Μαίνεται η φωτιά στην Πεντέλη – Ας προσευχηθούμε να μη γίνει άλλο κακό

Ανεξέλεγκτα καίει η φωτιά στην Πεντέλη, με δεκάδες διάσπαρτες εστίες, που ενισχύονται από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή.

Από τις 7 το απόγευμα, άρχισαν να εκκενώνονται σταδιακά το Ντράφι, η Ανθούσα, η Διώνη και το Δασαμάρι. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς.

To 112 να έχει στείλει μήνυμα εκκένωσης στους κατοίκους σε Ντράφι, Ανθούσα, Διώνη, Δασαμάρι, αλλά και το νοσοκομείο Παίδων. Τα ξημερώματα της Τετάρτης (20/7) ακολούθησαν κι άλλα μηνύματα εκκένωσης για όσους βρίσκονται στην Πεντέλη πέριξ του Στρατιωτικού Νοσοκομείου 414 με κατεύθυνση τα Βριλήσσια και των ανατολικών περιοχών του Γέρακα με κατεύθυνση την Αγία Παρασκευή. Μήνυμα του 112 νωρίς το πρωί της Τετάρτης και για εκκένωση της Παλλήνης προς Πικέρμι και Ραφήνα. Λίγα λεπτά μετά τις 06:00 το πρωί σηκώθηκαν τα πρώτα εναέρια μέσα.

Πρόκειται για 3 Canadair415, δυο ελικόπτερα Erickson, ένα Bell214 και ένα BK117. Λόγω της πυκνότητας του καπνού οι ρίψεις νερού δεν ακόμα εφικτές και θα ξεκινήσουν να γίνονται περιμετρικά κυρίως στην ανατολική πλευρά της πυρκαγιάς, στην πίσω πλευρά της Πεντέλης. Θα ακολουθήσει και το δεύτερο κύμα πτητικών μέσων.

 

Η τελευταία ενημέρωση από το ΕΚΑΒ (05:45) αναφέρει πως εκκενώθηκαν Κατοικίες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Αρήτη» (Πεντέλης και Τυρνάβου, Γέρακας), που φιλοξενούσαν 46 άτομα. Οι 6 μεταφέρθηκαν με φορείο, ενώ 3 άτομα με καρέκλα. Τα 3 άτομα μεταφέρθηκαν στον οίκο ευγηρίας Θάλπη (Άγιος Στέφανος) και 6 άτομα διακομίσθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό.

Έγινε επίσης εκκένωση από Κέντρο Ειδικών Ατόμων η «Χαρά» (Πωγωνίου 2, Παλλήνη Αττικής), φιλοξενούσε 57 άτομα, ενώ έγινε διακομιδή ενός ατόμου προς το Ιπποκράτειο.

Εκκένωση έγινε και από Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Εφέστια» (Εθ. Αντιστάσεως 80, Γέρακας), η οποία φιλοξενούσε 44 άτομα. Μεταφέρθηκαν 10 άτομα, οι 2 σε Ερυθρό Σταυρό, οι 2 στο Ιπποκράτειο και σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση για τα υπόλοιπα έξι.

Όσον αφορά τις διακομιδές από το ΕΚΑΒ, κατόπιν κλήσης στο 166 (μέχρι τις 05:45):

  • 3 Πυροσβέστες με αναπνευστικά και τραυματισμούς διακομίσθηκαν στο 251 ΓΝΑ,
  • 5 πολίτες διακομίσθηκαν 1 στο Γεννηματάς με ελαφρύ έγκαυμα, 3 Ερυθρό Σταυρό και 1 Σωτηρία με αναπνευστικά προβλήματα

Λίγα λεπτά μετά τις 06:00 το πρωί από το 112 μήνυμα εστάλη μήνυμα για αποφυγή της μετακίνησης στη λεωφόρο Μαραθώνος από κόμβο Αττικής Οδού έως το Πικέρμι. Παράλληλα, υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στην Αττική Οδό από τον κόμβο Κηφισιάς έως τον κόμβο Ανθούσας στο ρεύμα προς αεροδρόμιο και από τον κόμβο Μαραθώνος έως τον κόμβο Πεντέλης στο ρεύμα προς Ελευσίνα.

Οι φλόγες, λίγο πριν τις 19:00 το απόγευμα χθες μπήκαν στα πρώτα σπίτια και οι πυροσβέστες δίνουν μεγάλη μάχη, καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Τα εναέρια μέσα σταμάτησαν να επιχειρούν λόγω της νύχτας και συνδράμουν ξανά με το πρώτο φως της ημέρας, με στόχο να ελεγχθεί το μέτωπο της πυρκαγιάς.

Η ενημέρωση της πυροσβεστικής ανέφερε πως υπήρχαν δύο μέτωπα στην Πεντέλη, με το πρώτο να κινείται προς το βουνό και το δεύτερο, το οποίο ήταν και το πιο δύσκολο, να κατευθύνεται προς το Ντράφι όπου τελικά έκαψε και τα πρώτα σπίτια.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, ανέφερε πως οι συνθήκες που επικρατούν διευκολύνουν την εξάπλωση των πυρκαγιών, ενώ συνδράμει επίσης ο στρατός και στην περιοχή έχουν σταλεί αστυνομικές δυνάμεις για να βοηθήσουν τους πολίτες, αλλά και να φυλάξουν τα σπίτια.

Τα μηνύματα του 112

Η απόκοσμη εικόνα με την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό

Ο ΣΚΑΪ έδειξε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων μία εικόνα που μιλάει από μόνη της. Η Ακρόπολη και ο Λυκαβηττός σε ένα φόντο με το οποίο δεν έχει ξαναδεί κανείς τα δύο σύμβολα της Αθήνας.

Οι φλόγες από την Πεντέλη και οι καπνοί της φωτιάς να συνθέτουν ένα σκηνικό κόλασης στην πρωτεύουσα.

Πώς ξεκίνησε η φωτιά – Οι καπνοί φτάνουν μέχρι τον Υμηττό

Η πυρκαγιά ξεκίνησε βόρεια της Ανθούσας και κινήθηκε προς ορεινό όγκο της Πεντέλης.

Οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους και πολλοί ήταν εκείνοι που δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, βλέποντας τις φλόγες να τα περικυκλώνουν.Οι καπνοί από τη φωτιά έφτασαν μέχρι και τον Υμηττό και ήταν ορατοί από όλες τις περιοχές στα βόρεια της Αθήνας.

Οι κλειστοί δρόμοι

Λόγω της φωτιάς διακόπηκε η κυκλοφορία σε: Περιφερειακή Οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης, από το ύψος του 414 έως τη θέση Άγιος Πέτρος και στην οδό Καλλισίων και Παπαδιαμάντη προς Ντράφι.

Διακοπή κυκλοφορίας και στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας και Φίλωνος προς Ντράφι και στην οδό Αναπαύσεως και Κλεισθένους προς Πεντέλη.

Δείτε εδώ τη live ενημέρωση της Τροχαίας.

Εκκενώθηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Ο πυρομετεωρολόγος κ. Θεόδωρος Γιάνναρος, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ γνωστοποίησε ότι ζητήθηκε από τους εργαζόμενους στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις, τόσο για λόγους ασφαλείας, όσο και για τη διευκόλυνση του έργου των Πυροσβεστών.

Ο κ. Γιάνναρος χαρακτήρισε τις συνθήκες που επικρατούν στην Πεντέλη εξαιτίας της φωτιάς, «δυσμενείς».

Ενισχυμένη αστυνομική παρουσία – Περιπολούν για ληστείες

Περισσότεροι από 200 αστυνομικοί έχουν διατεθεί και συνδράμουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, στη μεγάλη φωτιά που καίει στην περιοχή της Πεντέλης, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.

Παράλληλα, 29 περιπολίες ασφαλείας με 82 αστυνομικούς παρέχουν κάθε αναγκαία συνδρομή και προστατεύουν τις περιουσίες των πολιτών στις περιοχές που πραγματοποιήθηκε προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων. Παράλληλα, οι αστυνομικοί επιβλέπουν την περιοχή και για κατοίκους που δεν έχουν εγκαταλείψει την περιοχή και έχουν μείνει προκειμένου να υπερασπιστούν τις περιουσίες τους. Είναι συχνά τα μηνύματα που εκπέμπουν από τα μεγάφωνα και ζητούν από όσους έχουν παραμείνει στην περιοχή να απομακρυνθούν.

Τουλάχιστον 16 άτομα απεγκλώβισαν αστυνομικοί σε Ανθούσα και Ντράφι

Καθοριστική αποδεικνύεται η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας στη μάχη με τις φλόγες στην περιοχή της Πεντέλης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. απεγκλώβισαν από την Ανθούσα και το Ντράφι τουλάχιστον 16 άτομα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο Ντράφι, στην συμβολή των οδών Παπαδιαμάντη και Καβάφη πληρώματα της Άμεσης Δράσης από δυο περιπολικά απεγκλώβισαν τουλάχιστον 15 ηλικιωμένους, με τα δύο οχήματα της αστυνομίας να περνούν κυριολεκτικά μέσα από τις φλόγες.

Στην περιοχή της Ανθούσας ένας ιερέας είχε εγκλωβιστεί στην οδό Θήρας με 15 σκυλιά. Χρειάστηκε η επέμβαση της ομάδας ΔΙΑΣ για να τον απεγκλωβίσουν αλλά και μιας φιλοζωικής που απομάκρυναν τα ζώα και τα μετέφεραν σε ασφαλές σημείο.

Ήταν αρκετές οι περιπτώσεις που οι αστυνομικές δυνάμεις βοήθησαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν με ασφάλεια.

Παραμένουν στην ευρύτερη περιοχή 282 αστυνομικοί της Ασφάλειας και της ΓΑΔΑ που περιπολούν ώστε να μην υπάρχουν λεηλασίες στις κατοικίες που έχουν εγκαταλειφθεί.

Στο μεταξύ, με νέα ανακοίνωση της η ΕΛΑΣ ενημερώνει ότι έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε επιπλέον δρόμους στην περιοχή της Πεντέλης και στο Ντράφι λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει.

Ειδικότερα αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε:

  • Περιφερειακή Οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης, από το ύψος του 414 ΣΝΕΝ έως τη θέση ‘Αγιος Πέτρος
  • Στην οδό Καλλισίων και Παπαδιαμάντη προς Ντράφι
  • Στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας και Φίλωνος προς Ντράφι
  • Στην οδό Αναπαύσεως και Κλεισθένους προς Πεντέλη
  • Στη Λεωφόρο Ανθούσας από το ύψος της λεωφόρου Μαραθώνος προς Πεντέλης
  • Στην οδό Καλλισίων και Γράμμου προς Ντράφι
  • Στη Λεωφόρο Δωριέων και Πελασγών
  • Στη Λεωφόρο Ανθούσας και Ντράφι
  • Στη Λεωφόρο Ανθούσας και Καλαβρύτων
  • Στην οδό Καλλισίων και Φειδίου προς Ντράφι
  • Στην οδό Καλλισίων κσι Ικάρου προς Ντράφι

Στον αντίποδα αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Αναπαύσεως και Κλεισθένους προς Πεντέλη.

Δίνεται μάχη να σωθεί το Παίδων Πεντέλης

Αντιπυρική ζώνη στήνεται περιμετρικά του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο MEGA ο Βασίλης Κόκκαλης, αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας.

Ο ίδιος δήλωσε πως καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες, ωστόσο οι άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών στην κατάσβεση της φωτιάς.

Ο κος Κόκκαλης τόνισε πως σπεύδουν στο σημείο χωματουργικά μηχανήματα προκειμένου να ανοίξουν αντιπυρική ζώνη περιμετρικά του Νοσοκομείου Παίδων, καθώς οι φλόγες βρίσκονται πλέον σε απόσταση αναπνοής, ενώ η φωτιά κατευθύνεται προς την Καλλιθέα Πεντέλης.

«Ο Θεός να βάλει το χέρι του», είπε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας στο MEGA, ωστόσο ο ίδιος εκτιμά πως η αποψινή νύχτα θα είναι δύσκολη.

«Οτιδήποτε σβήνουν οι πυροσβέστες μετά ανάβει ξανά λόγω των ανέμων. Είναι δύσκολο να πούμε ότι θα περιοριστεί η φωτιά κατά τη διάρκεια της νύχτας», δήλωσε.

Στο μέτωπο που βρισκόταν κοντά στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης άλλαξε η φορά του ανέμου και η φωτιά πλησίασε το νοσοκομείο. Στο σημείο αυτήν την ώρα βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής που καταβάλλουν τιτάνια προσπάθεια για να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο, ώστε να καταφέρουν να μην περάσει η φωτιά στις υποδομές του νοσοκομείου.

Νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση προς Βριλήσσια

Στις 02:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης το 112 απέστειλε νέο μήνυμα προς τους κατοίκους της περιοχής προειδοποιώντας τους να την εκκενώσουν προς Βριλήσσια.

Πιο συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Πεντέλη και πέριξ του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, εκκενώστε προς Βριλήσσια».

 

 

 

με πληροφορίες από το newsbeast

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....