“H γνήσια Αποστολική Διακονία του Αγίου Νικολάου Σημείου Μηδέν” -του Αρχιεπίσκοπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου

Αγαπημένες μου εν Χριστώ αδελφές και αδελφοί,

Στις αρχές αυτού του μήνα Φεβρουαρίου, θυμηθήκαμε στην Εκκλησία το πρόσωπο και τη διακονία του Αγίου Φωτίου του Μεγάλου, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως (π. 6 Φεβρουαρίου 891 μ.Χ.). Αυτός ο λαμπρός Οικουμενικός Πατριάρχης είναι διάσημος για πολλούς λόγους, αλλά αυτός που θέλω να τονίσω, έναντι του Εθνικού μας Ιερού Ναού, είναι η δέσμευσή του για τη διάδοση του Ευαγγελίου του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Ο ιεραποστολικός του ζήλος ήταν πραγματικά αποστολικός, όχι προσηλυτιστικός σοβινισμός. Και αυτό το πνεύμα θα επικαλείται το Εθνικό μας Προσκυνητάρι του Αγίου Νικολάου για όσους περάσουν το άγιο κατώφλι του.

Η πιστή μας παρουσία, και η παρουσία γεμάτη πίστη στο Ground Zero, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να μοιραστούμε την Ορθόδοξη Πίστη του Χριστού με τους γείτονές μας, όποιοι κι αν είναι αυτοί. Ας θυμηθούμε ότι ο Κύριος είπε ότι αφού αγάπησες τον Θεό, η μεγαλύτερη εντολή ήταν: ἀγαπήσεις τὸν πλησίον σου ὡς σεαυτόν – να αγαπάς τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου (Μάρκος 12:31).

Γείτονας δεν είναι κάποιος με τον οποίο επιλέγετε να συναναστραφείτε, ή η φιλική οικογένεια πάνω από τον φράχτη στη γειτονιά σας, Γείτονας είναι όποιος έρχεται στην παρουσία σας, και επομένως, όποιος μπαίνει στο Εθνικό μας Ναό ή που μας βρίσκει στο Διαδίκτυο ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι γείτονές μας. Και η έκκλησή μας είναι να τους αγαπήσουμε και να τους φέρουμε τα καλά νέα της αγάπης του Θεού.

Αυτή είναι η γνήσια και αποστολική αποστολή του Αγίου Νικολάου. Αυτή η αποστολή μπορεί να αποτελέσει την έμπνευση για κάθε ενορία σε όλη την Αρχιεπισκοπή, καθώς γιορτάζουμε την Εκατό επέτειο από την ίδρυσή μας ως Πρωτοκαθεδρία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Ο Άγιος Φώτιος ο Μέγας άλλαξε τον ρου της ανθρώπινης ιστορίας, με τα ιεραποστολικά κατορθώματα που έστειλε από την Κωνσταντινούπολη στα σλαβικά εδάφη. Εκδήλωνε την τροφή και φροντίδα της Μητέρας Εκκλησίας προς όλους τους ανθρώπους. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα λιγότερο.

Και μέσα από τις ιερές προσευχές του, πιστεύω ότι ο Άγιος Νικόλαος θα είναι εκείνος ο φάρος της αγνής και ασυγκίνητης Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστεως, που θα τραβήξει πολλές ψυχές στον Χριστό και στο ασφαλές λιμάνι του από τις φουρτουνιασμένες θάλασσες της ζωής.

Με Αγάπη και Ευλογίες στον Κύριό μας Ιησού Χριστό,

+ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ
Αρχιεπίσκοπος Αμερικής

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....