Τέθηκε ξανά το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα

Άλλη μια φορά Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε στον επικεφαλής της Βρετανικής Διπλωματίας , το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα .

«Το αίτημά μας δεν είναι φωτοβολίδα. Θα επιμείνουμε με μεθοδικότητα για να χτίσουμε τα απαραίτητα ερείσματα και στη βρετανική κοινή γνώμη για την ανάγκη επανένωσης με τα Γλυπτά του Μουσείου Ακροπόλεως. Είναι σημαντικό ζήτημα, που αφορά τις διμερείς μας σχέσεις», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με τον Μπόρις Τζόνσον, σχετικά με το αίτημα για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης, σε συζήτησή του με τους Έλληνες δημοσιογράφους που καλύπτουν την επίσκεψή του στο Λονδίνο.

Λίγο αργότερα, μάλιστα, επανέλαβε το αίτημα, κατά το χαιρετισμό του, στα εγκαίνια της έκθεσης «Ancient Greeks: Science and Wisdom» στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου. «Έθεσα το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και πρόθεσή μου είναι να συνεχίσω να εργάζομαι σκληρά έως την οριστική επιστροφή τους στο Μουσείο της Ακρόπολης».

Η βρετανική πλευρά, απ’ τη μεριά της, έδειξε να «μαλακώνει» τη στάση της αναφορικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, όπως εξάλλου υποστήριξε και ο «Guardian», ο οποίος είδε εμφανή αλλαγή στάσης της κυβέρνησης Τζόνσον.

 

Παρ’ όλα αυτά, επιδίωξε να τηρήσει μία πιο ουδέτερη στάση, αφού η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ σημείωσε μεν ότι αναγνωρίζει «τη δύναμη των αισθημάτων του ελληνικού λαού γι’ αυτό το θέμα», επανέλαβε όμως την πάγια θέση του Ηνωμένου Βασιλείου, ότι είναι ζήτημα που αφορά το συμβούλιο του Βρετανικού Μουσείου.

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....