40 χρόνια χωρίς την «Κυρά της Ρω»

Στην ιστορία έχει μείνει η Δέσποινα Αχλαδιώτη, για την προσήλωση και την αγάπη της στα ιδανικά και στις αξίες της πατρίδας, αφού «φυλούσε Θερμοπύλες» για δεκαετίες, υψώνοντας την ελληνική σημαία στην βραχονησίδα Ρω, στα Δωδεκάνησα.

Γεννηθείσα στο Καστελλόριζο το 1890, το 1924 αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα με τον σύζυγό της στη Ρω, έναν τόπο που αγάπησε από την πρώτη στιγμή και τον οποίο τίμησε με την παρουσία της εκεί για πολλά χρόνια.

Ασχολήθηκε με την κτηνοτροφία και σε δύσκολες περιόδους, όπως αυτή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, δήλωνε παρούσα. Στα δύσκολα χρόνια της ιταλογερμανικής κατοχής των Δωδεκανήσων, πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες στις συμμαχικές δυνάμεις.

Από το 1943 προχωρούσε σε μία κίνηση που την σημάδεψε και για την οποία εξελίχθηκε ως μία «γυναίκα σύμβολο» για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα ύψωνε κάθε πρωί την ελληνική σημαία και με τη δύση του ηλίου πραγματοποιούσε την υποστολή της.

Μ’ αυτήν την συμβολική κίνηση, η «Κυρά της Ρω» συνέβαλε στη διαφύλαξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας, καθώς η νησίδα αυτή βρίσκεται 3 ναυτικά μίλια και από το Καστελόριζο και από τα μικρασιατικά παράλια.

Στις 30 Δεκεμβρίου του 1975 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών «για τον πατριωτισμό, το θάρρος και την εμμονή της στην Ελληνική Ιδέα». Παράλληλα έχει τιμηθεί από το Πολεμικό Ναυτικό, τη Βουλή των Ελλήνων, τον Δήμο Ρόδου και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Η «Κυρά της Ρω» έφυγε από τη ζωή στις 13 Μαΐου του 1982, σε ηλικία 92 ετών. Τάφηκε στη Ρω -η κηδεία της έγινε στο Καστελόριζο- κάτω από τον ιστό που καθημερινά ύψωνε την Ελληνική σημαία.

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....