1η Απριλίου 1955 –Ο Ξεσηκωμός των Ελληνοκυπρίων

Η 1η Απριλίου για την Κύπρο αποτελεί μία ιδιαίτερη ημέρα, αφού 67 χρόνια προηγουμένως κηρύχθηκε η έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, για την απελευθέρωση του νησιού από τους Άγγλους αποικιοκράτες και την ένωσή του με τη Μητέρα Ελλάδα.

Αμέτρητοι οι πεσόντες υπέρ πίστεως και πατρίδος, οι οποίοι κοσμούν το πάνθεον των ηρώων και μέχρι σήμερα αποτελούν πρότυπο θάρρους, ομολογίας και αντίστασης στους ξένους κατακτητές του πολύπαθου νησιού μας· Γρηγόρης Αυξεντίου, Ευαγόρας Παλληκαρίδης, Μάρκος Δράκος, Ιάκωβος Πατάτσος, Στυλιανός Λένας, Μιχαλάκης Καραολής και πλήθος άλλων συναπαρτίζουν την ηρωικώς πεσούσα χορεία των εθνομαρτύρων μας. Άλλοι απαγχονίστηκαν, άλλοι εκτελέστηκαν, άλλοι πυρπολήθηκαν, άλλοι σφαγιάστηκαν, όλοι όμως υπέρ πίστεως και πατρίδος.

Το εσπέρας τής Πέμπτης 31ης Μαρτίου, το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ διοργάνωσε στην αίθουσα εκδηλώσεών του, εορτασμό για τις εθνικές επετείους τής 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955.

Κεντρικοί ομιλητές τής εκδήλωσης ήταν ο Διευθυντής τού Κυπριακού Κέντρου Μελετών κ. Χρήστος Ιακώβου και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, οι οποίοι ανέπτυξαν το νόημα και τη σημασία των Εθνικών Επετείων τής 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955 αντίστοιχα.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν εκ μέρους τού Αρχιεπισκόπου Κύπρου ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος και ο πρέσβης τής Ελλάδος στην Κύπρο κ. Ιωάννης Παπαμελετίου.

Στον χαιρετισμό του, ο Μακαριώτατος τόνισε πως «επιβάλλεται να κρατήσουμε τὸ ελληνοχριστιανικό μας φρόνημα ακμαίο και κατακόρυφο, και με πίστη στα δίκαια του Αγώνα μας να αγωνιζόμαστε συνεχώς, ώστε να παραδώσουμε στις επόμενες γενεές μία πατρίδα ελεύθερη, στην οποία οι κάτοικοί της να ζήσουν προάγοντας όλες εκείνες τις αξίες του πολιτισμού και της Δημοκρατίας, τις οποίες ως ελληνισμός δημιουργήσαμε καὶ παραδώσαμε στην ανθρωπότητα».

Ακόμη, ο Μακαριώτατος επέστησε την προσοχή όλων λέγοντας πως «…μέσα στην κρισιμότητα των καιρών, τους οποίους διέρχεται το εθνικό μας πρόβλημα, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης τουρκικής εισβολής, αλλά και τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας σύρραξης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με όλες τις τραγικές για τους ανθρώπους της χώρας συνέπειές της … και παρόλο που βλέπουμε παγκοσμίως ότι η αδικία κατά των αδυνάτων επικρατεί και ότι ακόμα και ο εισβολέας της πατρίδας μας, ως άλλος προβατόσχημος λύκος, μασκαρεύεται σε ειρηνοποιό, δεν πρέπει να ξεχνούμε το φρόνημα και το μυστικό της επιτυχίας των αγωνιστών μας!»

Το πρωί τής Παρασκευής 1ης Απριλίου 2022, κατά το έθος, έγινε προσέλευση αγήματος τού στρατού στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και έπαρση της ελληνικής και κυπριακής σημαίας.

Στις 10 π.μ., τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό τού Αποστόλου Βαρνάβα, επίσημη δοξολογία με την ευκαιρία τής Εθνικής Επετείου τής Μεγαλονήσου, προϊσταμένου τού εκπροσώπου τού Μακαριωτάτου, Επισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου, στην παρουσία τού Προέδρου τής Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, τής Προέδρου τής Βουλής κ. Αννίτας Δημητρίου και τού Πρέσβη τής Ελλάδος στην Κύπρου κ. Ιωάννη Παπαμελετίου.

Τον πανηγυρικό τής ημέρας εκφώνησε ο Επίτροπος Ορεινών Περιοχών κ. Κώστας Χαμπιαούρης.

Στη συνέχεια, τελέστηκε τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνων στα Φυλακισμένα Μνήματα, τον τόπο του φρικτού μαρτυρίου των νέων αδελφών μας, οι οποίοι έμειναν ανυποχώρητοι στις προκλήσεις των Βρετανών και ομολόγησαν με παρρησία τα ελληνορθόδοξα ιδανικά.

Εκ του Αρχιεπισκοπικού Γραφείου

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....