Φανουρόπιτα: Η παραδοσιακή συνταγή

Η πίτα του Αγίου Φανουρίου είναι μια νηστίσιμη πίτα που φτιάχνεται στην μνήμη του Αγίου και προσφέρεται στους πιστούς ως ευλογία.

Επίσης έχει επικρατήσει και ως έθιμο για να προσφέρεται η πίτα ως μια ευλαβική χειρονομία των πιστών για να βρουν κάτι που έχασαν. Πολλοί, εξάλλου, συνδέουν αυτή την ιδιότητα του Αγίου Φανουρίου και της πίτας με το όνομα του Αγίου, που προκύπτει από το ρήμα “φαίνω” που σημαίνει αποκαλύπτω. Τη δύναμη που αποδίδεται στην πίτα έρχονται να ενισχύσουν και τα υλικά της, τα οποία είναι πάντοτε 7 ή 9.

 

Σημείωσε τι θα χρειαστείς για να την φτιάξεις:

ΥΛΙΚΑ

  • 1 ποτήρι λάδι
  • 1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 1/2 ποτήρι καρύδια χοντροκομμένα
  • 1 ποτήρι σταφίδες μαύρες
  • 1 ποτηράκι του λικέρ κονιάκ
  • 1/2 ποτήρι σταφίδες ξανθές

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε όλα μαζί τα υλικά (εκτός από τα καρύδια και τις σταφίδες) σε μια λεκάνη με το σύρμα ή στο μίξερ.
  • Μετά προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες, τα ανακατεύουμε και τα βάζουμε σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί.
  • Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα.
  • Βάζουμε στο κέντρο ένα μαχαίρι που πρέπει να βγει στεγνό. Όταν κρυώσει, μπορούμε να πασπαλίσουμε ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Έτοιμη! Καλή όρεξη!

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο