Εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή από την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως

Μία συγκινητική εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή πραγματοποιήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως το απόγευμα της Κυριακής 8/5 στο Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων «Κωνσταντίνος Καραμανλής» με τη συμμετοχή χορευτικών τμημάτων από τις ενορίες της Μητρόπολης. Συνολικά 15 χορευτικά τμήματα τίμησαν τις ρίζες του ελληνισμού και απότισαν φόρο τιμής στις Αλησμόνητες Πατρίδες παρουσία του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κκ Βαρνάβα, του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων κ. Πάρι Μπίλια, των Δημάρχων Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρου Κυρίζογλου, Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιου Καϊτετζίδη, Αντιδημάρχων, Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβούλων.
Θα την παρακολουθήστε ολόκληρη από την 4Ε τις επόμενες ημέρες .
Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης τόνισε τον αντίκτυπο της Μικρασιατικής Καταστροφής στη σύγχρονη Ελληνική ιστορία: «Η τραγωδία της Μικρασιάτικης καταστροφής στοίχισε στο Ελληνικό Έθνος: 25.000 νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες. Πάνω από 1.500.000 Έλληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες των προγόνων τους και να έρθουν σαν πρόσφυγες στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τους πάνω από 600.000 νεκρούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Ελ. Βενιζέλος με το υπόμνημά του στη Συνδιάσκεψη της Ειρήνης του Παρισιού, στη Μικρά Ασία ζούσαν 1.694.000 Έλληνες. Στη Θράκη και την περιοχή της Κωνσταντινούπολης 731.000. Στην περιοχή της Τραπεζούντας 350.000, σε όλο τον Πόντο 750.000 και στα Άδανα 70.000. Σύνολο 3.245.000 Έλληνες που αποτελούσαν πάνω από το 20% του πληθυσμού της περιοχής, στην οποία κατοικούσε και το 50 και πλέον % του πληθυσμού του τότε Ελληνικού κράτους που ανέρχονταν σε μόλις 6.000.000 κατοίκους. Ενός πληθυσμού που κυριαρχούσε οικονομικά και είχε καταφέρει να διατηρήσει την πολιτιστική του κληρονομιά, παρ’ ότι αποτελούσε μειονότητα σε εχθρικό περιβάλλον.»

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....