22 Μαρτίου 1821 : Οι επαναστάτες μπαίνουν στην Πάτρα

22 Μαρτίου 1821. Οι επαναστάτες μπαίνουν στην Πάτρα. Ο Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος και ο Ανδρέας Λόντος υψώνουν επαναστατική σημαία ήταν κόκκινη με μαύρο σταυρό στη μέση. Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός κατασκευάζει ξύλινο σταυρό, τον οποίο τοποθετεί στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου. Στο σταυρό αυτό ορκίζονται οι επαναστάτες.

 

Η εξέγερση στα Καλάβρυτα προκαλεί την μήνη των τούρκων της Πάτρας αφού ασφάλισαν τις οικογένειες τους στο κάστρο της πόλης, με την βοήθεια 120 ανδρών της φρουράς του θανατώνουν άδικα αρχικά έναν ρακοπώλη και στην συνέχεια ξέκαναν να πυρπολούν καταστήματα και σπίτια Ελλήνων. Οι πολλοί επτανήσιοι που βρισκόντουσαν στην πόλη, κινούνται ένοπλοι και συγκρούονται στην συνοικία Τάσι με τους τούρκους . από εκεί υποχωρούν στην συνοικία του Αγίου Γεωργίου όπου ταμπουρώνονται. Οι ξένοι διπλωμάτες έντρομοι εγκαταλείπου την πόλη. Παράλληλα οι Έλληνες οπλίτες φροντίζουν να αδειάσουν συντονισμένα την πόλη από τα γυναικόπαιδα με τρόπο που να νομίζουν οι τούρκοι ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα οπλισμένων ανδρών. Τα γυναικόπαιδα εγκαταλείπουν την πόλη με πλοία. Το σχέδιο εκκένωσης σχεδιάστηκε από τον οπλαρχηγό Παναγιώτη Καρατζά και τους Επτανήσιους Βαγγέλη Λιβαδά, (έμπορο), Νικόλαο Γερακάρη. Η επόμενη μέρα βρίσκει τους τούρκους ταμπουρωμένους στο κάστρο και παράλληλα καταφθάνουν στην πόλη οι Έλληνες οπλαρχηγοί. Πρώτος εισήρθε στην πόλη ο Ανδρέας Λόντος με την κόκκινη σημαία και τον μαύρο σταυρό.

Κατέφθασαν στην Πάτρα οι πρόκριτοι με τις ομάδες τους ο Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος, ο Ανδρέας Λόντος, ο Μπενιζέλος Ρούφος, ο Ανδρέας Ζαΐμης, ο Σωτήριος Θεοχαρόπουλος, ο Επίσκοπος Κερνίτσης και Καλαβρύτων Προκόπιος και ο μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός Γ΄ επικεφαλής πολυάριθμων επαναστατών, περίπου 1.000, όπου και ο τελευταίος, στήνοντας έναν σταυρό στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου όρκισε τους παραπάνω αγωνιστές. Στο τέλος της τελετής εκείνης ακούσθηκαν οι ζητωκραυγές «Ελευθερία ή Θάνατος» καθώς «Και στην Πόλη να δώσει ο Θεός».

 

 

 

 

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....