Η Καλοκαιρινή γιορτή της Αχιλλοπουλείου Σχολής του Καΐρου

Το απόγευμα της Τρίτης 14 Ιουνίου στον προαύλιο χώρο της Αχιλλοπουλείου Ελληνικής Σχολής στην Ηλιούπολη του Καΐρου πραγματοποιήθηκε η μεγάλη καλοκαιρινή γιορτή για την λήξη της σχολικής χρονιάς.

Ήταν ένα απόγευμα χαρούμενο, γελαστό πολύ, μα πάνω από όλα  γεμάτο από το Φως των μικρών μαθητών που μαζί με τους Δασκάλους τους έφτιαξαν για όλους εμάς που είχαμε την τύχη να το παρακολουθήσουμε, μια γιορτή μοναδική και πραγματικά αλλιώτικη από τις άλλες.

Η γιορτή ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς των επισήμων, με πρώτον τον Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μέμφιδος Νικόδημο ο οποίος αφού μετέφερε την αγάπη και τις ευχές σε όλους του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεοδώρου, ευχαρίστησε την Διαχειριστική Επιτροπή της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου για την εύρυθμη λειτουργία της Αχιλλοπουλείου Σχολής, αλλά και για την μεγάλη προσπάθεια που επιτελείται για  να διατηρηθούν σε αυτήν «την γωνιά του κόσμου» όπως χαρακτηριστικά είπε τα Ελληνικά γράμματα.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Προϊστάμενος της Εφορίας Εκπαιδευτηρίων και  Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Κ. κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν ο οποίος μετέφερε τις ευχαριστίες του  Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστου Καβαλή προς τους γονείς που συνέβαλαν τα μέγιστα στην ομαλή λειτουργία του σχολείου και αυτήν την σχολική χρονιά. Συνεχίζοντας τον λόγο του ανέφερε ότι «Έχουμε ένα σχετικά καλό σχολείο, που δεν έχει βέβαια τις υποδομές ενός International School, αλλά είναι ένα αμιγώς Ελληνικό σχολείο που διατηρείται σε μια πολύ καλή κατάσταση» Αναφέρθηκε επίσης στο χαμηλό κόστος των διδάκτρων συγκριτικά με το ετήσιο τελικό ποσό που η Κοινότητα επιβαρύνεται για τον κάθε μαθητή και ανέρχεται περίπου στις 80.000 Λίρες Αιγύπτου, και προέτρεψε τους γονείς να αδράξουν αυτήν την ευκαιρία και να εκμεταλλευτούν, όπως χαρακτηριστικά είπε τους πολύ καλούς εκπαιδευτικούς που το σχολείο διαθέτει για τα παιδιά μας.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Λεωνίδας Φοντριέ ευχαρίστησε στον λόγο του τον Διευθυντή του σχολείου και όλους τους εκπαιδευτικούς για την σημαντική όπως είπε δουλειά που έκαναν με τα όλα τα παιδιά. Ευχαρίστησε επίσης και την κυρία Αργυρώ Ταυρίδου για την εξαιρετική εκπαιδευτική της παρουσία όλα αυτά τα εννέα χρόνια που διδάσκει στην Αχιλλοπούλειο και ευχήθηκε στα παιδιά της έκτης που του χρόνου πάνε στο Γυμνάσιο καλή πρόοδο και επιτυχία.

Τον λόγο τέλος πήρε ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου κ. Βασίλης Λάγιος ο οποίος μετέφερε αρχικά τους χαιρετισμούς και της ευχές για καλό καλοκαίρι της Αναπληρώτριας Συντονίστριας Εκπαίδευσης κας Σωτηρίας Μπέτα .

Ο κ. Λάγιος  έκανε μια εκτενή αναφορά στα πεπραγμένα και τις δράσεις της Αχιλλοπουλείου Σχολής καθόλη την σχολική χρονιά με τις εκπαιδευτικές επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν εκτός και εντός  του σχολείου, τις ενδιαφέρουσες θεματικές δράσεις που διεύρυναν αναμφισβήτητα τους γνωστικούς ορίζοντες των παιδιών καθώς και με την γνωριμία των μικρών μαθητών με Έλληνες συγγραφείς παιδικών παραμυθιών που ήρθαν προσκεκλημένοι της Αχιλλοπουλείου Σχολής για να παρουσιάσουν τα βιβλία τους και να συνομιλήσουν με τους μαθητές.

Σε αυτό το σημείο οι ομιλίες και οι χαιρετισμοί έφταναν στο τέλος και το βασικό πρόγραμμα της γιορτής σιγά σιγά ξεκίνησε. Είδαμε όλα τα παιδιά  να περιμένουν αδημονώντας να ξεχυθούν στην σκηνή για να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους. Χωρισμένα σε ομάδες, αγχωμένα, αλλά με μάτια γεμάτα λάμψη κοιτούσαν τις δασκάλες τους που τους έδιναν τις τελευταίες οδηγίες.

Ρυθμική Γυμναστική και χορός για την αρχή της γιορτής με την μαθήτριες του σχολείου να παρουσιάζουν την χαρούμενη χορογραφία που επιμελήθηκε η Νηπιαγωγός κ. Ταμπάκη Ελένη.

Η Κωνσταντίνα Γιόσρι στην συνέχεια πήρε με αυτοπεποίθηση το μικρόφωνο και υποδυόμενη την δασκάλα  προσπάθησε με σκέρτσο και τσαχπινιά να διδάξει χορευτικές κινήσεις στα υπόλοιπα παιδιά του Νηπιαγωγείου. Βέβαια αυτά δυσφορούσαν στις επίμονες διορθώσεις της και «ω του θαύματος» το μουσικό κομμάτι που τους διδάσκε κόλλησε και την θέση του πήρε το πασίγνωστο «Γιά Χαμπίμπι» με τα παιδιά καταχειροκροτούμενα από όλους να λικνίζονται στον ανατολίτικο ρυθμό.

Τα «Καβουράκια» της Α’, Β’ και της Γ’ τάξης βγήκαν στην συνέχεια στην σκηνή με τα ευφάνταστα κοστούμια τους και  μας έπεισαν όλους ότι βρήκαν λέει δέκα καραμέλες και καθίσανε όλα μαζί στο βράχο να τις φάνε. Αλλά τελικά ήρθαν τα χταπόδια που τους τράβηξαν από τα πόδια και τους πήραν τα γλυκά μέσα από το στόμα. Φυσικά μια χελώνα εμφανίζεται ως από μηχανής θεός και σώνει την κατάσταση δίνοντάς τους τα πιο ωραία γλυκίσματα αφού τα προσκάλεσε στην σπηλιά της.

Η σειρά του «Μάγειρα» με τα ποντικάκια της  της Δ’ και της Ε’ τάξης να μπαίνουν με φόρα στην σκηνή και να προσπαθούν να του κρυφτούν κάτω από τους πάγκους ενώ αυτός προσπαθεί να ετοιμάσει τα μαγικά του φαγητά. Μάγισσες… με δυνάμεις μαγικές φυσικά και Αστυνόμοι σοβαροί επί σκηνής, προσπαθούν  α εξιχνιάσουν το έγκλημα που συντελείτε μπροστά στα έκπληκτα μάτια όλων μας γιατί κάποιος  κλέφτης υπάρχει βεβαίως ανάμεσά μας που έκλεβε από τα παραμύθια. Έκλεβε κουκιά, έκλεβε και  ρεβίθια.

Τελευταίο θεατρικό ήταν «Τα Ξεφτέρια» με τους μαθητές της έκτης τάξης του Δημοτικού να έχουν στήσει μια σχολική αίθουσα πραγματική μπροστά στα μάτια μας και να κάνουν… βραδινό μάθημα. Σκανταλιές και παρατηρήσεις από την «κυρία», αλλά και χαμόγελα, χοροί και αγκαλιές σε αυτό το τελευταίο μάθημα της έκτης.

Χαρμολύπη για την  συνέχεια της γιορτής με τον αποχαιρετισμό των μικρών μαθητών της έκτης τάξης μέσα από την προβολή ενός  συγκινητικού βίντεο που περιέγραφε τις ωραίες στιγμές μιας διαδρομής έξη χρόνων. Ο Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Κ. κ Μιχάλης Γκρουνστέιν και όλα τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων έδωσαν στους μαθητές που αποχαιρετούν το Δημοτικό αναμνηστικά δώρα και ευχές πολλές για καλή πρόοδο στο Γυμνάσιο. Δώρα και πολλές ευχές για χαρούμενο καλοκαίρι πήραν και οι μαθητές του Νηπιαγωγείου από τον Κοινοτικό Επίτροπο κ. Ανδρέα Γιόσρι.

Η γιορτή έφτανε στο τέλος της με τα υπέροχα παιχνίδια να ανεβάζουν την αδρεναλίνη στα ύψη. Φωνές, χαμόγελα , νικημένοι και νικητές να πανηγυρίζουν για τα τρόπαια  και στο τέλος όλοι αγκαλιασμένοι να χορεύουν στους ξέφρενους ρυθμούς της μουσικής.

Γονείς και φίλοι έφύγαν χαρούμενοι, περήφανοι και λίγο πιο ανάλαφροι χάρη στην μαγική δύναμη των μικρών μαθητών, αλλά και στην φροντίδα και την αγάπη των εκπαιδευτικών τους

Την επιμέλεια του μουσικοθεατρικού δρώμενου «Τα Καβουράκια» και « Ο Μάγειρας» είχε η εκπαιδευτικό κα Δώρα Μάστακα, η οποία είχε και την γενικότερη εποπτεία της σχολικής γιορτής «Τα Ξεφτέρια» τα επιμελήθηκε η εκπαιδευτικός κα Αργυρώ Ταυρίδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι στοίχοι από το μουσικό  παραμύθι « Ο Μάγειρας» είναι του εκπαιδευτικού και Διευθυντού του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστου Γ. Παπαδόπουλου  και ανήκει στην βραβευμένη συλλογή μουσικών παραμυθιών του με τίτλο «Το φτερό του δράκου»

Στην γιορτή της Αχιλλοπουλείου παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικόδημος, ο Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Κ. κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν ο Γραμματέας της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Γιώργος Οικονόμου, ο βοηθός του Έλληνα Ακολούθου Άμυνας Επισμηναγός κ. Κωνσταντίνος Πετρούλης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Λεωνίδας Φοντριέ, ο Κοινοτικό Επίτροπος κ. Ανδρέας Γιόσρι, ο Διευθυντής της Αμπετείου Σχολής, κ. Γιώργος Κοκορέλης

Παραβρέθηκαν επίσης ο Διευθυντής του Ε.Π.Κ.Κ. κ. Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος και η Οικονομική Διευθύντρια  του Ε.Π.Κ.Κ. κα Κωνσταντίνα Γεδεών.

Το ΝΕΟ ΦΩΣ και η ekkairo.org εύχοναται σε όλους τους μικρούς μαθητε΄ς της Αχιλλοπουλείου Σχολής καλό και χαρούμενο καλοκαίρι.

Δείτε φωτογραφίες από την Σχολικη γιορτή

Οι μαθητές της έκτης τάξης παίρνουν το αναμνηστικό δώρο από τον Αντιπρόεδρο της Ε.Κ.Κ. κ. Μιχάλη Γκρουνστέιν

 

Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου παίρνουν το δώρο τους για καλό καλοκαίρο από τον Κοινοτικό Επίτροπο κ. Ανδρέα Γιόσρι.

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....