Αντιδράσεις Τούρκων για τη δήλωση του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στη Θράκη

«Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στη Θράκη, που φαίνεται ότι δεν στόχευσε στις Βρυξέλλες αλλά σε εθνικιστικούς στόχους, χρειάζεται πλέον να μας προβληματίσει σοβαρά.

 

Η αφίσσα του ΚΙΕΦ δικαιώθηκε, παρά τις προσπάθειες της ελληνικής Πολιτείας και της Κοινωνίας, από δεκαετίες, να ενσωματώσει σύνολο τον θρακικό πληθυσμό στον ελληνικό και ευρωπαϊκό κορμό.

 

Έτσι το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με την τακτική της γείτονος να εμμένει στον Αναθεωρητισμό της, να διατηρεί το cassus belli και να εμπνέεται από μια «Γαλάζια Πατρίδα», επιβάλλει, χωρίς στρουθοκαμηλισμούς πια, να δούμε όλα τα θέματα της περιοχής μας εξ υπαρχής και από άλλη οπτική γωνία. Και όπως είπε ο ποιητής (Μανώλης Αναγνωστάκης) «…και όχι αυταπάτες προπαντός»!

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

 

********

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Millet Bati Thrakya Tuklerinin Gazetesi

 

Dedeağaç Mitropolitinden Türk Azınlığa aba altından sopa:

Bakış açımız değişmeli

 

 

13 Haziran 2024

Millet Bati Thrakya Tuklerinin Gazetesi

 

 

Seçim sonuçlarının ardından kilise menşeli yapılan açıklamalar, Yunanistan’da azınlık politikalarına dair endişeleri artırdı.

 

Avrupa Parlamentosu 2024 seçimlerinden sonra Türk Azınlığın kurduğu Dostluk Eşitlik Barış DEB Partisi’nin elde ettiği başarı, Yunanistan’ın çeşitli kesimlerinde yankı uyandırdı. Dedeağaç Mitropoliti Anthimos, (DEB) Partisi’nin bu başarısının Yunanistan için tehlikeli olduğunu belirterek, bölgedeki Azınlığın yeterince entegre edilemediğini ve bu nedenle onlara yönelik bakış açısının değişmesi gerektiğini söyleyerek artık entegre etmenin ötesine geçecek politikalara ihtiyaç duyulduğunu ima ederek aba altından sopa gösterdi.

 

Mitropolit Anthimos’un bu açıklamaları, Yunanistan’ın özellikle milli konular ve (Türk, Makedon vs.) azınlık siyaseti üzerindeki tutumunu gözler önüne sermektedir. Yunan kilisesi liderleri, özellikle başpiskopos ve mitropolitler, zaman zaman Türk ve İslam karşıtı açıklamalarıyla dikkat çekmektedir. Bu tür açıklamalar, Türk azınlığı hedef göstererek onları tehdit etmekte ve kamu düzeni, bölge ve dünya barışını tehlikeye atmaktadır.

 

 

Mitropolit’in daha önce İslam ve Peygamberini hedef alan nefret içerikli açıklamaları, tüm İslam dünyasının tepkisini çekmişti. Bu tür söylemler, dini ve etnik gerilimleri körüklemekte ve toplumsal barışa zarar vermektedir. İnsan haklarına saygı, her birey ve kurumun temel sorumluluğudur ve bu hakların korunması, toplumsal huzurun sağlanması için elzemdir.

 

 

Yunanistan’daki azınlıkların entegrasyonunu destekleyecek ve ötekileştirmeyi önleyecek politikaların geliştirilmesi, hem ülkenin iç huzuru hem de uluslararası barış açısından büyük önem taşımaktadır. Bu noktada Avrupa Parlamentosu seçimlerinin sonuçları milli tehdit olarak görülmektense tüm taraflar için bir dönüm noktası olarak görülmelidir.

Έμμεση προειδοποίηση απο τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως:

Πρέπει να αλλάξει η οπτική μας.

 

13 Ιουνίου 2024

Μιλλέτ Εφημερίδα Τούρκων Δυτ. Θράκης

 

 

 

 

Οι δηλώσεις που έγιναν από την Εκκλησία, μετά από τα αποτελέσματα των εκλογών, αύξησε τις ανησυχίες ως προς την μειονοτική πολιτική στην Ελλάδα.

 

Αίσθηση δημιούργησε σε διάφορες κοινωνικές ομάδες στην Ελλάδα, η επιτυχία του κόμματος ΚΙΕΦ, που ίδρυσε η τουρκική μειονότητα, μετά τις Ευρωεκλογές 2024.

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, εμμέσως προειδοποίησε υπονοώντας, ότι η επιτυχία του ΚΙΕΦ, είναι επικίνδυνη για την Ελλάδα και ότι δεν ενσωματώθηκε αρκετά η μειονότητα στην περιοχή, τονίζοντας ότι για αυτό το λόγο πρέπει να αλλάξει η οπτική απέναντι σε αυτή και ότι πρέπει να αναπτυχθούν πολιτικές που θα ξεπεράσουν τις πολιτικές τις ενσωμάτωσης.

 

 

 

Οι δηλώσεις αυτές του Μητροπολίτη Άνθιμου, αποκαλύπτει την γραμμή της Ελλάδας, ειδικό-τερα στα εθνικά θέματα και στα μειονοτικά (Τούρκοι, Μακεδόνες κλπ). Οι αρχηγοί της Ελ-λαδικής Εκκλησίας, ειδικότερα ο Αρχιεπίσκοπος και Μητροπολίτες, τραβάνε την προσοχή, κατά καιρούς,  με τις δηλώσεις κατά των Τούρκων και του Ισλάμ. Τέτοιου είδους δηλώσεις, έχουν ως στόχο την Τουρκική μειονότητα και απειλώντας την, θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια /τοπική  ειρήνη και τη δημοσία ασφάλεια.

 

 

 

Ο Μητροπολίτης προκάλεσε την αντίδραση του Ισλαμικού κόσμου, σχετικά με δηλώσεις μίσους, στοχοποιώντας τον Προφήτη και το Ισλάμ, που είχε κάνει στο παρελθόν. Τέτοιου είδους ρητο-ρική, υποσκάπτει θρησκευτικές και εθνικές εν-τάσεις και ζημιώνει την κοινωνική ειρήνη. Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι βασική υποχρέωση κάθε ατόμου και θεσμού και η προστασία αυτών, είναι σημαντική για την εξασφάλισης την κοινωνικής γαλήνης.

Η ανάπτυξη πολιτικών που θα εμποδίσει την αποξένωση και που θα στηρίζει την ενσωμά-τωση των μειονοτήτων στην Ελλάδα, έχει με-γάλη σημασία για την διεθνή ειρήνη και για την εσωτερική γαλήνη της Χώρας. Στο σημείο αυτό, τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, να ερμη-νευθούν ως σημείο καμπής για όλες τις πλευρές και όχι ως εθνική απειλή.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....