδόματος, ύψους 534€ για 3 μήνες.

Επίσης αποφασίστηκε η παράταση της καταβολής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και του επιδόματος στέγασης στους δικαιούχους τους εως το τέλος του έτους. Όποιος δηλαδή έχει μια εγκριτική απόφαση που λήγει τον Σεπτέμβριο ,αυτή παρατείνεται για 3 μήνες έως το τέλος του έτους ενώ αν η εκγκριτική λήγει τον Οκτώβριο η παράταση είναι για 2 μήνες χωρίς καμία αίτηση.

Αιτήσεις δέχεται ήδη ο ΕΛΓΑ τόσο για το ζωικό όσο και το φυτικό κεφάλαιο σύμφωνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη. Παρά το γεγονός ότι ο ΕΛΓΑ έχει ήδη εξαντλήσει τον προϋπολογισμό του, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα “τσοντάρουν” τα Δημόσια ταμεία ώστε κανείς αγρότης/κτηνοτρόφος να μην μείνει ακάλυπτος.

Το ύψος της “ζημιάς” στα Δημόσια ταμεία από την κακοκαιρία Daniel δεν είναι αυτήν τη στιγμή δυνατό να εκτιμηθεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι η ελληνική οικονομία είναι αρκετά ισχυρή για να ανταποκριθεί όχι ομως μόνη της. Γι’αυτό και την Τρίτη θα μεταβεί στο Στρασβούργο για να συναντήσει την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν , ώστε να συζητήσουν πώς μπορεί να συμβάλουν οι Βρυξέλλες. Χρηματοδοτικά εργαλεία άλλωστε υπάρχουν , από το Ταμείο Αναδιάρθρωσης και το ΕΣΠΑ έως τα αγροτικά ταμεία και το Ταμείο Αλληλεγγύης.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....