23 Ιουνίου 1913: Οι ελληνικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τη Δοϊράνη

23 Ιουνίου 1913: Οι ελληνικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τη Δοϊράνη.  Η Δοϊράνη παρουσιάζει κάποια φυσικά μειονεκτήματα για ένα στρατό που αμύνεται τα οποία εν προκειμένω οι Βούλγαροι αντιμετώπισαν με προχώματα που ανήγειραν εσπευσμένα. Στρατηγικώς η Δοϊράνη ήταν μεγάλης σπουδαιότητας για τους Βουλγάρους.

Οι πληροφορίες του Ελληνικού Επιτελείου έλεγαν ότι ο εχθρός είχε οχυρώσει καλά την περιοχή.

Η στρατηγική κίνηση των Ελλήνων είχε σκοπό την κύκλωση της Δοϊράνης με τρεις φάλαγγες κι άρχισε 23η Ιουνίου 1913.

Η 3η μεραρχία συνάντησε τους Βούλγαρους και άνοιξε πυρ εναντίον τους. Στην αρχή το πυροβολικό των Βουλγάρων που κατείχε υψώματα νοτίως της Δοϊράνης πέτυχε να ανακόψει την Ελληνική προέλαση. Γρήγορα όμως εξουδετερώθηκε αυτό τους το πλεονέκτημα.

Η 5η Ελληνική μεραρχία κατέφθασε στη γραμμή και επιτέθηκε με επιτυχία, το ίδιο έπραξε και η 10η μεραρχία. Οι Βούλγαροι μετά από πολύωρη και σφοδρότατη μάχη εκκένωσαν την περιοχή της Δοϊράνης.

Η 3η ελληνική μεραρχία κατέλαβε την πόλη το απόγευμα της 23ης ιουνίου του  1913. Πολλοί αιχμάλωτοι, μεγάλες ποσότητες εφοδίων και 12 τηλεβόλα έπεσαν στα χέρια των Ελλήνων. Οι Βουλγαρικές απώλειες ήταν μεγάλες. Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος εγκατέστησε στην πόλη το αρχηγείο του.

Στο σιδηροδρομικό σταθμό Δοϊράνης οι Βούλγαροι είχαν εγκαταλείψει εκατοντάδες τόνους γαλέτας, ζάχαρης, τσαγιού, αλεύρων και άλλων προμηθειών.

Αυτό σήμαινε ότι οι ηττημένοι Βούλγαροι πολεμιστές που τράπηκαν σε φυγή δυτικά προς τα όρη, σύντομα θα αντιμετώπιζαν την πείνα.

Όταν έπεσε η νύχτα, διακρίνονταν οι φωτιές από τα χωριά που πυρπολούσαν οι Βούλγαροι υποχωρώντας, αφήνοντας πίσω τους μόνο ερείπια.

 

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....