Εορτή Αγίου Μεγαλομάρτυρος Πλάτωνος – Ονομαστήρια Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος

Με την δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια, τηρουμένων όλων των υγειονομικών μέτρων, εορτάσθηκε εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, η πανευφρόσυνη Ιερά Μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Πλάτωνος, ημέρα κατά την οποία άγει τα σεπτά ονομαστήρια του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Πλάτων.
Το εσπέρας της παραμονής της εορτής, Τετάρτη 17 Νοεμβρίου, εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, ετελέσθη ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου, Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου και Καθηγουμένου της Ι.Μ. Βλατάδων κ. Νικηφόρου και του εορτάζοντος Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος.
Τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς πλαισίωναν Ιερείς και Διάκονοι της Αρχιεπισκοπής Αθηνών καθώς επίσης και από άλλες Μητροπόλεις, ενώ μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Ταχματζίδης, ο πρώην Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, καθώς επίσης και εκπρόσωποι της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως.
    Την εσπερινή διακονία του Θείου Λόγου υπούργησε ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., και Ιεροκήρυκας της καθ΄ημας Μητροπόλεως, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Νικόδημος Σκρέττας, ο οποίος και αναφέρθηκε μέσα από την μορφή του τιμωμένου Αγίου Πλάτωνος, στην τιμή των μαρτύρων και στην σημασία του μαρτυρίου τους, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «Ο Άγιος μάρτυς Πλάτων έζησε, ομολόγησε και μαρτύρησε κατά την τυραννική περίοδο των σκληρών διωγμών εναντίον της χριστιανικής πίστεως. Μαζί με ολκή τη χορεία των Αγίων μαρτύρων του Χριστού πότισε, με τα άγια θυσιάστηκα αίματα, το Δένδρο της Εκκλησίας».
»Πρόταγμα του μαρτυρικού ήθους του Αγίου μας ήταν: Αγώνας μέσα στην αμέλεια. Νίκη μέσα στην ηττοπάθεια. Πίστη μέσα στην άρνηση. Ένσταση μέσα στην τυραννία. Ανδρειοφροσύνηση μέσα στη δειλία. Αγάπη μέσα στο μίσος. Αλλά και μίμηση του σταυρωθέντος Χριστού, στο εθελούσιο πάθος, στην αγαπητική θυσία, στην αναστάσιμη συντριβή του θανάτου».
»Οι άγιοι μάρτυρες ήταν και είναι οι πρωτοστάτες του αγώνα για την ανάσχεση του κακού στον κόσμο. Ο άγιος Πλάτων και σύμπασα η μαρτυρική χορεία υπήρξαν αληθινοί άνθρωποι, με την χαρισματική τους αφοβία, το ηρωικό τους πνεύμα, το στερρό τους φρόνημα, τη ζωή τους γεμάτη θυσία, που προερχόταν, από την ανδρεία του Αγίου Πνεύματος, μέσα σε έναν κόσμο δειλίας και ανασφάλειας».
»Για τον σύγχρονο κόσμο πολύκαρπη σεμνή παρακαταθήκη. Πρότυπα, οδηγοί, σηματωροί, θησαυρίσματα πνευματικά, σκέπη, πρεσβεία, βοήθεια, προστασία, παρηγοριά θεία στις θλίψεις και τους πειρασμούς των πιστών».
Εκ μέρους της χορείας των παρισταμένων Αρχιερέων, τον εορτάζοντα Μητροπολίτη Λαγκαδά κ. Πλάτων, προσφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας κ. Παντελεήμων, ο οποίος διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων, εξέφρασε λόγους αγάπης, ευχόμενος παράλληλα υγεία και μακροημέρευση.
Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, ετελέσθη εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, ο Όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος, συλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου, ενώ εκ του Ιερού Βήματος παρέστη συνπροσευχόμενος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μετρών και Αθύρων κ. Δημήτριος
Ομιλητής της ημέρας ήταν ο Γεν. Αρχιερατικός της Ι. Μητροπόλεως, Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Αναστάσιος Παρούτογλου, όπου σκιαγραφώντας τον βίο του Αγίου Πλάτωνος, τον οποίο και χαρακτήρισε ως «μυρίπνοο άνθος της Ουρανίου Βασιλείας του Θεού», σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «το παράδειγμά του θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα στην εποχή μας, διότι και εμείς σ΄ ένα μεγάλο βαθμό υφιστάμεθα πολλά δεινά. Μπορεί να μην υπάρχουν τα σωματικά βασανιστήρια αλλά πλήθος πειρασμών που αποτελούν χαρακιές και ξεσμούς πάνω στην ίδια την ψυχή μας».
»Δεν πρέπει να καμφεί το φρόνημα μας. Δεν πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι μας. Η ψυχή μας πρέπει να κρατηθεί όρθια. Το μαρτύριο του και η διαχρονική του μαρτυρία θα αποτελούν για όλους μας, τον οδοδείκτη εκείνο και συνάμα τον ποδηγέτη, αξιομίμητο παράδειγμα αντίστασης στην επιχειρούμενη ισοπέδωση κάθε πνευματικής αξίας και παράδοσης».
Καταλήγοντας την ομιλία του μετέφερε στο τέλος τις εγκάρδιες υικές ευχές, του Ιερού Κλήρου της Μητροπόλεως προς τον Σεβασμιώτατο επί τοις ονομαστηρίοις αυτού, ευχόμενος μακρότητα ημερών και καρποφόρο Ποιμαντορία.
Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες, προς όλους όσους προσήλθαν και λάμπρυναν με την παρουσία την ημέρα αυτή, ζητώντας τίς προσευχές τους για μία θεοφιλή διακονία, ενώ καταλήγοντας απηύθυνε για ακόμα μία φορά μήνυμα ενότητος και αγάπης προς όφελος του πιστού λαού και της τοπικής κοινωνίας μας.
Ακολούθως, δέχθηκε στο Επισκοπείο τις ευχές των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημητρίου, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, Περιστερίου κ. Γρηγορίου, καθώς επίσης του Ιερού Κλήρου, του Δημάρχου Ωραιοκάστρου κ. Παντελή Τσακίρη, αντιπροσωπίες μοναχών και των μοναζουσών της επαρχίας, των αρχών της πόλεως και του χριστεπωνύμου πληρώματος της τοπικής μας Εκκλησίας, ευχαριστώντας όλους για την τιμή που του έκαναν να προσέλθουν και να του ευχηθούν.
Για περισσότερο φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....