Η Εορτή των Αγίων Πάντων στην Μητρόπολη Πέτρας

Εκατοντάδες πιστοί προσήλθαν και φέτος στην Πανήγυρη του Ιερού Ναού των Αγίων Πάντων, στην ομώνυμη νησίδα που βρίσκεται πλησίον της πόλεως του Αγίου Νικολάου. Το Λιμενικό Ταμείο Αγίου Νικολάου και η πλοιοκτήτρια εταιρεία ανέλαβαν τη δωρεάν μεταφορά τους από και προς το νησί κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε εκείσε το εσπέρας του Σαββάτου 18 Ιουνίου, χοροστατούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου.

 

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ανέφερε στο κήρυγμά του προς τους ευσεβείς χριστιανούς επί τη Εορτή Πάντων του Θεού Αγίων: «Στο ευλογημένο αυτό προσκύνημα είναι απόψε ευκαιρία να σκεφθούμε και να φέρουμε στη μνήμη μας τα μαρτύρια που υπέστησαν όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας για την Πίστη του Χριστού και διά την αγάπη τους προς Αυτόν. Οι Άγιοί μας είναι ό,τι πιο ωραίο έχουμε μέσα στην Εκκλησία, διότι την λαμπρύνουν με τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος. Γι’ αυτό και τους εορτάζουμε την πρώτη Κυριακή μετά την Πεντηκοστή.

Οι Άγιοι ήταν και αυτοί άνθρωποι όπως όλοι μας, με τις αδυναμίες και τα ψεγάδια της ανθρώπινης ψυχής, κατάλαβαν όμως ποιο είναι το αληθινό νόημα αυτής της ζωής. Άνοιξαν την καρδιά τους, την καθάρισαν με μετάνοια, δέχθηκαν τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος και αγιάσθηκαν. Κέρδισαν την Βασιλεία των Ουρανών διά της υπομονής, διά της μακροθυμίας, διά της καρτερίας, διά της εγκράτειας, δι’ όλων των χαρισμάτων του Αγίου Πνεύματος. 

Ας κοιτάξουμε λοιπόν την ομορφιά των Αγίων, να ζηλέψουμε αυτή την ομορφιά, μετέχοντας πάντοτε στα Μυστήρια της Εκκλησίας που μας ενώνουν με τον Ένα και αληθινό Θεό».

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Κυριακή 19 Ιουνίου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Κοιμητηριακό Ναό Αγίων Πάντων Νεαπόλεως.

Στο κήρυγμα του Θείου Λόγου ο Σεβασμιώτατος τόνισε: «Η Εκκλησία μας τοποθετεί την Εορτή των Αγίων Πάντων αμέσως μετά την Εορτή της Πεντηκοστής, γιατί οι καρποί του Αγίου Πνεύματος δεν είναι άλλοι από τους Αγίους της Εκκλησίας μας. Και ποιος είναι Άγιος; Άγιος δεν είναι ο αναμάρτητος, είναι ένας άνθρωπος που σε κάποια στιγμή της ζωής του, ανεξάρτητα από το τι είχε πράξει μέχρι εκείνη τη στιγμή, αποφάσισε να ακολουθήσει τον δρόμο του Θεού».

Προχωρώντας εν συνεχεία στην ανάλυση της ευαγγελικής περικοπής της ημέρας, υπεγράμμισε: «Για να επιτύχουμε κι εμείς την μετάνοια των Αγίων, οφείλουμε να έχουμε υγιή Πίστη, να ομολογούμε τον Κύριό μας ως αληθινό Υιό του Θεού –αυτό αναφέρει εν πρώτοις η σημερινή ευαγγελική διήγηση. Διότι ο Χριστός, εκείνον που Τον ομολογεί, θα τον ομολογήσει μπροστά στον Πατέρα Του και ανάλογα θα πράξει γι’ αυτόν που Τον αρνείται. Αληθινή Πίστη όμως δεν σημαίνει να ομολογώ μόνο με τα λόγια τον Χριστό· σημαίνει να αποδέχομαι τη Διδασκαλία Του μέσα από το Ευαγγέλιό Του, να την εφαρμόζω, να την έχω ως οδοδείκτη στη ζωή μου.

Το δεύτερο που τονίζει το σημερινό Ευαγγέλιο είναι ότι θα πρέπει να αγαπούμε κιόλας το Χριστό –και πρέπει να ιεραρχούμε αυτή την αγάπη μας. Διότι όποιος αγαπάει πατέρα ή μητέρα πάνω από τον Χριστό, δεν είναι άξιος για το Χριστό. Δεν μας λέει ο Χριστός να μην αγαπούμε τους γονείς μας, αλλά να βάζουμε πάνω απ’ όλα το Θέλημά Του. Και όποιος μας εμποδίζει να είμαστε κοντά στον Θεό, από αυτόν θα πρέπει να απομακρυνόμαστε, ακόμη κι αν είναι κάποιο συγγενικό μας πρόσωπο.

Αφού λοιπόν ομολογήσουμε και αγαπήσουμε τον Θεό –λέγει η ευαγγελική περικοπή– θα πρέπει αγογγύστως ο καθένας να αναλάβει να σηκώσει τον σταυρό του –και όποιος δεν το κάνει, δεν μπορεί να είναι γνήσιος μαθητής του Χριστού. Διότι Εκείνος σήκωσε πρώτος τον Σταυρό για τη δική μας σωτηρία, για τη δική μας αποκατάσταση, για την άνοδό μας στον ουρανό».

Ο Σεβασμιώτατος κατέκλεισε την ομιλία του, λέγοντας: «Να δεχόμαστε αγογγύστως ό,τι μας φέρνει η ζωή, είτε αυτές είναι ασθένειες, είτε δοκιμασίες, είτε ταλαιπωρίες. Διότι πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι η ζωή μας δεν τελειώνει πάνω στη γη, αλλά ξεκινάει και επεκτείνεται πέρα από τον τάφο. Πέρα από τον τάφο είναι η πραγματική, η αληθινή και η αιώνια ζωή».

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....