Το θαύμα του Αγίου Χαραλάμπους στα Φιλιατρά

“Το θαύμα είναι ένα γεγονός που συμβαίνει εκτάκτως μέσα στον αισθητό και ορατό μας κόσμο,για να μας δείξει πως εκτός από την μάταιη καθημερινότητα μας, υπάρχει και μιά
“γωνιά” που λέγεται αιωνιότητα.
Κάποιες φορές το θαύμα θα συμβεί εκεί και όχι κάπου αλλού ή στον τάδε και όχι σε κάποιον άλλον για λόγους που ο Θεός γνωρίζει και σίγουρα για κάποιο μεγάλο πνευματικό όφελος. Το θαύμα προσεγγίζεται με την πίστη και
παρ’ όλο που γίνεται αισθητό με τα κοσμικά δεδομένα,δεν μπορεί να εξηγηθεί από αυτά.
10 Φεβρουαρίου εορτάζουμε τον Αγ. Χαράλαμπο πολιούχο αρκετών πόλεων μεταξύ αυτών και των Φιλιατρών Μεσσηνίας. Εκεί,στα χρόνια της Κατοχής μετά από σαμποτάζ ανταρτών στην περιοχή, το Γερμανικό Στρατηγείο Τρίπολης θα διατάξει τον διοικητή των Φιλιατρών Κοντάου, να προβεί σε αντίποινα. Εκτελέσεις, αποστολή αιχμαλώτων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και εμπρησμό της πόλης. Ο Κοντάου δίνει εντολή για εκτέλεση της διαταγής στις 06:00 και πάει για ύπνο.
Προηγουμένως ο ιερέας π.Θεόδωρος
από τα Φιλιατρά, μάταια θα ζητήσει αναστολή της εκτέλεσης και θα προσφύγει στο ποίμνιό του να προσευχηθούν θερμά τη νύχτα,(η σημαντικότητα της ομαδικής προσευχής), στον Αγ. Χαράλαμπο. Ο ύπνος του διοικητή Κοντάου θα ταραχτεί από ένα όνειρο.
Ένας σεβάσμιος και πράος Ορθόδοξος γέροντας ενδεδυμένος με την ιερατική του στολή,θα του ζητήσει να μην προχωρήσει την διαταγή του Στρατηγείου και τον διαβεβαιώνει ότι ούτε αυτός ούτε η φρουρά του θα έχουν συνέπειες.
Ο Κοντάου ξυπνάει για λίγο και ως Γερμανός και Προτεστάντης δεν θα δώσει σημασία και θα συνεχίσει τον ύπνο του. Άλλες δύο φορές θα ταράξει ο Άγιος τον ύπνο του και την τελευταία φορά θα του πει αυστηρά: Πρόσεχε!
Η υπόλοιπη νύχτα του Κοντάου θα περάσει με εφιάλτες.
Το πρωί αφού έχει προηγηθεί συνομιλία με τον Στρατηγό στην Τρίπολη και έχει ανασταλεί η εκτέλεση της διαταγής, ο Κοντάου θα ζητήσει να επισκεφθεί τους ναούς της πόλης. Εκεί μπροστά στην εικόνα του Αγ.Χαράλαμπου θα αναγνωρίσει αυτόν που του μιλούσε όλο το βράδυ. Πέφτει στα γόνατα, τον προσκυνά και προσεύχεται. Αν και στο απάνθρωπο και σκληρό Γ’ Ράιχ δεν χωρούν πειραματισμοί και εικασίες,τα Φιλιατρά μόλις έχουν σωθεί.
Μετά το τέλος του πολέμου η φρουρά των Φιλιατρών και ο Κοντάου θα επιστρέψουν ανέπαφοι στην πατρίδα τους.Ο Κοντάου επισκέφτηκε με την σύζυγό του αρκετές φορές τα Φιλιατρά στην εορτή του Αγίου και λέγεται πως αυτός και η οικογένεια του μεταστράφηκαν στην Ορθοδοξία.
Χρόνια πολλά σε όποιον από
ΧΑΡΑ-ΛΑΜΠΕΙ” .
ανέβηκε στο προφιλ facebook του π. Εμμανουήλ από το Πολύκαστρο

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....