“Λατρευτική εβδομάδα” ξανά στην “Βυζαντινή” Θεσσαλονίκη!

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, τιμώντας τη βυζαντινή σφραγίδα που φέρει η πόλη , μετά την πάροδο πολλών ετών επαναφέρει την «Εβδομάδα Λατρευτικής Μουσικής». Ένας θεσμός που διοργάνωνε ο Δήμος  για δύο και πλέον δεκαετίες. Χθες πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη τύπου στον Ι.Ν. Αγ. Αποστόλων , σε μια πανέμορφη “ξεχασμένη” ίσως γειτονιά της πόλης.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης σημείωσε “αυτή η προσπάθεια, αυτή η μοναδική δράση θα συμπέσει με την πρόσκληση και προσέλκυση επισκεπτών από όλη την Ελλάδα αλλά και τα Βαλκάνια, σε ένα θεσμό που θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα συνδέει την ιστορία με τη θρησκεία μας και με αυτό που αποκαλούμε βυζαντινό πολιτισμό. Δε θα μπορούσα όμως να μη πω ότι είναι ακόμη μεγαλύτερη η χαρά γιατί σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχει σχεδόν σε απόλυτο βαθμό η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, ο νέος μας δεσπότης, ο οποίος δείχνει πολλαπλώς και σε καθημερινό επίπεδο πώς προσεγγίζουμε το θρησκευτικό συναίσθημα σε αυτή τη δύσκολη εποχή ».

 

“Πολύ όμορφα ο κ. Δήμαρχος εξήγησε ότι στα πλαίσια της παράδοσης αυτής της πόλης, υπάρχει και το έντονο βυζαντινό παρελθόν, θα έλεγα και το εκκλησιαστικό παρών και μέλλον», είπε από την πλευρά του ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης κ. Φιλόθεος .

Αναφέρθηκε επίσης μετά από ερώτηση του “news.tv4e” και στο μεγάλο γεγονός της υποδοχής του Αρράφου Χιτώνος του Χριστού που θα γίνει αυτή την Κυριακή στον Ι.Ν. του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου, από την Ιερά Μονή Παντοκράτορος του Αγίου Όρους όπου και φυλάσσονται, τα οποία θα τεθούν σε προσκύνηση για πρώτη φορά στην συμπρωτεύουσα και την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης, Διεθνών Σχέσεων και Διαδημοτικής Συνεργασίας, Βασίλης Γάκης, σημείωσε: “Ο δήμος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο ενίσχυσης του Βυζαντινού χαρακτήρα της πόλης και του θρησκευτικού τουρισμού αποφάσισε να επανεκκινήσει έναν κορυφαίο θεσμό που λειτουργούσε για περίπου 25 χρόνια και διεκόπει για άλλα 14. Θεωρώ ότι είναι τιμή για την Θεσσαλονίκη να προΐσταται της Μητρόπολης και να ηγείται ο Μητροπολίτης Φιλόθεος”.

ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 

 

Από τις 20 έως τις 27 Απριλίου 2024 θα πραγματοποιηθούν δέκα συνολικά εκδηλώσεις σε ναούς της πόλης, με ψαλτικο και μουσικό περιεχόμενο, εκθέσεις φωτογραφίας αλλά και μαστερκλας στην Αγορά Μοδιάνο για τα σαρακοστιανα.

 

Η «Λατρευτική Εβδομάδα» τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, με την καλλιτεχνική μάλιστα συμμετοχή του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου κ. Φιλοθέου.

 

Η αυλαία θα ανοίξει στις 20/4 στον ναό Αγίου Δημητρίου με ένα ψαλτικο οδοιπορικό των αρχόντων παθών συμμετοχή του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και ολοκληρώνεται του Λαζάρου στις 27/ 4 στον αύλειο χώρο Μονής Βλατάδων με την εκδήλωση Ρόδον το αμαραντον” .

Τo φετινό πρόγραμμα τιμούν με την παρουσία τους γνωστοί ηθοποιοί, οι οποίοι με την απαγγελία τους θέτουν τη δύναμη του λόγου στην υπηρεσία του υψηλού αποτελέσματος που επιδιώκεται. Μία έκθεση φωτογραφίας με υλικό από το αρχείο της Αγιορειτικής Εστίας θα μάς ανοίξει ένα παράθυρο προς την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της Μ. Εβδομάδας στο «Περιβόλι της Παναγιάς» και δύο πολυβραβευμένοι «καλλιτέχνες» της γεύσης, οι chef ambassadors του Δήμου Θεσσαλονίκης, θα αξιοποιήσουν το περιβάλλον της Αγοράς Μοδιάνο, για να μας μάθουν νέες προσεγγίσεις σε Σαρακοστιανά πιάτα. Η συγκεκριμένη εκδήλωση τελεί μάλιστα υπό την αιγίδα του δικτύου δημιουργικών πόλεων της Unesco για τη γαστρονομία.

 

 

 

 

No description available.

 

 

No description available.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....