5ο Κυριακάτικο Αφιέρωμα Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας: Πρόσκληση σε νονούς και βαφτιστήρια

Με την είσοδό μας στο νέο έτος 2022 και παράλληλα με τον πλούσιο λειτουργικό μας κύκλο, συνεχίζουμε τα Κυριακάτικα Αφιερώματα, που ξεκινήσαμε κατά το παρελθόν έτος.

Το πέμπτο, κατά σειρά, Κυριακάτικο Αφιέρωμα θα αναφέρεται σε ένα σπουδαίας σημασίας για τη ζωή της Εκκλησίας θεσμό, που δεν είναι άλλος από αυτόν του/της αναδόχου (νονού/νονάς). Ασφαλώς, η αναδοχή σχετίζεται με το εισαγωγικό στην πίστη μας Ιερό Μυστήριο, αυτό του Βαπτίσματος. Με τη Βάπτιση έχουμε την πνευματική αναγέννηση του νεοφώτιστου. Στην κολυμβήθρα, που είναι η πνευματική μήτρα της Εκκλησίας, πεθαίνει ο παλαιός άνθρωπος της φθοράς και αναγεννάται ο νέος, της αφθαρσίας, όπως συνέβη και με τον Κύριό μας Ιησού Χριστό.

Αποτελεί μεγάλη χαρά, κάθε φορά που βαπτίζεται ένα νέο μέλος. Ας θυμηθούμε τα λόγια του ίδιου του Κυρίου μας, ο Οποίος μάς διαβεβαιώνει ότι «ὁ πιστεύσας καί βαπτισθείς σωθήσεται» (Μάρκ. 16,16). Χαρά, όμως, και στον ουρανό, αφού από την ημέρα της βάπτισης, ένας άγγελος μάς συνοδεύει σε όλη μας τη ζωή, ενώ ο Θεός θα έχει πλέον το βλέμμα Του στραμμένο προσεκτικά σε εκείνον που Τον ενεδύθη.

Ο/η ανάδοχος αναλαμβάνει το σπουδαίο ρόλο του εγγυητή προς την Εκκλησία, για το νέο μέλος της και για την πρόοδό του στην πίστη. Ο ρόλος του δεν είναι αποκλειστικά για να προσφέρει δώρα ή σαν εκπλήρωση κάποιας κοινωνικής υποχρέωσης. Μάλιστα, από τότε που καθιερώθηκε ο νηπιοβαπτισμός, ο/η ανάδοχος αναπληρώνει τη θέληση του παιδιού, ομολογεί αντ᾽ αυτού την αληθινή πίστη, αλείφει με αγιασμένο λάδι όλο του το σώμα, για να ξεφεύγει από τις παγίδες του διαβόλου και να είναι έτοιμος για τον αγώνα της ετοιμασίας του Ευαγγελίου της ειρήνης, ενώ μαζί με τους γονείς, αναλαμβάνει την υποχρέωση για τη χριστιανική διαπαιδαγώγηση του παιδιού.

Με αυτές τις σκέψεις και με τη συναίσθηση της ιερότητας του Μυστηρίου της Βαπτίσεως, αλλά και της αξίας του θεσμού του/της αναδόχου, προσκαλούμε όσους αξιωθήκατε ή όσους επιθυμείτε να γίνετε ανάδοχοι, να προσέλθετε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης (Birger Jarlsgatan 92), την Κυριακή, 6 Φεβρουαρίου 2022, ώστε μετά τη Θεία Λειτουργία, που αρχίζει στις 10 π.μ., να συμμετέχετε στο Κυριακάτικο Αφιέρωμα, ακούγοντας παράλληλα μία επίκαιρη με το θεσμό του αναδόχου εισήγηση και τις ευχαριστίες της τοπικής μας Εκκλησίας προς όλους εσάς, που αξιωθήκατε να αναλάβετε αυτή την υψίστη πνευματική ευθύνη.

Προσμένοντας τη συμμετοχή σας στο ερχόμενο Κυριακάτικο Αφιέρωμα, διατελώ,

 

Μετά πάσης της εν Κυρίω αγάπης και πολλών πατρικών ευχών,

 

† Ο Μητροπολίτης Σουηδίας Κλεόπας

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....