Τα Ονομαστήρια του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου Β’ και η Χειροτονία του Επισκόπου Νειλουπόλεως Νικόδημου

Πανηγυρική και λαμπρόμορφη ημέρα η 17η Φεβρουαρίου για την πόλη της Αλεξανδρείας, με τις καμπάνες να ηχούν χαρμόσυνα, αγγέλλοντας το ευφρόσυνο μήνυμα και σύσσωμο τον Ελληνισμό της μεγάλης αυτής πόλης να κατακλύζει από νωρίς το πρωί τον Κοινοτικό Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου για να ευχηθεί έτη πολλά στον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο τον Δεύτερο που ήγαγε τα ονομαστήρια του.

Ξεχωριστή μέρα όμως και σταθμός ζωής μεγάλος και καθοριστικός  και για τον εψηφισμένο Επίσκοπο Νειλουπόλεως κ. Νικόδημο Τότκα που έλαβε  από τα χέρια του  Μακαριώτατου Πατριάρχη κατά την Αλεξανδρινή τάξη το εν Χριστό της Αρχιεροσύνης Φως.

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, συνλειτουργούντος με τα των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Δημητριάδος  Ιγνάτιο, Σιδηροκάστρου  Μακάριο (Εκκλησία Ελλάδος), Κρήνης Κύριλλο (Οικουμενικό Πατριαρχείο), Ερμουπόλεως Νικόλαο, Γουινέας Γεώργιο, Μέμφιδος  Νικόδημο, Πηλουσίου  Νάρκισσο, Καρθαγένης  Μελέτιο, Αξώμης  Δανιήλ και τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Νιτρίας Νικόδημο, Ταμιάθεως  Γερμανό και Νικοπόλεως Θεμιστοκλή. Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας υπό του Επισκόπου Κλάουντιο Λουράτι.

Έψαλε ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Ιωάννης Κούντριας και οι Αραβόφωνοι ιεροψάλτες κ.κ. Τόνυ Ατάλα και ο κ.Παΐσιος Μπισόι.

Την γιορτινή ημέρα  τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ. Αθανάσιος Κοτσίωνης, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας κ.κ. Ιωάννης Σιώκας και Ανδρέας Βαφειάδης και μέλη αυτής, ο Πλοίαρχος κ. Κώστας Βαρουξής που αποτελεί στην Αλεξάνδρεια τον σύνδεσμο μεταξύ του Ελληνικού και του Αιγυπτιακού Πολεμικού Ναυτικού, η Πλοίαρχος Υγειονομικού κα Αγγελική Μπάλτα, η πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου κα. Λιλίκα Θλιβίτου, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κα. Αλίκη Αντωνίου, και πλήθος εκπαιδευτικών από τα Ελληνικά Σχολεία της Αλεξανδρείας. Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Λεωνίδας Φοντριέ. Παρέστησαν επίσης ο καθηγητής της Πατριαρχικής Ιερατικής σχολής του “Αγίου Αθανασίου” κ. Γιώργος Τσιτσιμπίνης, ο πρώην Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Αλεξανδρείας κ. Βασίλειος  Φιλιππάτος, η κα. Αρλέτ Μόνσεφ Πρόεδρος του H.O.C. Στην χαρμόσυνη ημέρα παρέστει και πολυπληθής ομάδα πιστών από το Κάιρο υπό την οργάνωση και την συνοδεία του κ. Ζαχαρία Φούμελη Επιτρόπου του Ιερού Ναού της Παναγίας στην Ηλιούπολη.

Ξεχωριστή και ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσία της κας Ευτυχίας Τότκα, μητέρας του Επισκόπου Νειλουπόλεως, όπως και όλων των συγγενών και φίλων του, που ταξίδεψαν από τις Σέρρες γεμάτοι χαρά και αγάπη για να σταθούν στο πλευρό του ως ενεργειακοί παραστάτες την ημέρα της προσωπικής του μετάβασης στον τρίτον βαθμό της Ιερωσύνης.

Στον χειροτονητήριο λόγο του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος αναφέρθηκε ονομαστικά και ευχαρίστησε από καρδιάς όλους τους Αρχιερείς που τον εμπιστεύθηκαν, πίστεψαν σε αυτόν και στα όνειρά του και στάθηκαν αρωγοί του, φωτίζοντας με την ιδιαίτερη τους προσφορά την πορεία του μέχρι σήμερα.

Αναφέρθηκε επίσης με λόγια τρυφερά στην μητέρα του, την αγαπημένη του μητέρα όπως την χαρακτήρισε, λέγοντας κατασυγκινημένος ότι στάθηκε στο πλευρό του ως βράχος ασάλευτος στις αλλεπάλληλες του βίου του δυσκολίες.

Ιδιαίτερη όμως θέση στον λόγο του από τα βάθη της καρδιάς όπως ανέφερε επεφύλαξε για τον Μακαριώτατο Πατριάρχη εκφράζοντας την ατέρμονη ευγνωμοσύνη του προς το Σεπτό πρόσωπό του καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε «από την πρώτη στιγμή που με καλέσατε να υπηρετήσω στο Πατριαρχείο μας, στη Νότια Αφρική πρώτα και στην Αλεξάνδρεια κατόπιν, σταθήκατε δίπλα μου ως πραγματικός πατέρας. Δίπλα σας διδάχτηκα μαθήματα υψηλότατης εκπαίδευσης, θεωρητικής και πρακτικής Θεολογίας. Διδάχτηκα από το φωτεινό σας πρόσωπο, όχι με λόγια αλλά εν την πράξει, ότι ο διάκονος των Μυστηρίων του Θεού πρέπει πάντα να είναι χαρούμενος, πάντα ακούραστος, πάντα προσευχόμενος, πάντα οραματιζόμενος και πάντα αισιόδοξος»

Στον νουθετήριο λόγο του  ο Πατριάρχης κοιτώντας τον με βλέμμα στοργικό και βαθύ εξήρε την πολυετή προσφορά του λέγοντας ότι « Με θυσία, με κόστος, με κόπους, με θλίψεις και στεναχώριες, με νύχτες αξημέρωτες, με μελέτη, με εργατικότητα και πάνω από όλα με αγάπη και αυτοθυσία διακόνησες την νευραλγική θέση σου φροντίζοντας μόνο να αναπαύεις τα σπλάχνα του Πατέρα σου, της Μετριότητάς μου, μη υπολογίζοντας το ατομικό σου κόστος, αλλά θέτοντας υπεράνω το αληθινό συμφέρον μου»

Και κλείνοντας τον λόγο του ανέφερε ότι «την ημέρα των Ονομαστηρίων μου ο αδελφός μας, το παιδί μου ο Νικόδημος λαμβάνει τον τρίτο βαθμό, την Αρχιερωσύνη και ως πατέρας εκφράζω την εσωτερική και μύχια χαρά μου διότι υποβληθήκατε στον κόπο και ήλθατε για την διπλή σημαντική αυτή ημέρα της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας.»

Δείτε τον Νουθετήριο λόγο του Μακαριώτατου Πατριάρχη

Μετά το πέρας των ιερών Ακολουθιών, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος προσκάλεσε όλους τους παριστάμενους στην λαμπερή και πολυτελέστατη αίθουσα του Θρόνου, του Πατριαρχικού Μεγάρου για να δώσουν όπως είπε τις ευχές και τα δώρα τους στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Νειλουπόλεως  Νικόδημο, με πρώτο τον ίδιο να του προσφέρει το προσωπικό του δώρο, ένα καλαίσθητο κόσμημα που όπως είπε δωρίζει σε όλα τα παιδιά του που χειροτονεί και αναπαριστά την «Φυγή στην Αίγυπτο». Και με αυτόν τον συμβολισμό τον προέτρεψε να μην ξεχνά ποτέ ότι είναι παιδί του Aπόδημου Ελληνισμού και σε αυτό το εικόνισμα να βλέπει τους πρόσφυγες, τους ανθρώπους πού δεν έχουν πού την κεφαλήν κλίναι. ΑΞΙΟΣ αναφώνησε ο Μακαριώτατος  με την στεντόρεια φωνή του, ΑΞΙΟΣ ανταπάντησε το πλήθος λαϊκών και κληρικών γεμίζοντας την καρδιά του Θεοφιλέστατου Επισκόπου με ελπίδα και δύναμη.

Με ιδιαίτερη όμως χαρά ο Μακαριώτατος Πατριάρχης δέχτηκε από τον Κοινοτικό Επίτροπο κ. Λεωνίδα Φοντριέ και το δώρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου για την ονομαστική του εορτή που ήταν ένας πολυτελής δερματόδετος ετήσιος τόμος με όλες τις εφημερίδες του «ΝΕΟΥ ΦΩΤΟΣ»

Τρίτος σταθμός της πανηγυρικής ημέρας ήταν η «Ένωση» που ο Πατριάρχης Θεόδωρος προσκάλεσε όλους, να γιορτάσουν και να χαρούν μαζί του αυτή την ιδιαίτερη ημέρα των ονομαστηρίων του. Η καλαίσθητη και στολισμένη αίθουσα γέμισε από κόσμο που θέλησε να βρεθεί κοντά στον Πατριάρχη για να του ευχηθεί έτη πολλά   και να μοιραστεί την χαρά του. Το γεύμα πλούσιο και γευστικότατο με το κρασί να ρέει άφθονο αφήνοντας όλους τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ευχές στον Πατριάρχη απεύθυνε ο Πρόεδρος την Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας  κ. Ιωάννης Σιώκας λέγοντας του ότι «το σεργιάνι σας στον Κόσμο το ελέησε και το ευλόγησε ο Θεός να ακουμπά πνευματικά πάμπολλους ανθρώπους, καθώς από το κριτάτο σας κρέμονται αμέτρητες Θεοειδείς ψυχές. Στο πρόσωπό σας αναγνωρίζουν τον πνευματικό τους πατέρα άνθρωποι που κατοικούν σε πολλές χώρες, άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων, άνθρωποι που μιλούν αμέτρητες γλώσσες και διαλέκτους, άνθρωποι που ταυτίζονται με διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς». Μίλησε επίσης και για τις δυσκολίες που ανέκυψαν με τις  εισπηδηστικές τάσεις της Ρωσικής Εκκλησίας και τις προσπάθειες κατάλυσης της μακραίωνης και “κανονικής τάξης” στην δικαιοδοσία του Παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής ενώ δήλωσε απερίφραστα την αμέριστη συμπαράσταση της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας στο πρόσωπό του Μακαριώτατου Πατριάρχη.

Δείτε τον λόγο του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ιωάννη Σιώκα.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρειας κ. Αθανάσιος Κοτσίωνης  ευχήθηκε στον Μακαριώτατο έτη πολλά με δύναμη και υγεία για να συνεχίσει όπως είπε το δύσκολο, αλλά καρποφόρο ιεραποστολικό του έργο. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος πήρε τον λόγο στην συνέχεια και ευχόμενος έτη πολλά στον Μακαριώτατο του μετέφερε την υποστήριξη και την αγάπη της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου Β΄. Ευχές εκ μέρους τον Αραβοφώνων Χριστιανών μετέφερε και ο Ιεροψάλτης κ. Τόνυ Ατάλα.

Το ψυχαγωγικό πρόγραμμα της εορτής του Πατριάρχη περιλάμβανε παραδοσιακούς χορούς από τους Μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου των Ελληνικών σχολείων  που την προγύμναση των καθηγητών τους παρουσίασαν ένα άρτιο χορευτικό πρόγραμμα που συγκίνησε όλους τους παριστάμενους. Επίσης συγκρότημα από το Ασσουάν χόρεψε και τραγούδησε παραδοσιακά τραγούδια του Νότου με τον Πατριάρχη να χειροκροτεί γεμάτος χαρά και χαμόγελο.

Η εορταστική ημέρα έκλεισε με την τούρτα που έκοψαν από κοινού ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Θεόδωρος και ο Θεοφυλέστατος Επίσκοπος Νικόδημος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και η Χειροτονία του νέου Επισκόπου μεταδιδόταν ζωντανά από τον ΦΑΡΟ της Ομογένειας

Έτη πολλά Μακαριώτατε Πατριάρχη Θεόδωρε για τα ονομαστήριά σας. Δύναμη και κουράγιο Θεοφιλέστατε Επίσκοπε Νικόδημε στο απαιτητικό έργο σας.

Δείτε φωτογραφίες από την πανηγυρική ημέρα

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....