Προσκυνηματικό Οδοιπορικό του Μητροπολίτη Λήμνου σε Πάτρα και Ζάκυνθο

Κατόπιν εγγράφου προσκλήσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Λήμνου , με συνοδεία κληρικών, έδωσαν το παρόν (22-8-2022) εκπροσωπώντας προσευχητικά την Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο του Βορείου Αιγαίου στη Ζάκυνθο του Νοτίου Ιονίου.
Το προσκυνηματικό οδοιπορικό είχε στάση στην Αχαϊκή πρωτεύουσα, την Πάτρα, με ευλαβική επίσκεψη στον περίοπτο ναό του Αγίου Ανδρέου, πολιούχο της πόλεως, όπου φυλάσσεται η τιμία κάρα, ο μαρτυρικός σταυρός και τα άγια λείψανά του Πρωτοκλήτου Αποστόλου της Εκκλησίας μας. Εγκάρδια υποδοχή επεφύλαξε στον Ποιμενάρχη  και στη συνοδεία του η αδελφική αγάπη και η φιλόξενη διάθεση του Σεβ. Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος παρέκαμψε το πρόγραμμά του για να ξεναγήσει ο ίδιος τους προσκυνητές. Οι δύο Αρχιερείς είχαν την ευκαιρία να αναφερθούν σε εκκλησιαστικά θέματα, ενώ ακολούθησε μικρά δοχή και προσφορά αναμνηστικών.
Μετά την αναχώρηση από την πόλη του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου συνεχίστηκε το οδικό και θαλάσσιο ταξίδι με τελική υποδοχή στο λιμάνι της Ζακύνθου από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο και από κληρικούς της Ιεράς Μονής του Αγίου Διονυσίου. Στο καλωσόρισμα ήταν έκδηλη η αγάπη των δύο Ιεραρχών και η χαρά της συναντήσεως τους.
Το απόγευμα της ημέρας αυτής έγινε υποδοχή του Μακ. Πάπα και Πατριάρχου και της συνοδείας του στο νησί. Αξίζει να υπογραμμισθεί, όπως αποτυπώθηκε και στις φωτογραφίες η εγκαρδιότητα της συνάντησης του Μακ. Πατριάρχου και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας, οι οποίοι συνδέονται πνευματικά επί τριακονταετία.
Την επομένη ξεκίνησαν εόρτιες εκδηλώσεις, κατά τις οποίες προεξήρχε ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος, συμπαραστατούμενος από Ιεράρχες του δευτερόθρονου Πατριαρχείου, τον Ποιμενάρχη μας κ. Ιερόθεο, τον οικείο Μητροπολίτη κ. Διονύσιο καθώς και τον άοκνο, δραστήριο και πολιό Ιεράρχη, Σεβ. Δωδώνης κ. Χρυσόστομο.
Το πρωί της επομένης, 23 Αυγούστου, 11 π.μ. με ειδική μικρή ακολουθία ο Άγιος μετεφέρθη μπροστά στην Αγία Τράπεζα και το απόγευμα της ίδιας ημέρας λίγο πριν την τέλεση του εσπερινού περιφέρθηκε λιτανευτικά από κληρικούς της αδελφότητας εντός του ναού, και τοποθετήθηκε στη νότια πύλη του ναού προς προσκύνηση των ευλαβών προσκυνητών επί τετραήμερον.
Ακολούθησε ο Μέγας πανηγυρικός εσπερινός ενώ το πρωί της 24ης Αυγούστου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Μακ. Πάπα και Πατριάρχη κ. κ. Θεοδώρου, συλλειτουργούντων των προαναφερθέντων Ιεραρχών.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας κορυφώθηκε ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου της Συγγνώμης με ιεροπρεπή, μεγαλοπρεπή και αναρίθμητη κυριολεκτικά συμμετοχή των πιστών, κατά την πολύωρη λιτάνευση του αγίου Σκηνώματος μέσα στους δρόμους της πόλεως Ζακύνθου.
Κατά την επιστροφή αναπέμφθηκε δέηση στον πρόναο του Αγίου, μετά την οποία φώτισαν την νύκτα και εντυπωσίασαν τις χιλιάδες του λαού οι λεγόμενες «φωτίες» (πυροτεχνήματα), οι κωδωνοκρουσίες καθώς και τα «σένια» (κόρνες) από τα πολλά ελλιμενισμένα πλοία.
Την επομένη, δευτέρα ημέρα των εορταστικών λειτουργικών εκδηλώσεων, 25η Αυγούστου, ιερουργός των Αχράντων Μυστηρίων ορίστηκε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιερόθεος με συμπροσευχόμενους αρχιερείς και συλλειτουργούς αδελφούς της Ιεράς Μονής, παρεπιδημούντας αλλους ιερείς καθώς και τους συνοδούς του, Πανοσιολ. Αρχιμ. Κύριλλο Αλεξανδρόπουλο και Αιδεσιμολ. Πρωτ. Αναστάσιο Σαργέντη, από την Λήμνο. Στο τέλος της πανηγυρικής Θ.Λ. ο Σεβ. αναφέρθηκε λακωνικά και διδακτικά στην οσιακή φυσιογνωμία και στην Αρχιερατική προσωπικότητα του Αγίου, ο οποίος ανάλωσε τον χρόνο του επίγειου βίου του καλλιεργώντας την υψοποιό αρετή της ταπείνωσης και την φιλάνθρωπη συγχωρητικότητα, στο σημείο να συγχωρέσει ακόμη και τον φονιά του αδελφού του, εμφανίζοντας έτσι την αγάπη του Δημιουργού στο πλάσμα του, τον άνθρωπο. Ο Σεβ. Λειτουργός κ. Ιερόθεος ευχήθηκε στους παρευρισκομένους να αποδειχθούμε έμπρακτα μιμητές του Αγίου, για να τιμούμε ουσιαστικά την μνήμη του και ευχαρίστησε τους οικείους Αρχιερείς για την πνευματική ευκαιρία του αγιασμού και του ανεφοδιασμού των ψυχικών δυνάμεων που μας παρείχαν.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....