18 χρόνια από το «Έπος» της Εθνικής Ελλάδος Ποδοσφαίρου στην Πορτογαλία

Μια μέρα σαν τη σημερινή, πριν από 18 χρόνια, τα βλέμματα όλων των Ελλήνων, ποδοσφαιρόφιλων και μη, ήταν στραμμένα στη Λισσαβόνα. Εκεί, η εντυπωσιακή πορεία που είχε διαγράψει η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, επισφραγίστηκε στις 4 Ιουλίου 2004 με την θριαμβευτική κατάκτηση του τροπαίου της διοργάνωσης, που χάρισε πρωτόγνωρες συγκινήσεις σε εκατομμύρια Έλληνες και τους έβγαλε στους δρόμους, να πανηγυρίζουν με τις γαλανόλευκες σημαίες.

Το «Έπος του 2004», όπως έχει χαρακτηριστεί, ξεκίνησε στις 12 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς, όταν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Ελλάδας αγωνίστηκε στην πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με τη διοργανώτρια Πορτογαλία και, ενάντια στα προγνωστικά, επικράτησε με σκορ 2 – 1. Ακολούθησε η ισοπαλία (1-1) με την Ισπανία και η ήττα (2-1) από τη Ρωσία. Στη δεύτερη μόλις συμμετοχή της σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (η πρώτη ήταν το 1980), η Εθνική Ελλάδος είχε πετύχει ήδη μια μεγάλη υπέρβαση, που ήταν η πρόκρισή της στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Εκεί απέκλεισε τη Γαλλία (1-0), ενώ με το ίδιο σκορ (στην παράταση) επικράτησε και της Τσεχίας και πήρε το «εισιτήριο» για τον τελικό της 4ης Ιουλίου. Στον τελικό συνάντησε και πάλι την Πορτογαλία, όπου, χάρη στο γκολ του Άγγελου Χαριστέα, εξασφάλισε τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Ευρώπης που σηματοδότησε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στον ομαδικό αθλητισμό διαχρονικά.

Στο «τιμόνι» εκείνης της ομάδας, ως προπονητής και πρωτεργάτης του θριάμβου, βρισκόταν ο Γερμανός τεχνικός Όττο Ρεχάγκελ, ενώ οι 23 ποδοσφαιριστές που συμμετείχαν στην αποστολή της ήταν οι: Αντώνης Νικοπολίδης, Γιούρκας Σεϊταρίδης, Στέλιος Βενετίδης, Νίκος Νταμπίζας, Τραϊανός Δέλλας, Άγγελος Μπασινάς, Θοδωρής Ζαγοράκης, Στέλιος Γιαννακόπουλος, Άγγελος Χαριστέας, Βασίλης Τσιάρτας, Ντέμης Νικολαΐδης, Κώστας Χαλκιάς, Φάνης Κατεργιαννάκης, Τάκης Φύσσας, Ζήσης Βρύζας, Παντελής Καφές, Γιώργος Χ. Γεωργιάδης, Γιάννης Γκούμας, Μιχάλης Καψής, Γιώργος Καραγκούνης, Κώστας Κατσουράνης, Δημήτρης Παπαδόπουλος και Βασίλης Λάκης.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....