Εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, στο «Σημείο Μηδέν» την Δευτέρα 4η Ιουλίου Εθνική Εορτή των Η.Π.Α.

Εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, στο «Σημείο Μηδέν», θα τελεσθούν την Δευτέρα 4η Ιουλίου 2022, Εθνική Εορτή των Η.Π.Α.

Η τελετή των θυρανοιξίων του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν σκόρπισε την ικανοποίηση στους κόλπους της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας και σύσσωμης της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, καθώς αποτέλεσε ένα όνειρο ετών που έγινε πραγματικότητα. Την είχατε δει ζωντανά από την τηλεόραση της 4Ε.

 

Ο ναός του Αγίου Νικολάου κτίστηκε στα τέλη του 1800, με πόνο, κόπο και δάκρυα, από τους πρώτους Έλληνες μετανάστες που έφταναν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Η ιστορία του είναι συγκινητική. 20 χρόνια μετά την καταστροφή του από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001,  ανοίγει και πάλι τις πύλες του. Μία σημαντική στιγμή για τον Ελληνισμό!

 

Ο Ελληνορθόδοξος ναός του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη, ξαναγεννήθηκε από τις στάχτες του και μέσα σε ένα κλίμα συγκίνησης τέλεσε στις 10 Σεπτεμβρίου 2021, λειτουργία στην μνήμη των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Η Ομογένεια συναντήθηκε και πάλι στην εκκλησία που θα γίνει το νέο σημείο αναφοράς.

 

Γιατί δυο αιώνες πριν, ήταν σημείο αναφοράς…Εκεί έφταναν οι μετανάστες, μετά την εξέτασή τους από το Έλις Άιλαντ. Οι τυχεροί…που έπαιρναν το εισιτήριο για το “όνειρο” μίας καλύτερης ζωής, προσευχόντουσαν σε αυτό το εκκλησάκι, που τότε ήταν τόσο μικρό, όσο να χωρούν οι λιγοστοί πιστοί που το επισκέφτονταν.

 

 

Παράγοντες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, ομογενείς πολιτικοί, εκπρόσωποι οργανώσεων, συγγενείς των Ελληνοαμερικανών που έχασαν τη ζωή τους εκείνη την ημέρα παρευρέθηκαν στην ιστορική εκδήλωση της φωταγώγησης του ναού, ένα όραμα που έγινε πραγματικότητα μετά από πολλές δυσκολίες και εμπόδια.

Ο Παρθενώνας της ορθοδοξίας, όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς έλαμψε και πάλι στέλνοντας ένα μήνυμα ελπίδας.

«Δεν υπάρχουν θρησκείες που διδάσκουν τη βία και το θάνατο, αλλά θρησκείες που διδάσκουν την αγάπη, την αδελφοσύνη και την ειρήνη των λαών εδώ στην Αμερική, στο πιο πολυσύχναστο σημείο των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο Σημείο Μηδέν οι Έλληνες ορθόδοξοι έκαναν ένα θαύμα με τη βοήθεια του Θεού και του Αγίου Νικολάου».

Αυτό το μήνυμα έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος το βράδυ της Παρασκευής 10/9/2021 στη φωταγώγηση του ορθόδοξου ναού του Αγίου Νικολάου, 20 χρόνια μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους.

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....