Εκοιμήθη ο Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος- Η ανακοίνωση του Πατριαρχείου

H ανακοίνωση του Πατριαρχείου Βουλγαρίας μεταφρασμένη σε ελεύθερη απόδοση από την επίσημη ιστοσελίδα  :

 

Θεοφιλείς αδελφοί και αδελφές, στις 13.03. 2024, μετά από μακροχρόνια ασθένεια στη Στρατιωτική Ιατρική Ακαδημία (VMA-Sofia) στις 10:22 μ.μ., λόγω πολλαπλής ανεπάρκειας οργάνων , ο Πατριάρχης Βουλγαρίας και Μητροπολίτης Σόφιας κ. Νεόφυτος, ο Αρχιεπίσκοπος της πατρίδας μας Αγίας Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος ήταν ένας άξιος διάδοχος του έργου των επιφανών προκατόχων του στην πιο πρόσφατη εκκλησιαστική μας ιστορία, του μακαριστού Πατριάρχη Βούλγαρου Μαξίμ, του πνευματικού του μέντορα και του Πατριάρχη Κύριλλου.,  απεβίωσε εν Κυρίω.   

 

Καλούμε τους Ορθόδοξους Χριστιανούς να στείλουν την ειλικρινή προσευχή τους μαζί με την αγία Ορθόδοξη Εκκλησία στον πανάγαθο Θεό να αναπαύσει την ψυχή του αγαπητού μας Πατριάρχη στη βασιλεία του Θεού …

Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στην ηγεσία της Στρατιωτικής Ιατρικής Ακαδημίας – Σόφια στο πρόσωπο του Υποστράτηγου Καθ. Δρ. Βέντσισλαβ Μουταφτσιίσκι, MD, του μέλους-κορ. Καθ. Δρ Nikolay Petrov, MD, Προϊστάμενου του Τμήματος Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας, στους γιατρούς και το ιατρικό προσωπικό της μονάδας εντατικής θεραπείας, για την επιμέλεια και τη φροντίδα που παρείχαν στον  Πατριάρχη.

Αιωνία, ευλογημένη και φωτεινή η μνήμη του Παναγιωτάτου Πατρός μας Νεοφύτου, Πατριάρχη Βουλγαρίας και Μητροπολίτη Σοφίας!

Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του! Στο ουράνιο βασίλειό του!

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο μακαριστός Πατριάρχης της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, Νεόφυτος είχε γεννηθεί στις 15 Οκτωβρίου του 1945 στη Σόφια, με το  όνομα Συμεών Νικόλοφ Δημητρόφ. Το 1967 ήταν φοιτητής στην Θεολογική Σχολή του “Αγίου Κλήμη” στη Σόφια, ενώ το 1973 έκανε μεταπτυχιακό στη Μόσχα.

Εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Τρογιάν το 1975 και έλαβε το όνομα Νεόφυτος. Το 1976 χειροτονήθηκε ως ιερομόναχος από τον Πατριάρχη Μάξιμο. . Διετέλσε  πρύτανης της Πνευματικής Ακαδημίας της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, γενικός γραμματέας και εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου.

Το 1985 ο μακαριστός Νεόφυτος χειροτονήθηκε από τον μακαριστό Πατριάρχη Βουλγαρίας Μάξιμο, βοηθός Επίσκοπος της Επισκοπής Σόφιας.

Τέλος το 1994 εξελέγη Μητροπολίτης Ντοροστάλσκι και το 2001 μετά από διχοτόμηση της Μητροπόλεως, εξελέγη Μητροπολίτης Ρούσε, της παραδουνάβιας περιφέρειας.

 

Ο μακαριστός Πατριάρχης κυρός Νεόφυτος εκπροσώπησε την Εκκλησία της Βουλγαρίας στην Δ΄ Προσυνοδική Πανορθόδοξη Διάσκεψη, στο Σαμπεζύ της Ελβετίας (6-12 Ιουνίου 2009).

Εξελέγη Μητροπολίτης Σόφιας και Πατριάρχης Βουλγαρίας στις 24 Φεβρουαρίου 2013 και ενθρονίστηκε την ίδια μέρα.

Εκοιμήθη Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 .

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....