Μετά την Καβάλα στην “έδρα” τους οι Λαζαρίνες της Αιανής

Μετά από την Καβάλα οι “Λαζαρίνες της Αιανής” επιστρέφουν στον τόπο τους. Το έθιμο άλλωστε το προστάζει αυτό το Σάββατο. Στην πανέμορφη Αιανή λοιπόν θα αναβιώσει και φέτος ένα ξεχωριστό έθιμο.
Τι έγραψε το Λύκειο Ελληνίδων της Καβάλας για την παρουσία τους στην πόλη πριν λίγες μέρες :
“Ένας τρανός χορός από τις Λαζαρίνες Αιανής Κοζάνης και Λαζαρίνες του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας, στήθηκε στη Καβάλα, φέρνοντας την Άνοιξη σε μικρούς και μεγάλους.
Οι Λαζαρίνες με τις πανέμορφες, μορφοκεντημένες και πολύχρωμες φορεσιές τους, έφεραν την Άνοιξη στην πόλη μας. Στο πλαίσιο της προώθησης και της ανάδειξης του εθίμου των Λαζαρίνων της Αιανής και εκτός των ορίων του Νομού Κοζάνης, γυναίκες της Αιανής, όλων των ηλικιών, ντυμένες με τις πανέμορφες φορεσιές προσκύνησαν την εικόνα της Παναγίας και έψαλλαν το «μοιρολόι της Παναγίας», στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου. Στη συνέχεια τραγούδησαν και χόρεψαν στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού ένα τραγούδι αφιερωμένο στον Ιερέα, όπως ορίζει το έθιμο.
Οι Λαζαρίνες πέρασαν αμέσως μετά μέσα από κεντρικούς δρόμους της πόλης, ξαφνιάζοντας ευχάριστα τους Καβαλιώτες αλλά και επισκέπτες της πόλης, ψάλλοντας τα κάλαντα του Λαζάρου, για να φτάσουν στον Δήμαρχο Καβάλας κ.Θ.Μουριάδη. Το έθιμο των Λαζαρίνων ξεδιπλώθηκε μπροστά στα μάτια των περαστικών και του Δημάρχου Καβάλας στον κήπο του Δημαρχείου, ενώ ο ίδιος ευχαρίστησε τις κυρίες του Πολιτιστικού – Μορφωτικού Συλλόγου Αιανής “Η Πρόοδος” για την έκπληξη που του έκαναν, αφού εκτός από την αναγγελία της Ανάστασης του Λαζάρου και του ερχομού της Άνοιξης, του χάρισαν και μία τούρτα για τα γενέθλια του. Ο κ. Δήμαρχος υποσχέθηκε ότι θα τις καλέσει σε μία από τις επόμενες πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Καβάλας. Η εκπρόσωπος του Πολιτιστικού – Μορφωτικού Συλλόγου Αιανής “Η Πρόοδος”, κα Βάγια Γαλάνη, αφού ευχήθηκε χρόνια πολλά στον κ. Μουριάδη, παρουσίασε στους δημοσιογράφους το έθιμο των Λαζαρίνων, ενώ η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας, κα Μαρίνα Φιλιππίδου, σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό να διατηρούνται τα έθιμα μας και να μεταλαμπαδεύονται στη νέα γενιά.
Στη συνέχεια ακολούθησαν χοροί και τραγούδια μέσα στους πεζόδρομους της Καβάλας για να καταλήξουν στην Κεντρική Πλατεία (Ελευθερίας) όπου σε έναν τεράστιο κύκλο οι Λαζαρίνες Κοζάνης και Καβάλας συνέχισαν το χορό και το τραγούδι για την υποδοχή της Άνοιξης.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ από το ΔΣ του ΛΕΚ στις Λαζαρίνες Αιανής Κοζάνης και στις Λαζαρίνες του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας για την αναβίωση του εθίμου στην πόλη μας. Θερμές ευχαριστίες στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη ΦΝΘ κ.κ.Στέφανο, το Δήμαρχο Καβάλας κ.Θ.Μουριαδη, στον Ιερέα Αρχιμανδρίτη π.Ευάγγελο Υφαντίδη, το χοροδιδάσκαλο Χρόνη Ιωαννίδη, τα ΜΜΕ αλλά και τα μέλη και φίλους του Λυκείου Ελληνίδων για τη βοήθεια και στήριξη στην υλοποίηση του εθίμου ενόψει του Πάσχα”.
Σημειώνεται πως το 2023 φιλοδοξούν -όπως και πριν από δυο χρόνια να επισκεφτούν και τη Θεσσαλονίκη.

 

 

Στην Αιανή το έθιμο των Λαζαρίνων ανήκει στην κατηγορία των γυναικείων χορευτικών δρώμενων, όπου έπαιρναν μέρος μόνο τα κορίτσια παλαιότερα, και σήμερα γυναίκες όλων των ηλικιών, με βασικό τους χαρακτηριστικό το χορό και το τραγούδι. Στο δρώμενο των Λαζαρίνων, οι Λαζαρίνες τραγουδάνε αντιφωνικά (εκ περιτροπής), ενώ δεν παίρνουν μέρος λαϊκοί οργανοπαίχτες. Οι εκδηλώσεις των Λαζαρίνων, μέχρι και το 1967 περίπου, διαρκούσαν τρεις ημέρες, από την Παρασκευή (παραμονή του Λαζάρου) μέχρι και την Κυριακή των Βαΐων.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....