196η Επέτειος της Εξόδου του Μεσολογγίου- Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις σήμερα Κυριακή των Βαΐων

Kορυφώθηκαν, σήμερα Κυριακή των Βαΐων, οι εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 196ης Επετείου της Εξόδουτης Ηρωικής Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος τελέσθηκαν ο Όρθρος και η αρχιερατική θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιεροθέου.

Κηρύσσοντας το θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τη νίκη επάνω στον θάνατο και την υπέρβαση του φόβου του θανάτου. Ανέφερε ότι η Κυριακή των Βαΐων έλαβε το όνομά αυτό από τα βαΐα των φοινίκων, με τα οποία υποδέχθηκε ο λαός στα Ιεροσόλυμα τον Χριστό. Είχε προηγηθεί η ανάσταση του Λαζάρου και ο λαός υποδέχθηκε τον Χριστό ως νικητή του θανάτου.

Η σκηνή είναι θριαμβευτική και θυμίζει εκδήλωση υποδοχής ενός λαϊκού ηγέτη, ο οποίος επιστρέφει, ύστερα από μια θριαμβευτική νίκη εναντίον των εχθρών του λαού.

Έτσι τον υποδέχονται με τα βαΐα των φοινίκων και τους κλάδους των δένδρων ως νικητή του θανάτου. Ο θάνατος είναι πράγματι ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου. Κανείς δεν μπορεί να τον νικήσει, αφού όλοι πεθαίνουν, ύστερα από την προγονική αμαρτία. Αυτό έγινε από τον Χριστό. Αυτός νίκησε τον θάνατο.

Και εμείς σήμερα παίρνουμε στα χέρια μας τις δάφνες για να υποδεχθούμε τον Χριστό, όχι μόνο γιατί ανέστησε τον Λάζαρο, αλλά γιατί με τον Σταυρό και την Ανάστασή Του νίκησε τον θάνατο και μας ελευθέρωσε από τον φόβο του θανάτου, αλλά και με την αποφυγή του πνευματικού θανάτου.

Ο Σεβασμιώτατος συνέχισε λέγοντας ότι εμείς, σήμερα στο Μεσολόγγι κρατάμε δάφνες γιατί θυμόμαστε την ηρωική Έξοδο των προγόνων μας, ύστερα από ενός έτους πολιορκία που υπέφεραν τα πάνδεινα.

Πρόκειται για μια ηρωική πράξη που δεν υπάρχει ανάλογη στην ιστορία αν τη συγκρίνουμε και με σύγχρονα γεγονότα. Είναι η πιο εμβληματική πράξη της Επανάστασης του 1821 παγκόσμιας ακτινοβολίας.

Ανέφερε επίσης ότι μετά την Δοξολογία θα γίνει λιτανευτική διέλευση πολλών νέων και μεγάλων με πολλές φιλαρμονικές από το Μεσολόγγι και άλλες περιοχές μπροστά από τον πίνακα της Εξόδου που ζωγράφισε ο Θεόδωρος Βρυζάκης, ο οποίος αποκλήθηκε και ζωγράφος της Επανάστασης του 1821.

Έχουν γίνει πολλές επιστημονικές αναλύσεις στον πίνακα αυτό. Εκείνο που φαίνεται καθαρά είναι ότι δείχνει την ορμή των Εξοδιτών προς την ζωή με την υπέρβαση του θανάτου, αφού ο συνήθης αποχαιρετισμός τους ήταν «καλή αντάμωση στον άλλο κόσμο», ενώ οι εχθροί διακρίνονται από τον φόβο του θανάτου, την αγωνία και το μίσος.

Και βέβαια ψηλά εικονίζεται ο Θεός με ανοιχτά τα χέρια του σαν αγκαλιά να ευλογεί τους Εξοδίτες. Επίσης υπάρχουν πολλοί άγγελοι κρατώντας στεφάνια για να στεφανώσουν τους Εξοδίτες.

Ο Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος κατέληξε λέγοντας ότι σήμερα και με την εκκλησιαστική και με την εθνική εορτή τιμάμε τον Χριστό, ως νικητή του θανάτου, και τους Εξοδίτες, οι οποίοι, με την δύναμη του Χριστού, έκαναν υπέρβαση του θανάτου και πέρασαν στην αθανασία. Αυτά είναι τα πρότυπά μας στις δύσκολες συνθήκες ζωής που ζούμε.

Ακολούθησε η επίσημη Δοξολογία, παρουσία του Εκπροσώπου της Ελληνικής Κυβερνήσεως Υπουργού Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, ενώ στη συνέχεια, ξεκίνησε η ιερά Πομπή τιμής στους Πεσόντες της Εξόδου.

Κατά την σύντομη προσφώνησή του στην Δοξολογία ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου αναφέρθηκε στον ιστορικό νόμο που λέγεται «ετερογονία των σκοπών». Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο ένα γεγονός αρχίζει με άλλη προοπτική και καταλήγει σε άλλα αποτελέσματα, δηλαδή γονιμοποιεί άλλες θετικές ή αρνητικές καταστάσεις.

Αυτός ο ιστορικός νόμος ίσχυσε στο Μεσολόγγι τόσο όσο ήταν «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» οι κάτοικοι του, όσο και όταν αποφάσισαν την Έξοδο. Αγωνίσθηκαν δηλαδή για την ελευθερία τους, αλλά τελικά προκάλεσαν άλλα αποτελέσματα. Με την θυσία τους αυτή προξένησαν μεγάλη εντύπωση στους δυτικούς λαούς, εκεί που επικρατούσε αρνητική στάση έναντι της Ελληνικής Επαναστάσεως, λόγω των απόψεων της «Ιεράς Συμμαχίας». Από τότε αποφάσισαν να βοηθήσουν την συγκρότηση του πρώτου Ελληνικού Κράτους.

Μάλιστα, λέγεται, ότι ο ισχυρός άνδρας της «Ιεράς Συμμαχίας», Καγκελάριος της Αυστρίας Μέτερνιχ στην πρόταση του Σουλτάνου να στείλει στρατεύματα της «Ιεράς Συμμαχίας» για να καταστείλει την Ελληνική Επανάσταση είπε: «Τώρα πια, μετά το Μεσολόγγι, αυτό είναι αδύνατον». Έτσι, εφαρμόστηκε ο ιστορικός νόμος της «ετερογονίας των σκοπών».

Για αυτό στη λιτανευτική πορεία που θα γίνει και σήμερα, όπως χθες το βράδυ, μπροστά στον πίνακα της Εξόδου που θα τεθεί έξω από τα προπύλαια του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος παρουσιάζεται ότι όλη η Ελλάδα αποτίει φόρο τιμής στο Μεσολόγγι, στην Εκκλησία που έπαιξε σημαντικό ρόλο σε όλο τον αγώνα και στο αδάμαστο θάρρος τόσο των «Ελευθέρων Πολιορκημένων», όσο και των ηρώων Εξοδιτών.

Ευχήθηκε, τέλος, εμείς οι απόγονοι τόσων ηρώων να είμαστε άξιοι της ελευθερίας που μας έδωσαν οι πρόγονοί μας με αίμα. Γιατί, ότι έχουμε δεν μας το έδωσαν οι άλλοι ως δώρο αλλά το κερδίσαμε με αγώνες, θυσίες και πολύ αίμα που πότισε την γη μας.

Στην συνέχεια άρχισε η ιερά λιτανεία με την οποία μεταφέρθηκε η Εικόνα της Εξόδου και ο Σταυρός Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ στον Κήπο των Ηρώων της Ιεράς Πόλεως, με την συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Τοποτηρητού, επικεφαλής του Ιερού Κλήρου, των λοιπών επισήμων και πλήθους κόσμου. Μεταξύ αυτών, μαθητές των Σχολείων της Ιεράς Πόλεως, μέλη πολιτιστικών συλλόγων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και άλλων Νομών, φιλαρμονικές και εκπρόσωποι φορέων.

Τιμές στην Ιερά Εικόνα της Εξόδου απέδωσαν τα αγήματα των τριών Σωμάτων του Ελληνικού μας Στρατού.

Στον Τύμβο, όπου φυλάσσονται τα οστά των πεσόντων, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως «των αειμνήστων αγωνιστών και προμάχων της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, Ιωσήφ και Πορφυρίου των Αρχιερέων και πάντων των μετ’ αυτών εν τη ηρωική Εξόδω αγωνισαμένων και πεσόντων πατέρων και αδελφών ημών, Ελλήνων τε και Φιλελλήνων».

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνου και η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβερνήσεως Υπουργό κ. Μάκη Βορίδη, ενώ η υψίφωνος κα Vivian Douglas απέδωσε το μοιρολόι «Να ζει το Μεσολόγγι», με τη συνοδεία της χορωδίας του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, υπό την διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα.

Κατά την τάξη του εορτασμού, το απόγευμα της Κυριακής, η Ιερά Εικόνα της Εξόδου και ο Σταυρός Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ θα επιστρέψουν με λιτανευτική πομπή στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, όπου φυλάσσονται.

 

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ  https://photos.app.goo.gl/nw8uBsnD2QdCmkks5

 

ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ

Με πατριωτική υπερηφάνεια και εκκλησιαστική κατάνυξη η Ιερά Πόλις του Μεσολογγίου τιμά την 196η Επέτειο της Εξόδουτης Ηρωικής Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων.

Το Σάββατο το πρωί μεταφέρθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, με λιτανευτική πομπή από το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης, η Εικόνα της Εξόδου και ο Σταυρός Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ. Στην πομπή συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος, ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνος Λύρος, η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κα Μαρία Σαλμά, οι στρατιωτικές και πολιτικές αρχές της Ιεράς Πόλεως και της ευρύτερης περιοχής και πλήθος κόσμου.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Τοποτηρητής κ. Ιερόθεος μετέβη στο μνημείο του Ελβετού Φιλέλληνα Ιωάννη – Ιακώβου Μάγερ και τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση, παρουσία των εκπροσώπων των αρχών της Ιεράς Πόλεως, οι οποίοι κατέθεσαν στεφάνια.

Κατόπιν στο σημείο που ανατινάχθηκε ο Επίσκοπος Ρωγών, στον ανεμόμυλο, δίπλα από το λιμάνι έγιναν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του. Το άγαλμα αποτελούσε έμπνευση του μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά και υλοποιήθηκε από ομάδα πνευματικών του παιδιών.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση και κατά τον σύντομο χαιρετισμό του εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία τόσων φιλελλήνων οι οποίοι εξακολουθούν να αγαπούν την Ελλάδα.

Αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που έπαιξε ο Επίσκοπος Ρωγών Ιωσήφ στην πολιορκία και την Έξοδο του Μεσολογγίου, ως απεσταλμένος του Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Άρτης Πορφυρίου, ο οποίος βρισκόταν στην Γ’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου. Χαρακτήρισε τον Ρωγών Ιωσήφ παλληκάρι του Χριστού και της Ρωμηοσύνης, που πρωτοστάτησε σε όλα τα γεγονότα που προηγήθηκαν της Εξόδου και προήδρευσε στην συνέλευση των Μεσολογγιτών που αποφάσισε και οργάνωσε την Έξοδο.

Επίσης ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου αναφέρθηκε στον μακαριστό Μητροπολίτη Κοσμά, ο οποίος συνέλαβε την ιδέα και πρωτοστάτησε στην υλοποίησή της.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του τόνισε ότι στον Ιωσήφ Ρωγών, όπως και στον Πορφύριο βλέπουμε την προσφορά της ορθοδόξου Εκκλησίας στην πατρίδα και την ελευθερία. Η συγκρότηση του ελληνικού κράτους δεν μας δόθηκε ως χάρισμα, αλλά την πήραμε με το αίμα όσων αγωνίσθηκαν. Τιμή, λοιπόν, στον Ιωσήφ, στον Πορφύριο και στην Εκκλησία, αλλά και ανάμνηση ευγνωμοσύνης στον μακαριστό Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά.

Κατόπιν ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου μετέβη στο τόπο θανάτου του Λόρδου Βύρωνος και τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση, παρουσία των εκπροσώπων των αρχών της περιοχής, οι οποίοι κατέθεσαν στεφάνια.

Το απόγευμα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος τελέσθηκε η ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου.

Ακολούθησε η λιτανευτική πομπή, με επικεφαλής την Εικόνα της Εξόδου και τον Σταυρό ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ από τον Ιερό Ναό στον Κήπο των Ηρώων. Στην ιερά λιτανεία συμμετείχε ο Σεβασμιώτατος, ο ιερός κλήρος και οι αρχές του τόπου, ενώ προηγήθηκαν μαθητικές αντιπροσωπίες των Σχολείων της Ιεράς Πόλεως, μέλη πολιτιστικών συλλόγων και φιλαρμονικές από όλη την Ελλάδα, καθώς και τιμητικά αγήματα των τριών Σωμάτων του Ελληνικού Στρατού.

Στον Κήπο των Ηρώων, ενώπιον του Τύμβου, όπου φυλάσσονται τα οστά των Πεσόντων της Εξόδου, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους της Ελληνικής Κυβερνήσεως, της Βουλής των Ελλήνων, της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Ελλάδα ως τιμώμενης χώρας, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Δικαστικού Σώματος, της Ακαδημίας Αθηνών, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμαρχο Καλαμάτας, ως τιμώμενο αδελφοποιημένο Δήμο και τον Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Δήμαρχο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνο Λύρο.

Τέλος, σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα έγινε η αναπαράσταση της ανατίναξης της πυριτιδαποθήκης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη, με τη συμμετοχή των χορωδιών του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και μαθητών Σχολείων του Μεσολογγίου, υπό την διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα.

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ https://photos.app.goo.gl/eRWG4hDpRYNXAQC89

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο