Συναυλία για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων στην αυλή της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη

Συναυλία μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαΐου στις 19.30 το απόγευμα στον αύλειο χώρο του Ιερού Καθεδρικού Ναού της Του Θεού Σοφίας.

 

 

Τα σωματεία: α) Δράσης *Νίκος Καπετανίδης*, β) Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης “Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός” και γ) “Φίλων Κτενίδης” Νικοπόλεως, Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος, δι’ αντιπροσώπων τους έγιναν δεκτοί από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Φιλόθεο, τον Ιανουάριο.

 

Παρακάλεσαν θερμά όπως δώσει την ευλογία του για την τέλεση μεγάλης συναυλίας Θρησκευτικής και Ποντιακής Μουσικής, ως Μνημόσυνο για τους 353.000 Έλληνες του Πόντου, που έδωσαν Υπέρ Πίστεως και Έθνους την ζωή τους στα γεγονότα της Γενοκτονίας από τους Τούρκους.

 

Ο Παναγιώτατος με χαρά και συγκίνηση έδωσε την ευλογία του και παράλληλα την άδεια η συναυλία αυτή να λάβει χώρα την Παρασκευή 17 Μαίου 2024 στον αύλειο χώρο του Καθεδρικού Ιερού Ναού της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης, το βράδυ και ώρα 19.30.

 

Επίσης αποδέχτηκε την πρόταση μας να εκφωνήσει στην έναρξη λόγο για την σημασία της ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας για όλον τον Ελληνισμό.

 

Η συναυλία θα χωρίζεται σε δύο μέρη.

 

Στο αμιγώς Θρησκευτικό, με την απόδοση ύμνων:

 

Στην Παναγία Σουμελά,

 

Τους Αγίους, Ευγένιο και Ευθύμιο Ζήλων,

 

Θρήνους του Πάθους και

 

Τω Υπερμάχω Στρατηγώ.

 

Στο Παραδοσιακό μέρος, με την εκτέλεση μεγάλων Ποντιακών Ιστορικών τραγουδιών, όπου ο χορός των Ιεροψαλτών θα αποτελεί την Χορωδία στην όρχηση.

 

Συνολικά επί σκηνής αναμένεται να συμπράξουν 60 μουσικοί, ηθοποιοί, τραγουδιστές και παρουσιαστές.

 

Καλλιτεχνική επιμέλεια:

Χρήστος Χαλκιάς

Πάρης Γκούνας

Αλέξης Παρχαρίδης

Φάνης Κουρουκλίδης.

Αφήγηση: Γιώργος Συμεωνίδης

Παρουσίαση-φιλοτέχνηση αφίσας:  Μελίνα Γιαλαμά

Τεχνική υποστήριξη: Θεοχάρης Σιδηρόπουλος, Χαρίτων Καρασαββίδης.

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....