7η στον κόσμο η Ελληνική Εθνική Ομάδα Αρτοποιίας

στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ψωμιού που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι

ΑΠΡΌΣΜΕΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με τον υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη είχε στο αεροδρόμιο του Παρισιού η Εθνική Ομάδα Αρτοποιίας κατά την επιστροφή της στην Ελλάδα. Ενθουσιασμένος από την επιτυχία της ελληνικής ομάδας η οποία έκανε το “ντεμπούτο” στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ψωμιού κατακτώντας την 7η θέση στον Κόσμο, ο υπουργός συνεχάρη τα μέλη της αποστολής κάνοντας λόγο για “τεράστια επιτυχία με σημαντική Διεθνή προβολή της Ελληνικής Κουζίνας” ενώ έκανε σχετική ανάρτηση στο facebook: (https://www.facebook.com/adonisgeorgiadi)

ΠΟΔΑΡΙΚΟ ΜΕ ΠΟΛΛΆ ΕΥΣΗΜΑ -εκτός από την 7η θέση- έκανε η Ελληνική Εθνική Ομάδα Αρτοποιίας κατά την πρώτη της συμμετοχή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αρτοποιίας (Coupe du Monde de la Boulangerie), τη μεγαλύτερη και πιο αναγνωρισμένη διοργάνωση αγώνων Ψωμιού στον κόσμο, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στις 20 με 22 Ιανουαρίου 2024.

Η Ελληνική Εθνική Ομάδα Αρτοποιίας διαγωνίστηκε στις 20 και 21 Ιανουαρίου με προπονητή τον Παναγιώτη Καλιώτη (τεχνικό σύμβουλο της Lesaffre) και τους παίκτες Σείριο Καίσαρη (κατηγορία ψωμί), Γιάννη Δρόσο (κατηγορία viennoiserie) και Νίκο Κορφιάτη (κατηγορία καλλιτεχνικού), κερδίζοντας τις θετικές εντυπώσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κριτική επιτροπή η οποία ήταν ιδιαίτερα αυστηρή, έκανε ειδική αναφορά στην Ελληνική παρουσία χαρακτηρίζοντας την “μια ομάδα καλά οργανωμένη και με πάθος για αυτό που κάνει”. Από τη μεριά του ο πρόεδρος και δημιουργός του Παγκόσμιου πρωταθλήματος Αρτοποιίας και της Εθνικής Ομάδας της Γαλλίας, Christian Vabret δήλωσε ότι η πρώτη παρουσία της ελληνικής ομάδας ξεπέρασε τις προσδοκίες του.

Η πρώτη συμμετοχή της Ελλάδος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ψωμιού, θεωρείται από μόνη της μεγάλη επιτυχία καθώς το εισιτήριο είχαν εξασφαλίσει μόνο τρεις ομάδες από την Ευρώπη, (η Γαλλία, η Γερμανία και η Ελλάδα) οι οποίες κατάφεραν να προκριθούν. Στους τελικούς της Παγκόσμιας διοργάνωσης η οποία είναι η μεγαλύτερη που πραγματοποιείται στον χώρο της Αρτοποιίας συμμετείχαν συνολικά 12 χώρες από όλη την υφήλιο (Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Χιλή, Κίνα, Γκάνα, Ακτή Ελεφαντοστού, Ιαπωνία, Μαδαγασκάρη, Μεξικό, Μαρόκο, Νότια Κορέα). Δύο χώρες έμειναν εκτός δεκάδας με την κατάταξη να είναι:

  1. Γαλλία, 2. Νότια Κορέα, 3. Ιαπωνία, 4. Κίνα, 5. Γερμανία, 6. Μαρόκο, 7. Ελλάδα, 8. Χιλή, 9. Μεξικό. 10. Μαδαγασκάρη.

Ικανοποιημένη από τη ελληνική συμμετοχή, η δημιουργός και υπεύθυνη της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας Αρτοποιίας, Παρθένα Παστραφίδου δήλωσε: “Έχουμε συλλέξει εμπειρίες και τεχνογνωσία σε αγωνιστικό επίπεδο. Ανταλλάξαμε ιδέες και δώσαμε υπόσχεση να συναντηθούμε με ομάδες από όλο τον κόσμο και να δημιουργήσουμε μαζί σε εκδηλώσεις αρτοποιίας, ενώ παράλληλα έχουμε ήδη λάβει προσκλήσεις για επόμενα πρωταθλήματα σε Γαλλία και Ελβετία. Ευχαριστούμε τους μεγάλους μας χορηγούς, την Lesaffre, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τη ΔΕΘ-Helexpo μας βοήθησαν και μας στήριξαν σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας. Όπως ευχαριστούμε τους υποστηρικτές μας Στέλιος Κανάκης ΑΒΕΕ, Μύλοι Κεπενού, Clivanexport, Μύλοι Παπαφίλη τους οποίους θέλουμε κοντά μας και στη συνέχεια γιατί αυτή ήταν μόνο η αρχή, έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε“.

Να σημειωθεί ότι προκειμένου η ελληνική ομάδα για να φέρει τον τίτλο της Εθνικής και να έχει το δικαίωμα συμμετοχής σε διεθνή διαγωνισμό ή παγκόσμιο πρωτάθλημα εκπροσωπώντας τα ελληνικά χρώματα θα πρέπει τα μέλη της υποχρεωτικά να προκρίνονται μέσα από πανελλήνιο διαγωνισμό ψωμιού. Ένας παρόμοιος θεσμός, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψωμιού, πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στο πλαίσιο της Artozyma της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη.

Στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-HELEXPO θα είναι και η επόμενη συνάντηση της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας Αρτοποιίας, τον ερχόμενο Φεβρουάριο 22-26 του 2024 στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ψωμιού που πραγματοποιείται στην Artozyma 2024, στην Θεσσαλονίκη.

Η βασική ομάδα με την υπεύθυνη και πρόεδρο της ομάδας Παρθένα Παστραφίδου και ο προπονητής Παναγιώτης Καλιώτης με τους 3 βασικούς παίκτες: Νικόλας Κορφιάτης, Σείριος Καίσαρης, Γιάννης Δρόσος.

 

 

Επιβεβαιώθηκε η ελληνογαλλική συμμαχία, καθώς οι Γάλλοι πανηγύρισαν με τους Έλληνες την κατάκτηση της πρώτης θέσης, ενώ οι Έλληνες έστω και δια της πλαγίας κατάφεραν να… σηκώσουν το παγκόσμιο κύπελο. 

Η Εθνική Ομάδα Αρτοποιίας με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου πρωταθλήματος  και της Εθνικής Ομάδας της Γαλλίας, Christian Vabret

 

 

 

Τα μέλη της Εθνικής Ομάδας φωτογραφίζονται με τους Κινέζους συναδέλφους τους.

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....