Εκοιμήθη ο  Άρχων Υμνωδός τ.Μ.Χ.Ε. Εμμανουήλ Δασκαλάκης

Εκοιμήθη ο  Άρχων Υμνωδός τ.Μ.Χ.Ε. Εμμανουήλ Δασκαλάκης . Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί αύριο Τρίτη στις 11 στον Άγιο Σπυριδωνα Τριανδρίας.

Θα παρακολουθήστε μαγνητοσκοπημένη την Εξόδιο από την τηλεόραση της 4Ε. Επίσης το news.tv4e.gr θα είναι εκεί και θα έχετε την ευκαιρία να διαβάστε ρεπορταζ.

 

Δείτε εδώ ειδικές εκπομπές της 4Ε για τη μεγάλη αυτή μορφή της Ψαλτικής Τέχνης και λίγο πιο κάτω ένα συντομο βιογραφικό

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

Είχε γεννηθεί  στην Καβάλα το 1939 από ευσεβείς γονείς. Ήταν παιδί ακόμα όταν εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Θεσσαλονίκη. Στα γυμνασιακά του χρόνια άρχισε να ασχολείται με την Βυζαντινή Μουσική και πρώτος του δάσκαλος υπήρξε ο μακαριστός θεωρητικός Αβραάμ Ευθυμιάδης το 1954. Από το 1956 συνδέθηκε με τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη Αθανάσιο Καραμάνη από τον οποίο μυήθηκε στο Πατριαρχικό Ύφος. Το 1968 πήρε το πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής από το Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με δασκάλους τους Αθανάσιο Καραμάνη, Χαρίλαο Ταλιαδώρο και τον μακαριστό Δημήτριο Σουρλαντζή.

Δίδαξε Βυζαντινή Μουσική στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και στην σχολή της Μητροπόλεως Αρναίας, ενώ για πολύ καιρό έκανε εκπομπές σε κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης. Την περίοδο 1989-1990 και σε διάστημα 8 μηνών κλήθηκε και έψαλλε 2 φόρες στις Η.Π.Α. Από το 1958 υπηρετεί την Ιεροψαλτική Τέχνη από το αναλόγιο διαφόρων Ι. Ναών της Θεσσαλονίκης.

Το 1983 ίδρυσε την Βυζαντινή Εκκλησιαστική χορωδία Θεσσαλονίκης «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΚΟΥΚΟΥΖΕΛΗΣ» της οποίας ηταν χοράρχης . Η χορωδία έδωσε αναρίθμητες συναυλίες στον ελλαδικό χώρο, από το 1989 δε, έδωσε 49 συναυλίες εκτός Ελλάδος σε διάφορες χώρες του κόσμου. Συγκεκριμένα, 33 συναυλίες στον ευρωπαϊκό χώρο και 16 υπερατλαντικές και υπερπόντιες. Με την βοήθεια του Αγίου Ιωάννου του Κουκουζέλους, προστάτη της χορωδίας,  κατά το έτος 2009 εορτάστηκε το ΙΩΒΗΛΑΙΟ των 50 συναυλιών εκτός Ελλάδος.

Για το έργο και την προσφορά του, ο Εμμανουήλ Δασκαλάκης έχει τιμηθεί:
• Με το Χρυσό Μετάλλιο των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου από τον μακαριστό Παντελεήμονα Β!
• Με το Χρυσό Μετάλλιο των 1900 χρόνων από την συγγραφή της Αποκάλυψης από τον καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου κ. Αντύπα
• Με τον Χρυσό Σταυρό της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων από τον οικείο Αρχιεπίσκοπο κ. Γρηγόριο.
• Με τα Χρυσά Μετάλλια των Ι. Ναών Αγίου Δημητρίου και Αγίων Αποστόλων Λονδίνου τον Μάρτιο του 2008.

Μέγιστη τιμή για τον χοράρχη και την χορωδία και άμεση αναγνώριση του αλληλένδετου έργου τους αποτέλεσε η απονομή του οφφικίου του Άρχοντος Υμνωδού της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησιάς από την Α.Θ. Παναγιώτητα τον οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο τον Μάιο του 2008. Η εξ ονόματος του Οικουμενικού Θρόνου χειροθεσία, έγινε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο.

Πολλά από τα μέλη της χορωδίας είναι μαθητές του όπως και ο υιός του Αλέξανδρος για τον οποίο εύχεται και επιθυμεί να εξελιχθεί σε αντάξιο διάδοχό του. Ο Εμμανουήλ Δασκαλάκης πρέσβευε  ότι η Βυζαντινή Μουσική, στα πλαίσια του σεμνοπρεπούς Πατριαρχικού Ύφους, αποτελεί την δέουσα μουσική έκφραση προσευχής στον Τριαδικό Θεό. Όνειρο ζωής αποτελούσε  η ίδρυση και λειτουργία Σχολής Βυζαντινής Μουσικής στον ιδιόκτητο χώρο (Κολοκοτρώνη 16 Τριανδρία Θεσσαλονίκης) που  η χορωδία απέκτησε, κατόπιν δωρεάς της κ. Βασιλείας Δασκαλάκη.   

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....