«24 Εικόνες για την Επανάσταση του ’21: Μακρυγιάννης & Ζωγράφος»

Είκοσι τέσσερις εικόνες που συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να μας μιλούν για τα ιστορικά γεγονότα της Επανάστασης του ’21, περιλαμβάνονται στο βιβλίο της Μαρίζας Ντεκάστρο με τίτλο «24 Εικόνες για την Επανάσταση του ’21: Μακρυγιάννης & Ζωγράφος» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κάπον».

Πολεμιστές, κάστρα, βουνά, ποτάμια, καράβια, νησιά και λιμάνια. Εικόνες που εξιστορούν γεγονότα που σημάδεψαν τον αγώνα των Ελλήνων και φιλοτεχνήθηκαν από τον Δημήτριο Ζωγράφο κατά παραγγελία του Στρατηγού Ιωάννη Μακρυγιάννη, με στόχο να μην ξεχαστούν όλα όσα συνέβησαν το ηρωικό ’21 για την απελευθέρωση του Έθνους.

Αντιγραφές της εικονογραφημένης αυτής εξιστόρησης χαρίστηκαν από τον Μακρυγιάννη στον Όθωνα, όπως και σε διπλωματικούς εκπροσώπους αρκετών χωρών της Ευρώπης.

Οι είκοσι τέσσερις ακουαρέλες ανήκουν στη συλλογή της Γενναδείου βιβλιοθήκης, με τον ίδιο τον Μακρυγιάννη να τις χαρακτηρίσει «κάδρα» του αγώνα και του ηρωισμού των Ελλήνων.

Μέσα από το βιβλίο η Ντεκάστρο, πέρα από τις σημαντικές πληροφορίες που προσφέρει και οι οποίες «συντροφεύουν» τις φωτογραφίες, αναδεικνύει την συντροφική σχέση και το δέσιμο των αγωνιστών του ’21, αλλά και τη σημασία της λαϊκής τέχνης στη διάσωση της ιστορικής αλήθειας.

Ταυτόχρονα η έμπειρη παιδαγωγός και κριτικός παιδικής λογοτεχνίας μεταφέρει το δύσκολο λόγο του Μακρυγιάννη με τρόπο απλό και κατανοητό, συσχετίζοντας αριστοτεχνικά την ιστορική πραγματικότητα του Στρατηγού με τις εικόνες του ζωγράφου του.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....