Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης πρώην Κίτρους Γέροντας Αγαθόνικος- Την Τετάρτη η Εξόδιος Ακολουθία – ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ 4Ε

Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεσθεί την Τετάρτη 12 Ιουνίου στις 11 το πρωί στον Ι.Ν. Αναλήψεως του Κυρίου στην Κατερίνη. Η 4Ε θα την μεταδόσει σε ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ.
Άλλωστε η 4Ε θα μεταδόσει σε ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ και το πρωί την Θεία Λειτουργία
Η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος με θλίψη αλλά και Αναστάσιμη ελπίδα αναγγέλλει την προς Κύριον εκδημία του μακαριστού ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ πρώην ΚΙΤΡΟΥΣ
κυρού ΑΓΑΘΟΝΙΚΟΥ (ΦΑΤΟΥΡΟΥ).
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Γέροντας Αγαθόνικος, έπειτα από πολυετή ασθένεια, άφησε ειρηνικά την τελευταία πνοή του, σε ηλικία 87 ετών, το πρωί της Δευτέρας 10 Ιουνίου 2024, νοσηλευόμενος κατ’ οίκον στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Κατερίνης.
Το σκήνωμα από τις 5 το απόγευμα της Δευτέρας θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Θείας Αναλήψεως Κατερίνης.
Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί την Τετάρτη 12 Ιουνίου, ώρα 11:00.. Το πρωί της Τρίτης και της Τετάρτης, θα τελεσθούν ΄Ορθρος και Αρχιερατική Θ. Λειτουργία.
Οι καμπάνες των Ιερών Ναών, των Ιερών Μονών και Εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων θα κτυπούν πένθιμα κατά την ώρα της νεκρώσιμης ακολουθίας.
Ο ενταφιασμός θα γίνει στο Κοιμητήριο Αγίου Λαζάρου Κατερίνης, έπειτα από επιθυμία του μεταστάντος Ιεράρχου.
Στον μακαριστό Γέροντα Αγαθόνικο θα αποδοθούν τιμές εν ενεργεία Μητροπολίτη.
Αντί στεφάνων θα κατατεθούν προαιρετικώς εισφορές υπέρ του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Κατερίνης.
Τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως την ημέρα της Νεκρώσιμης Ακολουθίας θα παραμείνουν κλειστά.
Θα τελεστεί σαρανταλείτουργο στον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου. Καθημερινά, μετά τη Θ. Λειτουργία, θα τελείται τρισάγιο επί του τάφου.
Β Ι Ο Γ Ρ Α Φ Ι Κ Ο
Μητροπολίτου πρώην Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος
κυρού Α Γ Α Θ Ο Ν Ι Κ Ο Υ
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης καί Πλαταμώνος ΑΓΑΘΟΝΙΚΟΣ (κατά κόσμον Γεώργιος Φατούρος), γεννήθηκε το 1937 στο Αίγιο. Υπήρξε πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εργάσθηκε στο Βιβλιοπωλείο της Αδελφότητας Θεολόγων «Η Ζωή», οπότε και συνδέθηκε πνευματικά με τον μετέπειτα Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών Διονύσιο. Το 1960 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ Μετεώρων, χειροτονήθηκε Διάκονος και διορίσθηκε Ιεροκήρυκας. Το έτος 1964 μετατέθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως. Εκεί χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη απο τον Μητροπολίτη Ευστάθιο.
Το έτος 1968 αποσπάσθηκε ως καθηγητής στο Ανώτερο Ιερατικό Φροντιστήριο της Ιεράς Νήσου Τήνου. Από το 1971 έως το 1974 διορίστηκε πρώτος Διευθυντής της Ιερατικής αυτής Σχολής.
Το έτος 1974 μετατέθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ως Ιεροκήρυκας και Διευθυντής του Γραφείου Νεότητας και Ιεροκηρύκων, τομείς στους οποίους επέδειξε ζωηρό ενδιαφέρον. Συγχρόνως, είχε την πνευματική ευθύνη των φοιτητών στη Φοιτητική Εστία Πατησίων, ενώ διετέλεσε και Αντιπρόεδρος του Ορφανοτροφείου «Άγιος Ανδρέας» Νέας Σμύρνης, Ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Με εντολή του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ μετέβη στο Ιράκ, υπηρετώντας την εκεί Ελληνική παροικία ως Εφημέριος και Πνευματικός.
Το 1985 εκλέχθηκε Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, όπου αρχιεράτευσε επί 28 χρόνια. Επιτέλεσε πλούσιο πνευματικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο. Από την πρώτη ημέρα της παρουσίας του στην Πιερία, εργάστηκε γιά την ολοκλήρωση των εργασιών αγιογραφήσεως, εξοπλισμού και ευπρεπισμού του Ιερού Καθεδρικού Ναού Θείας Αναλήψεως Κατερίνης και πολλών Ενοριακών Ιερών Ναών, Μονών και Παρεκκλησίων.
Επέδειξε ιδιαίτερη μέριμνα γιά τη φύλαξη και προστασία των δωρηθέντων πρός την Ιερά Μητρόπολη βιβλίων του προκατόχου του αειμνήστου Μητροπολίτου Βαρνάβα. Έτσι, το 1985 ίδρυσε τη Βαρνάβεια Βιβλιοθήκη την οποία εγκαινίασε το 1995, στο δεκαετές μνημόσυνο του Προκατόχου του, προσφέροντας και τα προσωπικά του βιβλία.
Χειροτόνησε 100 κληρικούς, φροντίζοντας για την πνευματική και εκκλησιαστική κατάρτισή τους.
Επί των ημερών του ανεγέρθηκαν 27 Ναοί, ενώ εγκαινίασε 40. Με προτροπή του, ανεγέρθηκαν 32 Πνευματικά Κέντρα, τα οποία εξυπηρετούν τόσο τις ποιμαντικές, όσο και τις φιλανθρωπικές ανάγκες της Ιεράς Μητροπόλεως. Προέστη στην εκ βάθρων ανακαίνιση του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ ίδρυσε τα Καθημερινά Συσσίτια. Επί Αρχιερατείας του ιδρύθηκε και το Κατάστημα Δωρεάν Διανομής Ενδυμάτων και Υποδημάτων.
Υπήρξε ο αναβιωτής του Μοναχισμού στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, με την επαναλειτουργία παλαιών Ιερών Μονών και την ίδρυση νέων.
Το 2013 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος τον απάλλαξε των καθηκόντων του, εξαιτίας ανεπανόρθωτου κλονισμού της υγείας του.
Υπέμεινε καρτερικά και σιωπηρά τη δοκιμασία της πολυετούς ασθένειας απολαμβάνοντας τον σεβασμό και την τιμή προς το σεπτό πρόσωπό του, από τον διάδοχό του Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Γεώργιο, τους κληρικούς, τους τοπικούς άρχοντες και το ποίμνιό του.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....