Διαλέξεις για σημαντικούς λογοτέχνες της Πόλης

«Τόποι και Πρόσωπα της Πόλης»

Γ΄Κύκλος διαδικτυακών διαλέξεων

Ιανουάριος – Ιούνιος 2022

8 Φεβρουαρίου 2022

Έλλη Μέλλη – Η εικαστική ποίηση του Αλέξανδρου Μπάρα

Μαρία Χαρισιάδου – Δημήτρης Κ. Παπακωνσταντίνου (1915-1990). Το Ρήγμα, Σκιαμαχία και άλλα θαυμαστά

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δράσεων και της προβολής της ιστορικής Συλλογής Σακκουλίδη, η οποία στεγάζεται στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης της καθ’ Ημάς Ανατολής συνεχίζει τον β΄κύκλο διαδικτυακών διαλέξεων υπό τον τίτλο «Τόποι και Πρόσωπα της Πόλης» για την πρόσφατη ιστορία του Ελληνισμού της Πόλης.

Ακαδημαϊκός συντονισμός προγράμματος:

Ευαγγελία Αχλάδη, Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης Σισμανογλείου Μεγάρου

Σάββας Τσιλένης, Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης της Καθ’ Ημάς Ανατολής.

Έλλη Μέλη

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε ζωγραφική και γραφιστική στη Σχολή Δοξιάδη, στην Αθήνα, καθώς και στην École des Arts Décoratifs et du Bâtiment, στη Grenoble, Γαλλία. Έχει κάνει δεκαπέντε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στη Γαλλία. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές και θεματικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και σε ανοικτά εργαστήρια ζωγραφικής. Από το 1998 διδάσκει ζωγραφική στο Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών, έχοντας αναλάβει τον ετήσιο κύκλο μαθημάτων ζωγραφικής του Συλλόγου για ενήλικες και παιδιά. Έργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Βιογραφικό της περιλαμβάνεται στο Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών, των Εκδόσεων Μέλισσα. Είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας. Για τη ζωγραφική της έχουν γράψει Ντιάνα Αντωνακάτου, ζωγράφος-συγγραφέας- κριτικός τέχνης. Γιώργος Κόρδης, ζωγράφος-αγιογράφος-συγγραφέας. Δώρα Μαρκάτου, ιστορικός Τέχνης. Αθανάσιος Παππάς, Ιστορικός-κριτικός τέχνης. Ντόρα Ηλιοπούλου Ρογκάν, Ιστορικός-κριτικός τέχνης. Νίκος Τσούκας, μελετητής τέχνης. Είναι μέλος της Εταιρίας Μελέτης της καθ’ ημάς Ανατολής και μόνιμος συνεργάτης στο περιοδικό λόγου και τέχνης “Κινστέρνα”. Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές: “Tου έρωτα της σιωπής της μοναξιάς”, εκδόσεις “Δωδώνη”, Αθήνα, 1994, “terra sigillata”, εκδόσεις “Εταιρεία Μελέτης της καθ’ ημάς Ανατολής”, Αθήνα, 2005. Για την ποίησή της έχουν γράψει: Αδαμάντιος Ανεστίδης: Η ζωγραφική ποίηση της Ελλης Μέλη Πρώτη ανάγνωση. Δώρημα στον καθηγητή Βασίλειο Ν. Αναγνωστόπουλο, Ντιάνα Αντωνακάτου: Μέσα από την ποίηση της Ελλης Μέλη. Κριτικό προλόγισμα “του έρωτα της σιωπής της μοναξιάς”. Χαράλαμπος Βάιος: Ανθολογία Κωνσταντινουπολιτών ποιητών του εικοστού αιώνα. Κριτική παρουσίαση. Το 2008 παρουσίασε ποίησή της στο διεθνές φεστιβάλ ποίησης “Siir Istanbul” στην Κωνσταντινούπολη. Το 2015 παρουσίασε ποίησή της στη Σμύρνη στο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας Uluslararası Izmir Edebiyat Festivalı.

Μαρία Χαρισιάδου

Η Μαρία Χαρισιαδου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1955. Αποφοίτησε απο το Ζάππειο Λύκειο και στην Αθήνα φοίτησε στην Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ. Εκτός από τις άλλες επαγγελματικές της δραστηριότητες ασχολήθηκε επί σειρά ετών με την λογοτεχνική μετάφραση από τα τουρκικά και την εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας σε Έλληνες. Είναι μέλος της Εταιρίας Μελέτης της Καθ’ ημάς Ανατολής και συνεργάτης και μέλος της συντακτικής επιτροπής του λογοτεχνικού περιοδικού Κινστέρνα.

 

πηγη Φως Φαναρίου 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....