Ελληνικά για νήπια σε βιβλιοθήκες της Μελβούρνης

Μετά από διακοπή αρκετών μηνών κυρίως εξαιτίας της πανδημίας και των μέτρων για τον περιορισμό της, ξεκίνησε και πάλι από τα τέλη Ιανουαρίου το πρόγραμμα «Greek Story Times», μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης.

To «Greek Story Times» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που λαμβάνει χώρα σε διάφορες βιβλιοθήκες σε δήμους της Μελβούρνης.

 

Εκεί επαγγελματίες εκπαιδευτικοί, παιδαγωγοί αλλά και απλοί εθελοντές με εμπειρία σε παιδαγωγικά προγράμματα, κάνουν αναγνώσεις παιδικών βιβλίων και κειμένων στα Ελληνικά.

Επιπλέον, το πρόγραμμα περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως παιχνίδια και καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Το πρόγραμμα πρωτοξεκίνησε το 2019 και παρά την αρχική του επιτυχία, το 2020 και το 2021 εξαιτίας της πανδημίας προχώρησε με πιο αργούς ρυθμούς και μικρότερη συμμετοχή.

 

Greek Story Time.

 

Πώς ξεκίνησε και τι σκοπεύει;

Ξεκίνησε με πρωτοβουλία δύο ομογενών μητέρων, της Εύας Διαμαντή και της Βάσως Ζάγκαλη.

Η κ. Ζάγκαλη μας ενημέρωσε ότι κάθε Δευτέρα οι δυο τους έπαιρναν το αυτοκίνητο με τα νήπια παιδιά τους και πήγαιναν στην βιβλιοθήκη του Oakleigh για να πάρουν μέρος σε ένα παρόμοιο πρόγραμμα που λειτουργούσε στην τοπική βιβλιοθήκη.

Ωστόσο, εκείνο το πρόγραμμα ήταν ήδη σε παρακμή, η ποιότητά του είχε υποχωρήσει την στιγμή που πάρα πολλές οικογένειες επιθυμούσαν να συμμετάσχουν.

Έτσι γεννήθηκε η ιδέα: αρχικά να βελτιωθεί το πρόγραμμα ποιοτικά, να επεκταθεί σε περισσότερους δήμους και βιβλιοθήκες και να είναι προσβάσιμο σε όλο και περισσότερες οικογένειες.

Η Βάσω Ζάγκαλη τονίζει ότι η υπεράσπιση της ποιότητας του προγράμματος είναι σημαντική και αποτελεί το βασικό συστατικό στην επιτυχία του.

 

Greek Story Time.

 

 

Η προσπάθεια συνεχίζεται για να επεκταθεί το πρόγραμμα σε άλλες βιβλιοθήκες, να ενημερωθούν περισσότεροι γονείς για το πρόγραμμα, να το υποστηρίξουν και να συνεργαστούν με τα τοπικά δημοτικά συμβούλια.

Τα παιδιά μαθαίνουν για τα οφέλη της πολυγλωσσίας, τα παιδιά λύνουν πιο εύκολα τα προβλήματα στο σχολείο και ίσως μετέπειτα στην ζωή τους, είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν υποφέρουν από την Νόσο Αλτσχάιμερ και από άνοια, γίνονται πιο αφοσιωμένοι προς το γενικό καλό πολίτες, τονώνεται η λειτουργία του εγκεφάλου τους.

 

Greek Story Times: Libraries around Melbourne offer Greek language stories to kids.

Πού θα βρείτε το Πρόγραμμα Greek Story Time;

Φέτος, στο πρόγραμμα συμμετέχουν εφτά δήμοι και τουλάχιστον εφτά βιβλιοθήκες.

– O Δήμος Yarra, και η βιβλιοθήκη του στο Richmond (415 Church St), κάθε Τετάρτη στις 11 το πρωί.

Εκτός από την βιβλιοθήκη στο Richmond, στο πρόγραμμα συμμετέχουν και οι εξής δήμοι και βιβλιοθήκες:

– Ο Δήμος Monash και η βιβλιοθήκη στο Oakleigh (148 Drummond St,) κάθε Δευτέρα στις 10 και μισή το πρωί στην διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

– Ο Δήμος Whitehorse-Manningham και η βιβλιοθήκη στο Doncaster (MC Square 687 Doncaster Road), κάθε δεύτερη Τρίτη του μηνός στις 11 το πρωί.

– Ο Δήμος Whittlesea και η βιβλιοθήκη στο Lalor (2A May Rd), αναγνώσεις παιδικών βιβλίων στα Ελληνικά έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες Τρίτες στις 10 και μισή το πρωί: 15 Φεβρουαρίου, 15 Μαρτίου, 12 Απριλίου, 10 Μαΐου και 7 Ιουνίου.

– Ο Δήμος Darebin και η βιβλιοθήκη στο Preston, θα πραγματοποιηθούν αναγνώσεις παιδικών βιβλίων στα ελληνικά μέσω Ζοοm τις εξής Πέμπτες στις 10:15 το πρωί: 17 Φεβρουαρίου, 17 Μαρτίου και 14 Απριλίου.

– Ο Δήμος Moreland και η βιβλιοθήκη στο Coburg (Victoria St & Louisa St), θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις.

– O Δήμος Boroondara διοργανώνει αναγνώσεις ελληνικών παιδικών βιβλίων μέσω Zoom την Δευτέρα 7 Μαρτίου στις 11 το πρωί.

 

πηγη (ακούστε το podcast) 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....