Δεκατέσσερα χρόνια από την εκδημία του Μακαριστού Αρχ. Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου

Σήμερα συμπληρώνονται δεκατέσσερα  χρόνια από την εκδημία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου. Αναμφισβήτητα ο Χριστόδουλος υπήρξε ένας σπάνιος ιεράρχης που είχε πολλές αρετές.

 

Ηταν 28 Απρίλη 1998, όταν ο  μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, κλήθηκε να αναλάβει το πηδάλιο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Έπειτα από πέντε χρόνια έντονων εκκλησιαστικών ζυμώσεων εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος. Διαδέχθηκε τον αείμνηστο Σεραφείμ Τίκα, τον μακροβιότερο Αρχιεπίσκοπο που επί 24 χρόνια διαποίμαινε την Εκκλησία της Ελλάδος.

Ο Χριστόδουλος ξάφνιασε με την εκλογή του. Άνοιξε την Εκκλησία στο λαό. Ήταν ένας μοντέρνος χαρισματικός ηγέτης, με άριστη επικοινωνιακή πολιτική που επί των ημερών του η τεχνολογία πέρασε την πόρτα της μητρόπολής του και η Εκκλησία μίλησε τη γλώσσα της νεολαίας.

Ο νεότερος ιεράρχης που ανέλαβε το πηδάλιο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Προκαθήμενος που τόλμησε να σπάσει το εκκλησιαστικά ταμπού και να καλέσει τους νέους να επιστρέψουν στους ναούς ακόμη και αν φορούν σκουλαρίκι, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 69 ετών στο σπίτι του στο Ψυχικό, σχεδόν δύο μήνες πριν συμπληρώσει δέκα χρόνια στον αρχιεπισκοπικό θρόνο.

 

Τι έκανε ο μακαριστός και έμεινε αξέχαστος; Με το που αναλαμβάνει επισκέπτεται όλα τα πανεπιστήμια και λύκεια των Αθηνών συναρπάζοντας τους νέους. Μιλά στη γλώσσα τους, χρησιμοποιώντας τον… κώδικά τους, συμμερίζεται τις αγωνίες τους, ενώ στην εκκλησιαστική ιστορία θα μείνει για πάντα η φράση του προς αυτούς: «Ελάτε στην εκκλησία όπως είστε με το τζιν και με το σκουλαρίκι. Ακουσα κάποιον από εσάς ότι ”με πάει”. Σας λέω λοιπόν κι εγώ ”σας πάω”». Συχνά οι λόγοι του προκαλούν έκπληξη, όπως η παρομοίωση της παγκοσμιοποίησης με «μηχανή του κιμά».

Τα πρώτα χρόνια της Αρχιεπισκοπικής του θητείας ήταν το πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων. Μιλούσε με τη γλώσσα του λαού χωρίς να διστάσει να χρησιμοποιήσει ακόμα και την αργκό για συμβουλεύσει τους νέους για να αποφύγουν τα ναρκωτικά, να κρίνει τις πολιτικές επιλογές που οδηγούν στην αύξηση της ανεργίας, της μοναξιά, τα ψυχολογικά προβλήματα.

«Χριστόδουλε σε πάμε» ήταν το σύνθημα που φώναζαν μαθητές και φοιτητές όταν τους επισκεπτόταν στο σχολείο. «Και εγώ σας πάω» τους απαντούσε λέγοντας τους ένα ανέκδοτο.

 

 

 

Ο μακαριστός Χριστόδουλος δεν δίστασε να κινητοποιήσει τον ελληνικό λαό, όταν η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη έθεσε θέμα κατάργησης του θρησκεύματος από τις αστυνομικές ταυτότητες και συγκέντρωσε εκατομμύρια υπογραφών. Υποδέχθηκε τον Πάπα Ιωάννη Παύλο στην Πνύκα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, κατά κόσμον Χρήστος Παρασκευαΐδης, γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1939. Και οι δύο γονείς του ήταν πρόσφυγες από την Αδριανούπολη, ενώ σε ηλικία 2 ετών μετακομίζει με την οικογένειά του στην Αθήνα. Υπήρξε άριστος στα γράμματα, οραματιστής για την Εκκλησία και την πατρίδα του. Αν και ο πατέρας του ήθελε να κάνει τον γιο του πανεπιστημιακό, εκείνος δεν απομακρυνόταν από τον πόθο που ρίζωνε μέσα του για την Εκκλησία. Απόφοιτος του Λεόντειου Λυκείου Αθηνών, το 1962 ο Χριστόδουλος ολοκληρώνει επιτυχώς τις σπουδές του στη Νομική και εγγράφεται στη Θεολογική Σχολή.

 

Η τελετή ενθρόνισής του γίνεται στις 9 Μαΐου στον Καθεδρικό Ναό. Ως Προκαθήμενος πλέον της Εκκλησίας της Ελλάδος ανέπτυξε  ένα έργο πρωτοφανές.

 

Προκάλεσε αίσθηση στην κοινή γνώμη, από την πρώτη στιγμή που άρχισε να διαβάζει τον «επιβατήριο» λόγο του στον κατάμεστο μητροπολιτικό ναό Αθηνών.

 

 

Πάλεψε με την ασθένειά του ακι επιναι γνωστή η περιπέπετεια στις ΗΠΑ αλλά και εδώ έπιτα όταν γύρισε . ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ!

 

 

 

 

 

η τελευταία τηλεοπτική εμφάνιση

 

 

λαοσύναξη

 

 

για την Μακεδονία

 

η Εξόδιος

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....