Ενθρόνιση Μητροπολίτου Κινσάσας- Νέος Πατρ. Έξαρχος και Αρχ. Επίτροπος – Φωτορεπορταζ της 4Ε

Σήμερα τελέστηκε η ενθρόνιση του Μητροπολίτου Κινσασας κ. Θεοδοσίου..

Ο πατήρ Πολύκαρπος πρώην ιεραποστολος στη Μαδαγασκάρη τοποθετήθηκε απο τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πατριαρχικός Έξαρχος στο Κισανγκανι. Τον π. Τιμόθεο Τούμπα Πατριαρχικο Εξαρχο Γκομας επίσης.

Τον πατέρα Γεράσιμο κληρικό της Ι. Μητροπόλεως Κινσάσα ανηψωσε σε  πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως. Τελος ο π.  Κλαύδιος είναι πλέον γενικός αρχιερατικός της Ιεράς Μητροπόλεως Κινσάσα.

Όλα αυτά γίνανε σήμερα Κυριακή στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κινσασας στην Ελληνική κοινότητα.

Αναλυτικά :

Με λαμπρότητα και κατάνυξη, προεξάρχοντος της Α. Θ. Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, τελέσθηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία συλλειτουργούντων των Σεβασμ. Μητροπολιτών Κατάνγκας κ. Μελετίου, Αξώμης κ. Δανιήλ, Κινσάσας κ. Θεοδοσίου, Κανάνγκας κ. Χαρίτωνος και του Θεοφ. Επισκόπου Κωνσταντιανής κ. Κοσμά, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου της Ελληνικής Κοινότητας Κινσάσα στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Ο Ιερός Κλήρος και πλήθος Ορθοδόξων πιστών υποδέχθηκε με αλαλαγμούς πνευματικής χαράς τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Κινσάσας κ. Θεοδοσίου.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Θεοδόσιος ευχαρίστησε τις αρχές της χώρας που παρευρέθησαν στην τελετή, τους αγίους Αρχιερείς, τον κλήρο και τον πιστό λαό. Αναφέρθηκε στους προκατόχους του, ιδιαίτερως στους Μητροπολίτες Πενταπόλεως κυρό Ιγνάτιο και Κινσάσας κυρό Νικηφόρο, καθώς και στους ιεραποστόλους Χρυσοστόμο, Χαρίτωνα και Αθανάσιο. Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας κ. Γεράσιμο Ντούνη και το Διοικητικό Συμβούλιο, τους Ιεραποστολικούς Συλλόγους που συμπαρίσταται στο ιεραποστολικό έργο, καθώς και τις Ιερές Μονές και Αδελφότητες.

Ιδιαίτερα εξέφρασε ευχαριστίες στην Α.Θ.Μ. τον Ιεραπόστολο Πατριάρχη της Αγάπης κ.κ. Θεόδωρο,  ο Οποίος ταξίδεψε στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, για να τελέσει την Ενθρόνιση και να ευλογήσει πατρικά τα πνευματικά του παιδιά.

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος τόνισε με έμφαση προς το νέο Μητροπολίτη: «Αυτή η ημέρα είναι δική σου ημέρα. Άνοιξε τώρα τα χέρια σου να αγκαλιάσεις τον λαό του Κονγκό. Δώσε αγάπη, συγχώρεση, ευλογία. Από την Αλεξάνδρεια θα σε παρακολουθώ και θα δέομαι για εσένα, καθώς και για όλους τους Αρχιερείς που χειροτόνησαν αυτά τα χωμάτινα χέρια, για να έχω μικρό λόγο απολογίας εν ημέρα Κρίσεως. Κοντά σου θα είναι ο Εξοχότατος Πρόεδρος της χώρας, η Ελληνική Κοινότητα, όλος ο πιστός λαός του Θεού, που είναι αφοσιωμένος στο παλαίφατο Πατριαρχείο μας. Πορεύου τα βήματα του Χριστού με ειρήνη και η ευλογία του Αγίου Μάρκου να σε σκεπάζει».

Ακολούθως η Ελληνική Κοινότητα παρέθεσε γεύμα προς τιμήν της Α.Θ.Μ. και του γεγονότος της ενθρονίσεως.

 

Ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, στο πλαίσιο της ποιμαντικής επίσκεψής του στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και στις Ιερές Μητροπόλεις του Αλεξανδρινού Θρόνου, Κινσάσα και Κανάνγκα, σήμερα το πρωί εντός της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας ανακοίνωσε τον διορισμό δύο νέων Πατριαρχικών Επιτρόπων στις νεοσύστατες Επισκοπές Κισανγκάνι και Γκόμα.

Πρόκειται για τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Πολύκαρπο Διαμαντόπουλο, διορισθέντα ως Πατριαρχικό Επίτροπο της Επισκοπής Κισανγκάνι και τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Τιμόθεο Ντούμπα, διορισθέντα ως Πατριαρχικό Επίτροπο της Επισκοπής Γκόμα.

Ο Μακαριώτατος κατά την ομιλία του απευθυνόμενος προς τους νέους Πατριαρχικούς Επιτρόπους τόνισε: «Σήμερα παιδιά μου, από την νέα θέση που σας αναθέτει ο Πατριάρχης σας, καλείσθε να διακονήσετε τον παλαίφατο  Θρόνο του Αγίου Μάρκου. Όπως είπε και ο Ιεραπόστολος των Εθνών, ο Μέγας Παύλος, το πολύτιμο σκεύος του Χριστού,  έτσι κι εγώ δεν έχω να σας δώσω ούτε χρυσό, ούτε άργυρο αλλά την αγάπη και την ευλογία του Ιησού Χριστού, για να κυβερνά και να κατευθύνει την ζωή και το έργο σας».

Ωσαύτως, διόρισε ως Πρωτοσύγκελο της Ι. Μ. Κινσάσα τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Γεράσιμο

Μπελέσι και ως Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο τον Πρεσβύτερο κ. Κλαύδιον Μπάι.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης ευχαρίστησε θερμότατα την Ιερά Μεγίστη Μονή του Βατοπαιδίου και τον Πανοσιολ. Καθηγούμενο π. Εφραίμ, ο οποίος θα ανεγείρει εξ ολοκλήρου Ιερό Ναό στην Επισκοπή Γκόμας. Ο Πατριάρχης ανακοίνωσε πως θα αφιερωθεί προς τιμήν του νέου Οσίου Ιωσήφ τον Ησυχαστού και εις μνημόσυνον αιώνιον του οσίου Γέροντος Ιωσήφ του Βατοπαιδινού

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....