Αφυπηρετεί ο ομογενής διοικητής του K9 του NYPD Ιωάννης Πάππας

Του Χριστόδουλου Αθανασάτου

Εθνικός Κήρυκας

 

 

Μία σχεδόν τριακονταετία στο Σώμα και μία περίπου εικοσαετία στην ηγεσία ενός Τμήματος με μεγάλη ευθύνη και πολλές ιδιαιτερότητες, ολοκληρώνεται σε λιγότερο από δέκα ημέρες. Ο λόγος για την θητεία του ομογενούς διοικητή του Τμήματος Κ9 των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς του NYPD, Ιωάννη Πάππα (John Pappas), με καταγωγή από την Ελευθέριανη Ναυπακτίας, ο οποίος αφυπηρετεί εν μέσω ανάμεικτων συναισθημάτων.

«Νοιώθω λίγο θλίψη, είναι σαν να αποχωρίζομαι ένα παιδί. Παράλληλα, όμως, είμαι και χαρούμενος που θα είμαι με την οικογένειά μου περισσότερο και θα ταξιδεύω περισσότερο και πιο συχνά στην πατρίδα. Σε κάθε περίπτωση, θα μου λείψει», αναφέρει στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») ο Ιωάννης Πάππας.

Ηταν δεκαοκτώ χρόνια νωρίτερα, όταν ο κ. Πάππας επελέγη από το NYPD να είναι ο πρώτος -και μοναδικός έως σήμερα- διοικητής ενός Τμήματος Κ9 που θα έχει ως αποκλειστική αρμοδιότητα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.  Αντλώντας χρηματοδότηση από τις διαθέσιμες πηγές, αλλά και υποβάλλοντας σχετικά αιτήματα στην εκάστοτε ηγεσία του NYPD, ο ομογενής διοικητής στελέχωσε σταδιακά το Τμήμα με 55 αστυνομικούς σκύλους και ισάριθμους αστυνομικούς-χειριστές, οι οποίοι ανέλαβαν το δύσκολο έργο να διατηρήσουν ασφαλές το ευρύ δίκτυο Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στη Νέα Υόρκη, με έμφαση στο τρένο, με καθήκον πολλές φορές να εντοπίσουν ύποπτους για ενδεχόμενες επιθέσεις αυτοκτονίας ή άλλα τρομοκρατικά σχέδια.

Ο Διοικητής του Κ9 Transit, Ιωάννης Πάπας. Φωτογραφία: Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος

«Εδώ στη Νέα Υόρκη είναι το μεγαλύτερο σύστημα μαζικής μεταφοράς στην Δύση. Μετακινούνται εκατομμύρια άνθρωποι μόνο στην πόλη και είμαστε το μοναδικό Σώμα για ανίχνευση εκρηκτικών σε ένα τέτοιο σύστημα. Είναι τα τρένα, είναι τα λεωφορεία, είναι το φέρυ μπόουτ του Στάτεν Αϊλαντ αλλά και το τραμ. Αν τα βάλεις συνολικά όλα αυτά μαζί, το σύνολο από τα σκυλιά που έχουμε -που θεωρούμαστε η μεγαλύτερη αντίστοιχη ομάδα στο NYPD- δεν είναι αρκετά. Συνολικά έχουμε 55 σκυλιά. Οπότε δεν είναι αρκετά. Συνολικά η Αστυνομία έχει πάνω από 145 σκυλιά, εγώ έχω το 1/3 από αυτά και κατά βάση σκυλιά που ανιχνεύουν εκρηκτικά», τόνισε ο Ιωάννης Πάππας.

Κάθε αστυνομικός σκύλος Κ9 έχει την δική του ιστορία. Ως πάγια -και βαθιά συμβολική- πολιτική του Τμήματος έχει καθιερωθεί η ονομασία των σκύλων αυτών στη μνήμη ενός ένστολου, ο οποίος έχασε την ζωή του εν ώρα καθήκοντος. Η συνεργάτης και φίλη του Ιωάννη Πάππα, ένα φιλικό πλην αυστηρά εκπαιδευμένο πόιντερ, ονομάζεται «Πάλλα» και αντλεί το όνομά της από τον Ελληνοαμερικανό αστυνομικό, Παύλο Πάλλα, ο οποίος έφυγε από την ζωή το 2011.

«Ο Παύλος Πάλλας ήταν ένας συνάδελφος, ο οποίος πέθανε από καρκίνο το 2011, εξαιτίας της δραστηριότητάς του στους Δίδυμους Πύργους μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Με την ‘Πάλλα’ έχουμε έναν ισχυρό δεσμό, όπως και άλλοι Αστυνομικοί που έχουν ονομάσει τους σκύλους τους προς τιμήν ανθρώπων που κάποτε γνώριζαν. Είναι σαν να βγαίνει μια ομάδα τριών, ακόμη κι αν βλέπεις μόνο δυο», είπε ο κ. Πάππας.

Ο Διοικητής του Κ9 Transit, Ιωάννης Πάπας. Φωτογραφία: Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος

Μάλιστα, στο δυναμικό του Τμήματος υπάρχει κι ένας σκύλος που ονομάζεται «Τάσος», ο οποίος πήρε το όνομα του αδικοχαμένου αστυνομικού Αναστασίου Τσάκου, που σκοτώθηκε εν ώρα καθήκοντος τον Απρίλιο του 2021, όταν παρασύρθηκε από το ανεξέλεγκτο όχημα μιας γυναίκας που καταδικάστηκε πρόσφατα.

«Η χειρίστριά του είναι Ελληνίδα, η Αντωνία Οκάζιο. Πρόσφατα, όταν ήρθε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την Γενική Συνέλευση των ΗΕ προλάβαμε και μια φωτογραφία μαζί του εγώ, η Αντωνία, ο ‘Τάσος’ και η ‘Πάλλα’. Ο Αναστάσιος ήταν στο παρελθόν και αξιωματικός του ελληνικού στρατού», προσθέτει ο Ιωάννης Πάππας.

Ισχυρός συνεργάτης ο σκύλος

Μετά το πέρας της θητείας του, ο Ιωάννης Πάππας θα μεταπηδήσει σταδιακά στον ιδιωτικό τομέα, όπου θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες για την πρόληψη της τρομοκρατίας σε Σώματα Ασφαλείας, ξεκινώντας από τα τμήμα Τελωνείων Συνοριακής Φύλαξης (Homeland Security) ανά την Αμερική.

Ο Διοικητής του Κ9 Transit, Ιωάννης Πάπας. Φωτογραφία: Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος

«Είναι πολύ λίγοι αυτοί που έχουν την τεχνογνωσία που έχουμε εδώ, επειδή είμαστε στη Νέα Υόρκη και το έχουμε αντιμετωπίσει. Είμαστε σε κατάσταση ετοιμότητας και θεωρώ, πλην της Ουάσιγκτον, δεν είναι στην υπόλοιπη Αμερική στην ίδια επαγρύπνηση. Στα περισσότερα μέρη της χώρας, τους περισσότερους χειριστές Κ9 τους έχουν κυρίως για ανίχνευση ναρκωτικών, δεν σκέφτονται την τρομοκρατία, αν και θα έπρεπε, με δεδομένο και το γεγονός ότι τα νότια σύνορά μας είναι ανεξέλεγκτα. Ο σκύλος είναι το μέσον για να προλάβεις ή να αντιμετωπίσεις κάποια τρομοκρατική επίθεση.  Είναι ό,τι πιο αποτελεσματικό έχουμε στην Αστυνομία για να εντοπίσουμε τα εκρηκτικά. Στην Αντιτρομοκρατική είναι πολύ σημαντικό να έχεις ένα σκυλί», καταλήγει ο Ιωάννης Πάππας.

Ο ομογενής διοικητής αφυπηρετεί επισήμως στις 29 Νοεμβρίου, με το Τμήμα να διοργανώνει ειδική γιορτή προς τιμήν του από τις 11 έως τη 1 μετά το μεσημέρι, η οποία και αναμένεται να έχει έντονο ελληνικό στοιχείο.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....