Τίμησαν τον Άγιο Παντελεήμονα στην Μητρόπολη Διδυμοτείχου

Με τη δέουσα ιεροπρέπεια ετιμήθη στην ακριτική Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου η ετήσιος μνήμη του αθλοφόρου και ιαματικού Αγίου Παντελεήμονος του Θαυματουργού  στις πανηγυρίζουσες ενορίες Αμπελακίων, Ψαθάδων και Παλιουρίου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός την παραμονή της εορτής προέστη του Πανηγυρικού Εσπερινού στον φερώνυμο Ενοριακό Ναό Αμπελακίων Ορεστιάδος, ευλόγησε τους άρτους και μίλησε για την  ασθένεια του σώματος ως καρπό της ψυχικής, που είναι αμαρτία, δηλαδή, η αυτονόμηση του ανθρώπου από την Χάρη του Θεού.

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας ιερούργησε στον ωσαύτως πανηγυρίζοντα Ναό Αγίου Παντελεήμονος Ψαθάδων Διδυμοτείχου. Το ιερό κήρυγμα εθεράπευσε ο εκ των κληρικών της πόλεως Διδυμοτείχου Αρχιμ. Νικόδημος Σκλέπας και εκκλησιάσθησαν ο Βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης και ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου. Τον Στρατηγό Διοικητή της XVI Μεραρχίας εκπροσώπησε ο Συνταγ/χης Γεώργιος Μπάρμπας.

Το εσπέρας της αυτής ημέρας ο Σεβασμιώτατος προέστη του Μεθέορτου Εσπερινού στο μεταβυζαντινό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος στο Παλιούρι, του τέως Δήμου Μεταξάδων. Παρέστησαν ο Βουλευτής Έβρου Χρήστος Δερμεντζόπουλος, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου και πολυπληθές εκκλησίασμα.  Αναφερόμενος στην ιδιαιτερότητα του Ναού ως μνημείου ο Σεβασμιώτατος τόνισε: «πρώτον, ότι σε αυτή την εκκλησία συνοψίζεται όλη η ιστορία του χωριού και του Γένους μας στα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας, δεύτερον ότι κάθε επίσκεψη σε αυτή είναι ένα μνημόσυνο στη μνήμη των προγόνων μας, που μας κληροδότησαν αυτό τον πολύτιμο θησαυρό, τρίτον ότι η κάθε εκκλησία είναι «πύλη του Ουρανού» για τον πιστό και «θεραπευτήριο» για τον πονεμένο οδοιπόρο της ζωής και τέταρτο ότι κάθε σύναξη των πιστών σε αυτή είναι μία ειρηνική διαμαρτυρία προς τις αρμόδιες αρχές, που αδικαιολόγητα καθυστερούν στη αποκατάσταση και την συντήρηση του μνημείου, που δυστυχώς καταρρέει παραδομένο στη φθορά του πανδαμάτορος χρόνου».

Ο Σεβασμιώτατος τις μεσημβρινές ώρες επισκέφθηκε την Κομοτηνή και την Ξάνθη γιά να εκφράσει την αδελφική του αγάπη και τις εγκάρδιες ευχές του στους άγοντας τα ονομαστήριά τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Μαρωνείας κ. Παντελεήμονα και Ξάνθης κ. Παντελεήμονα.

 

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....